Deze 6 boeken over meditatie wil jij lezen
Wil jij graag starten met meditatie? Of mediteer je al langer, maar ben je op zoek naar verdieping? Deze boeken over meditatie kunnen je hierbij helpen!
Laatste update: juni 2024
- Boeken over meditatie om te lezen
- Leven met wind mee – Jelle Hermus
- Start vandaag met ademen – Robert Bridgeman Marleen van den Hout
- Headspace – Andy Puddicombe
- Tien dagen stil – Koen de Jong
- De kracht van mediteren – Christophe Andre
- Heart of Buddhist Meditation – Thera Nyanaponika
- Wat is meditatie?
Boeken over meditatie om te lezen
Onderstaande boeken kunnen je erbij helpen om meer inzicht te krijgen in wat meditatie is en wat het voor jou kan betekenen. Dit kunnen inderdaad zweverige boeken zijn, maar ook heel praktische. Je vindt hier verschillende soorten boeken, waarvan er vast wel eentje bij jou past!
Leven met wind mee – Jelle Hermus
In dit boek vind je meer dan alleen tips om te mediteren. Jelle Hermus (bekend van So Chicken) legt je uit hoe je met bepaalde stappen en een andere denkwijze een compleet ander leven voor jezelf kunt creëren. Een van die stappen is mediteren. Zijn manier van schrijven maakt het echter heel toegankelijk voor iedereen. Zo geeft hij aan dat je echt niet meteen een half uur hoeft te mediteren, maar dat 2 minuutjes per dag om te starten al prima is. Een ontzettend leuk en toegankelijk boek om die eerste stap van meditatie te gaan zetten.
“Zoek je meer rust in je hoofd? Jelle Hermus vertelt in Leven met wind mee hoe je moeiteloos kunt leven met minder drama en minder ellende. Met één simpele gewoonte kun jij je leven veranderen.”
Start vandaag met ademen – Robert Bridgeman Marleen van den Hout
In dit boek maak je kennis met de BAM methode. Ze leren je om te ademen via je onderbuik (heel veel mensen ademen vaak oppervlakkig bij de borst). Maar ook het gevoel om bewust te zijn van je lichaam en de signalen die het afgeeft. Door deze techniek te gebruiken creëer je direct meer rust in je hoofd én in je lichaam. En als je nog steeds het gevoel hebt dat meditatie iets voor zweverige types is, dan onderbouwen zij deze manier van ademhaling goed met wetenschappelijke onderzoeken.
“In ‘Start vandaag met ademen’ geven Robert Bridgeman en Marleen van den Hout je alle tools in handen om met behulp van een hele nieuwe ademmethode je levenskwaliteit te optimaliseren.”
Headspace – Andy Puddicombe
Komt deze naam je bekend voor? Headspace is namelijk een populaire app voor meditatie. Ook staat er een mini serie op Netflix over. Het boek is geschreven door Andy, en Andy is een voormalig boeddhistische monnik. “Dus niks voor mij” zullen veel mensen denken. De missie van Andy is om meditatie voor iedereen toegankelijk te maken. Dus zeker ook iets voor jou! Het boek zit vol met oefeningen die snel zijn, maar ook erg makkelijk. Je leert hoe je je moet concentreren, hoe je meer rust en kalmte krijgt en hoe je rust kunt creëren voordat je gaat slapen. Zeker een aanrader voor iemand die begint met meditatie, maar ook erg fijn als je er al langer mee bezig bent.
“Wil je vaker een moment van rust in je leven? Dat het constante gepraat in je hoofd een moment tot stilstand komt? Dan is het tijd voor een hoofd vol leegte!
Per dag schieten er duizenden gedachten door je hoofd. Tijdens het werk, fietsen, autorijden, een gezellig diner of ’s nachts in bed. Andy Puddicombe laat je in Headspace zien hoe je in tien minuten je hoofd tot rust kunt brengen. De oefeningen uit dit boek zijn snel, makkelijk en effectief. Leer hoe je je makkelijker kunt concentreren, hoe je meer rust en kalmte kunt ervaren en wat je kunt doen om lekker en ontspannen te slapen”
Tien dagen stil – Koen de Jong
10 dagen stil? Ik mediteer vaak, maar zelfs voor mij klinkt dit heftig. Het fijne aan dit boek over meditatie is dat je ook leest dat het heftig IS. Koen zijn gedachtes gaan alle kanten op (iets wat enorm herkenbaar is als je net start met mediteren en waardoor je denkt ‘dit is niks voor mij’). Dit boek is erg nuchter geschreven (fijn voor ons Nederlanders ;-)) en je leest vooral de ervaring van Koen. Door zijn ervaring te lezen, en te zien wat hij doormaakt, kan het een goede eerste stap zijn om ook te beginnen, of juist om ermee door te gaan. Ik denk dat iedereen die start met mediteren dit hele verloop namelijk enorm herkent. En die tiendaagse cursus? Wie weet ga ik die ooit ook wel doen.
“10 dagen niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, geen internet, geen grapjes, geen koffie, geen vlees, geen alcohol, geen seks, geen chocola en geen sport. Wat dan wel? Elke dag om 4:00 uur opstaan en tien uur mediteren. Koen de Jong begint opgewekt en vol vertrouwen aan een tiendaagse meditatietraining. Maar al snel merkt hij dat zijn gedachten zich moeilijk laten temmen. In plaats van te mediteren denkt hij aan M&M’s, de pijn in zijn knie, biefstuk, bier en Guns N’ Roses. Hij wil weglopen. Maar hij blijft. En op dag 6 realiseert hij zich wat de stilte met hem doet.”
De kracht van mediteren – Christophe Andre
In dit boek onderzoekt Christophe André, een van de eerste artsen die mindfulness gebruikten als therapievorm, wat meditatie nu precies is en waarom ‘mindfulness’, de eenvoudigste vorm ervan, de moderne wereld in zo’n korte tijd veroverd heeft. Je leest wat de wetenschap hierover te zeggen heeft, maar ook uit welke tradities deze methode ontstaan is en wat de voordelen en de beperkingen ervan zijn. En nog belangrijker: met een aantal oefeningen leer je hoe je mindfulness concreet kunt toepassen, want mediteren moet je vooral gewoon doen!
“‘De tijd nemen om te mediteren is de weg vrijmaken voor emotioneel evenwicht, innerlijke rust, helderheid, verdraagzaamheid en mildheid.’ In een wereld waarin smartphones en verplichtingen ons helemaal opeisen, waarin alles steeds maar sneller gaat, hebben we geen aandacht meer voor onszelf en onze behoeften. Gelukkig kan meditatie hierbij helpen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig mindful mediteren heel wat fysieke en mentale voordelen heeft. Zoals we ons lichaam gezond houden door beweging, houden we onze geest gezond door meditatie.”
Heart of Buddhist Meditation – Thera Nyanaponika
Dit is zeker een zwaarder boek over meditatie en ik kan mij goed voorstellen dat dit boek niet voor iedereen is weggelegd. Het gaat namelijk erg veel over the Buddha, en dat moet je maar net liggen. Ik vind zelf het boeddhisme erg interessant en zou dit boek er daarom meteen bijpakken. Vooral omdat de meditatietechnieken al zó ontzettend oud zijn, vind ik het interessant om te lezen waar dit vandaan komt en waarom wij het nu nog steeds op dezelfde manier gebruiken. Overigens is dit boek (volgens mij) ook niet in het Nederlands te krijgen. Naast dat dit boek over mediteren gaat, gaat het ook over de verlichting, en mindfulness. Zeker geen boek waar je mee moet beginnen als je net start met meditatie.
“Although the Buddha lived over 2500 years ago, his teachings on meditation are among the most effective methods for healing the pain of grief, finding inner peace, and overcoming the sense of dislocation caused by living in the 21st century. Mindfulness is a method not only for committed Buddhists. It is for everyone interested in mastering the mind.”
Wat is meditatie?
Als je nog niet bekend bent met meditatie, of alleen het idee hebt dat meditatie iets is voor zweverige types, dan is het goed om eerst eens te kijken wat meditatie nou eigenlijk is. Meditatie is namelijk een techniek waarmee je ervoor zorgt dat je geest tot rust kan komen. Je bereikt dan een bepaalde staat van bewustzijn, die compleet anders is dan je bewustzijn die je overdag gebruikt bij je werk bijvoorbeeld. In boeken wordt het soms vergeleken met een rommelige kamer. Je kunt je heel gestrest voelen als je kamer waar je de hele dag in zit, vol staat met troep en viezigheid. Zo zit het ook met je hersenen. Ben je gestrest? Zijn je gedachtes niet op orde? Dan zorgt meditatie ervoor dat je weer rust krijgt. Eigenlijk ruim je dus je gedachtes op. En of dat in één keer lukt? Natuurlijk niet! Oefenen, oefenen, oefenen.
Lees hier meer non-fictie boeken
One Comment
Pingback: