verlanglijstje
Boeken

Deze boeken staan op mijn verlanglijstje

Telkens als er nieuwe boeken verschijnen zet ik ze op mijn verlanglijstje. Mijn ‘ooit-te-lezen-lijstje’. En zoals je zelf waarschijnlijk ook wel hebt, werk je deze nooit helemaal af. Omdat ik niet meer zoveel nieuwe boeken (probeer te kopen) koop, wordt dit lijstje langzaam aan steeds een beetje kleiner. Al zijn er in januari zo veel mooie boeken weer uitgekomen dat hij ook weer omhoog is gegaan. Welk boek raad jij mij aan?

verlanglijst
De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton
De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe. Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is ’tante’ Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden… In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Zofie-Helene en uiteindelijk duizenden anderen kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?
Eigenlijk hoef ik hier niet zo veel over te zeggen. Bijna alle boeken over de Tweede Wereldoorlog zet ik op mijn verlanglijstje. Ik ben enorm benieuwd naar dit verhaal. Overigens is dit boek ook getipt door DWDD.
Bestel het boek hier.

De boekbinder – Bridget Collins
Stel dat je verdriet kunt wissen, stel dat je pijn kunt vergeten, stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd! Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.
Eerlijk, toen ik dit boek voor het eerst zag wilde ik hem eigenlijk alleen al lezen door de cover. Wat een mooie cover zeg! Maar het verhaal spreekt mij ook heel erg aan. Het klinkt als een soort roman / fantasy / beetje Young adult / literatuur. Ik ben benieuwd!
Bestel het boek hier.

Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili
Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw.
Eigenlijk sprak dit verhaal mij niet direct aan. Maar ik heb er zo veel goede verhalen over gehoord. En toen een vriendin in geuren en kleuren begon te vertellen over dit verhaal (eigenlijk zo zij die recensie moeten schrijven), heb ik het boek op mijn verlanglijstje gezet. Want als zó veel mensen zo enthousiast zijn, dan wil ik graag weten of ik ook zo enthousiast kan zijn.
Bestel het boek hier.

verlanglijstje

De lessen van meneer Picquier – Marc Roger
Meneer Picquier heeft zijn boekwinkel moeten sluiten, maar het is hem gelukt om zijn dierbaarste bezit, drieduizend boeken, te bewaren. Die vullen zijn kamer in verzorgingstehuis Bleuets nu tot aan het plafond. Door zijn ziekte kan Picquier niet meer doen wat hij het allerliefste doet: lezen. Hij vraagt de jonge Grégoire, die sinds kort de maaltijden in het tehuis rondbrengt, om hem elke dag een uur voor te lezen. Daar ziet Grégoire (nooit een echte lezer) aanvankelijk tegen op, maar met de tijd ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee. Het voorleesuur wordt steeds populairder en verhuist naar de algemene ruimte, zodat zo veel mogelijk bewoners kunnen meeluisteren. De oude boekverkoper Picquier geeft ondertussen zijn jonge voorlezer een aantal waardevolle (levens)lessen mee…
Dit boek lijkt mij vooral heel schattig. Het doet mij zelfs een beetje denken aan Hendrik groen. Wel lees ik wisselende verhalen over dit boek.
Bestel het boek hier.

Alleen de bergen zijn mijn vrienden – Behrouz Boochani
In 2013 trachtte de Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani te vluchten naar Australië. In plaats van daar onderdak te vinden, werd hij op zee opgepakt en naar het eiland Manus gevlogen, waar hij illegaal gevangen werd gezet in wat wel de ‘Australische goelag’ en het ‘Australische Guantanamo’ is genoemd. Daar verbleef hij tot september 2019. Boochani schreef ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ tijdens zijn gevangenschap in het geheim op een telefoon die hij voor de bewakers verborgen moest houden. Hij smokkelde zijn verhaal via tekstberichten van het eiland. Dit boek is een getuigenis. Een even snoeihard als poëtisch ooggetuigenverslag. Een aanklacht. Een aangrijpend relaas van jarenlange opsluiting en ballingschap.
Ik ben altijd al fan geweest van waargebeurde verhalen. Al helemaal als ze zoiets bijzonders als dit hebben. Daarnaast heb ik eigenlijk nergens over dit boek gelezen en kwam ik hem een keer ‘per ongeluk’ tegen op Bol.com, waarna ik hem op mijn lijstje heb gezet. Heb jij dit boek weleens ergens gezien?
Bestel het boek hier.

48 uur – James Patterson
Een onmogelijke missie, een dodelijk ultimatum, een gevecht tegen de tijd. Als Amerikaans inlichtingenofficier heeft Amy Cornwall al het nodige meegemaakt. Maar wat ze op een dag aantreft bij thuiskomst doet zelfs haar verstijven. Het huis is leeg, geen stemmen van dochter of man, geen geuren van een wachtende maaltijd. Slechts een onbekende telefoon op de eettafel, via welke ze een vreselijk ultimatum doorkrijgt. Binnen 48 uur moet ze een naamloze gevangene vinden en bevrijden. Lukt dit haar niet, dan zal haar gezin het niet overleven.
James Patterson is een ontzettend bekende auteur, en ik heb nog nooit iets van hem gelezen. Oeps. Dit verhaal sprak mij direct aan, dus hoogstwaarschijnlijk wordt dit het eerste boek van hem dat ik ga lezen! Heb jij weleens een boek van James Patterson gelezen?
Bestel het boek hier.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply