documentaire Netflix
Netflix

Deze 22 documentaires op Netflix over misdaad wil jij zien!

Ik heb een hekel aan horror, doodeng vind ik het. Maar een documentaire over misdaad, iets dat dus waargebeurd is, kom maar door! Ben jij nou ook gek op deze documentaires? Dan staat hier vast nog iets tussen. En het fijne, al deze documentaires staan op Netflix!

22 documentaires op Netflix over misdaad


The Confession Killer
Henry Lee Lucas is een seriemoordenaar die veroordeeld werd voor het vermoorden van drie mensen, waaronder zijn eigen moeder. Vervolgens bekend Lucas nog eens 600 moorden. De politie van Texas kon een hoop zaken sluiten, en Lucas werd ter dood veroordeeld. Echter, de seriemoordenaar loog over de meeste moorden. Waar iedereen uitging van 600 slachtoffers, bleek al snel dat niets in de wereld van Lucas is wat het lijkt. Journalisten en rechercheurs vonden steeds meer foutjes, discrepanties en onmogelijkheden in de claims en verhalen van de veroordeelde. Maar waarom zou Lucas in zulk detail liegen over dergelijke misdrijven? En hoe kan het dat iedereen er blind intrapte?


The Mind of Aaron Hernandez
Als een veelbelovende jonge American footballspeler uit Bristol, Connecticut, had Aaron Hernandez snel zijn belofte verzilverd en speelde hij op een topniveau in een universiteitsprogramma, voordat hij op 20-jarige leeftijd werd opgenomen in de National Football League. Maar in 2013, net nadat hij een 5-jarig contract van $40 miljoen heeft getekend bij de New England Patriots, wordt hij een begrip in de meest beruchte moordzaak waarbij een Amerikaanse atleet is betrokken sinds OJ Simpson. Hernandez’s rechtszaken voor de brute moord op Odin Lloyd en twee mannen uit Boston leverden een reeks aan openbaringen op: een tumultueuze en vaak gewelddadige opvoeding, een groeiende fascinatie voor het bendeleven en andere ontdekkingen die een stroom van motivaties achter zijn gewelddadig gedrag veroorzaakten.


Making a Murderer (2 seizoenen)
Een gehypte documentaire op Netflix. Making a Murderer gaat over het leven van Steven Avery, een man uit Wisconsin die achttien jaar lang in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting van Penny Ann Beernsten. DNA-analyse linkte de verkrachting later aan Gregory Allen, een man die ook andere misdaden heeft gepleegd in Manitowoc County. Avery werd vrijgelaten en startte een rechtszaak tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie. Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd Avery beschuldigd van moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek. Making a Murderer toont de rechtszaak en het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach. Brendan Dassey, de neef van Avery wordt ook beschuldigd van moord in het onderzoek, zijn rechtszaak komt ook aan bod in de serie.


Unabomber: In His Own Words
Documentaire over het begin van de terreurcampagne van Unabomber van 1978 tot 1985. We krijgen onder andere een kijkje in zijn jeugd om te ontdekken hoe een jong wiskundig genie met weinig vrienden transformeert in een sociopathische terrorist.


World’s Most Wanted
De focus van deze documentairereeks ligt op enkele van ’s werelds meest gezochte criminelen die verdacht worden van de meest barbaarse misdaden. Ondanks hoge beloningen en wereldwijde onderzoeken is het ze gelukt om aan hun arrestatie te ontsnappen en zijn ze nog steeds op vrije voeten.


Trial by Media
Trial by Media verkent de vele manieren waarop de pers heeft bijgedragen aan het hervormen van de publieke perceptie over schuld of onschuld voor, tijdens of na een rechtszaak. De serie bevat zaken die zich uitstrekken over verschillende rechtsgebieden, waaronder de moordzaken tegen Jenny Jones, het verhaal over de politieke val van Rod Blagojevich en de zaak over Amadou Diallo, een ongewapende Afrikaanse immigrant die 41 keer is geraakt door politiekogels in New York City.


The Investigator: A British Crime Story (2 seizoenen)
Na 40 jaar onvoldoende bewijs neemt de befaamde criminoloog Mark Williams-Thomas opnieuw een reeks mysterieuze moorden onder de loep. Met de hulp van collega-onderzoekers heroverweegt Williams-Thomas elk van de gevallen waarin hij sprak met familieleden van de slachtoffers, ooggetuigen en politieambtenaren die bij het oorspronkelijke onderzoek betrokken waren. Met name heeft Williams-Thomas zijn heronderzoek van de moord op Carole Packman genoeg belangrijke nieuwe informatie blootgelegd om de politie van Dorset te rechtvaardigen om de zaak opnieuw te openen en een nieuwe inspecteur aan te stellen om een volledige herziening van de zaak uit te voeren.


The Confession Tapes (2 seizoenen)
Het lijkt vrij overzichtelijk: als een verdachte eenmaal heeft toegegeven dat hij of zij een misdaad heeft begaan, is die schuldig en volgt er een straf. Maar zo simpel ligt het niet altijd. In de serie volgen we zes verdachten die een misdaad hebben bekend. Maar eenmaal achter de tralies, komen ze terug op hun bekentenis. De verdachten komen zelf aan het woord, maar ook de advocaten en de politiemensen die met de zaak te maken hebben gehad. De makers onderzoeken de rol van de leugendetector, zetten hun vraagtekens bij bepaalde verhoortechnieken en onderzoeken de werking van het geheugen.


Inside the Criminal Mind
Word je als crimineel dan wel moordenaar geboren of is je opvoeding allesbepalend? Het is een vraag die al twee eeuwen wordt gesteld en door steeds gerichter onderzoek komt het antwoord dichterbij. Inside the Criminal Mind laat ons zien wat de progressie is van onderzoekers naar het gedrag van seriemoordenaars, kidnappers, sekteleiders en topcriminelen.


The Pharmacist
In 1999 verliest apotheker Dan Schneider zijn zoon in een aan drugs gerelateerde schietpartij in New Orleans. Als de politie geen antwoorden heeft, besluit hij zelf alles in het werk te stellen om de moordenaar van zijn zoon voor het gerecht te brengen. Maanden later raken de effecten van de verslaving van zijn zoon en zijn tragische dood hem opnieuw wanneer een verontrustend aantal jonge, ogenschijnlijk gezonde mensen Dan’s apotheek bezoeken met recepten voor hoge dosis OxyContin. Vervolgens begint Dan aan een missie: het redden van de levens van andere zonen en dochters binnen zijn gemeenschap.


Nurses Who Kill (3 seizoenen)
Wat als er seriemoordenaars rondsluipen op de laatste plaats waar je ze verwacht: de plaats waar we naartoe gaan om beter te worden. ‘Nurses Who Kill’ werpt een licht op de steeds toenemende moorden die gepleegd worden door verplegend personeel. In elk van de afleveringen staat het verhaal van een verpleegkundige centraal die zijn of haar patiënten vermoordde, bijvoorbeeld door lijm in een dialyse-machine te gooien of door onnodig een hoge dosis kalium in een infuuslijn te injecteren. De verhalen zijn waargebeurd. De makers gaan in gesprek met oud-collega’s uit de teams, maar ook met de rechercheurs die destijds het onderzoek leidden.


Trial 4
De 52-jarige rechercheur John Mulligan uit Boston werd op 26 september 1993 in executiestijl vermoord terwijl hij op een nacht aan het werk was. Kort na zijn dood arresteerde de politie de 19-jarige Sean Ellis voor de moord, omdat ze beweerde dat Ellis en zijn vriend Terry Patterson achter Mulligan’s pistool aanzaten. In deze documentaire onderzoekt men hoe het bewijs dat Ellis aan de moord koppelt twijfelachtig is geweest en hoe mensen lang op hun hoede zijn geweest voor wijdverbreide politiecorruptie en systemisch racisme dat de zaak scheef trekt.


The Innocence Files
‘The Innocence Files’ toont een kijkje achter de schermen bij acht mensen die strijden voor gerechtigheid. In de Verenigde Staten zijn de afgelopen drie decennia meer dan 2500 ten onrechte veroordeelde personen vrijgesproken. En er zijn nog veel meer mensen die nog steeds hopen hun naam te zuiveren. de documentaire gaat dieper in op de reden waarom de reis naar gerechtigheid zo lang en moeilijk kan zijn. De serie bevat mede-oprichters van Innocence Project en advocaten Barry Scheck en Peter Neufeld. Daarnaast komen andere experts aan het woord die vechten voor gerechtigheid namens verschillende onrechtmatig veroordeelde mensen.


Dirty Money (2 seizoenen)
Van wurgleningen tot auto’s waarmee is gesjoemeld vanwege uitstoottests: ‘Dirty Money’ onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven. Besproken en getoond wordt er hoe mensen zich lieten leiden door vooruitzichten van macht, geld of andere vormen van hebzucht. De gevolgen van hun handelen waren vaak niet duidelijk of niet belangrijk genoeg voor de betrokkenen.


I Am a Killer (2 seizoenen)
In deze serie over waargebeurde misdaden vertellen de beruchtste moordenaars uit de geschiedenis hun verhaal vanuit hun eigen perspectief en in hun eigen kille woorden. Elke veroordeelde gevangene vertelt de gebeurtenissen die hebben geleid tot hun misdaad. We ontdekken hun motivaties, hun verwachtingen en uiteindelijk hoe ze de misdaad nu bekijken, na een hele tijd doorgebracht te hebben in de dodencel. Op Netflix staan 2 seizoenen van deze documentaire.


Captive
Deze documentairereeks geeft een beeld van de meest complexe, risicovolle onderhandelingen met gijzelnemers ooit. De slachtoffers doen hun schrikbarende relaas. De serie neemt je mee naar de oorlogsgebieden in het Midden Oosten tot de conflicten in de westerse wereld.


Who Killed Little Gregory?
Na de moord op hun 4-jarige zoon Grégory Villemin voert een jong stel een loodzware strijd vol wendingen. Het ultieme doel van deze strijd? Om de bijna ongrijpbare moordenaar van hun zoontje te kunnen ontmaskeren.

Terrorism Close Calls
De angst voor terrorisme heerst vrijwel overal en de strijd om terrorisme tegen te gaan is in volle gang. In ‘Terrorism Close Calls’ leren we over een aantal potentieel dodelijke terroristische aanslagen die bijna plaatsvonden of uiteindelijk niet zo dodelijk bleken uit te pakken als gepland. Elke aflevering onderzoekt een recent gedeclassificeerd terroristisch plan dat bedoeld was om massaslachtoffers te veroorzaken, maar hier om welke reden dan ook niet volledig in slaagde.


The Staircase
In 2001 wordt het lichaam van Kathleen Peterson bebloed gevonden onderaan de trap van haar woning. Het leven van haar echtgenoot, schrijver Michael Peterson, wordt vervolgens in een rechtszaak onder de loep genomen.


The Keepers
The Keepers onderzoekt de decennia-oude moord op zuster Catherine Cesnik, docente Engels en drama op de Archbishop Keough High School, en de vermoedelijke link met een priester die van misbruik wordt beschuldigd. Haar voormalige studenten geloven dat de autoriteiten vele dingen omtrent deze zaak in de doofpot hebben gestopt.


Killer Ratings
Wallace Souza was de gastheer van Canal Livre, een programma dat tien jaar lang op TV Rio Negro in Manaus, Brazilië werd uitgezonden. Het succes van zijn programma – dat zich specialiseerde in het blootleggen en onderzoeken van moorden, kidnapping en anti-smokkeloperaties – maakte Wallace Souza erg populair. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat hij verkozen werd als congreslid in de staat Amazonas. In 2009 begon de politie een onderzoek tegen Souza na beschuldigingen van het aanzetten tot moorden om de kijkcijfers van zijn programma te vergroten.


Examen de Conciencia
Documentaire over kindermisbruik binnen de Spaanse katholieke kerk. Slachtoffers van vermeend misbruik op drie Hermanos Maristas-scholen delen hun ervaringen en de reacties van de directies daarop. Andere slachtoffers, die beweren misbruikt te zijn door een gymleraar, herinneren zich dat hij het heeft gefilmd en vertellen hun verhaal. Weer een ander slachtoffer reist naar het bedevaartsoord Montserrat om zijn verhaal te vertellen.

Meer documentaires op Netflix zien? Wij delen elke week de titels die Netflix toevoegt.

Bekijk direct deze documentaires op Netflix.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.