Films

Deze 5 klassieke films moet Danique V nog steeds een keer zien

amelie
Als ik een lijstje bekijk met de beste films ooit gemaakt, valt mij altijd op dat ik een heleboel films nog nooit heb gezien. Toch zou ik mijn kennis van deze films graag willen uitbreiden. Deze klassieke films staan dan ook nog zeker op mijn lijstje om te zien.

The Shawshank Redemption (1994)

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam ‘Red’ heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Deze film staat op heel veel lijsten in de top 10. Daarom heeft het eigenlijk direct mijn aandacht getrokken. De film heeft vooral een interessant onderwerp en door de vele positieve recensies zou ik deze film nog graag een keer willen zien.

Schindler’s list (1993)

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Misschien heb ik wel een klein beetje een WO2 obsessie. Alles wat hiermee te maken heeft vind ik eigenlijk vrijwel direct interessant. Deze film staat al lang op mijn lijstje, maar heb ik nog steeds niet gezien.

Forrest Gump (1994)

De film vertelt het verhaal van de simpele Forrest Gump (Tom Hanks). Zijn lage IQ weerhoudt hem er niet van om een grote rol te spelen bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Zo zien we hem in Vietnam vechten, Elvis en JFK ontmoeten, enzovoorts. Tussen deze gebeurtenissen door komt hij eens in de zoveel jaar zijn grote liefde Jenny (Robin Wright) tegen.

Aan de ene kant klinkt deze film met de omschrijving heel romantisch. Maar wat mij vooral aantrekt is de acteur die erin speelt. Ik bedoel, kom op! Kijk die jonge Tom Hanks dan. Vooral de gebeurtenissen uit de geschiedenis geven het verhaal iets meer pit denk ik.

The pianist (2002)

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio ‘Nocturne in d-mineur’ van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.

Tsja, wat zal ik zeggen. Weer een film over WO2 inderdaad. Alleen al bij het kijken van de trailer krijg ik al een brok in mijn keel.
Dit schijnt een prachtige film te zijn en eigenlijk moet ik de film gewoon direct vanavond gaan kijken 😉

Amélie (2001)

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.

Dit is toch wel echt zo’n klassieke film toch? Ik ken mensen die deze film al minstens 10 keer hebben gezien. Hoog tijd om zelf een oordeel te kunnen vormen over deze film dus.

Welke van deze films heb jij al gezien? Welke raad jij mij aan?

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Ayla december 8, 2016 at 11:27

  Ik ben totally guilty as charged, want 4 van de 5 heb ik ook nog nooit gezien. Maar Forrest Gump is een van mijn aller-, allerlievelingsfilms aller tijden. Misschien wel dé allerleukste! Zoals ze allerlei historische gebeurtenissen erin hebben verwoven en zoveel prachtige muziek. De muziek tilt de film naar een hoger lever. En inderdaad, de jonge Tom Hanks, I love him! Echt, als je nou 1 van de 5 kiest om te gaan kijken binnenkort, kies dan alsjeblieft Forrest Gump, hij is zó goed!! (En laat je me weten wat je ervan vond?!)

 • Reply Janita december 8, 2016 at 11:32

  Guilty, hier nog iemand die al deze films nog nooit gezien heeft… Ik moet eerlijk zeggen dat oorlogsfilms mij niet zo trekken, maar ik ben wel ontzettend benieuwd naar Amelie!

 • Reply Madelon december 8, 2016 at 17:24

  Volgens mij heb ik hiervan alleen nog maar Forrest Gump gezien, haha.

 • Reply Esther december 8, 2016 at 18:08

  Ik moet The pianist en Schindler’s list nog zien!

 • Reply Denise december 13, 2016 at 14:54

  Ik heb er 2 niet gezien… The Pianist en Amelie.

  De echte aanrader vind ik sowieso: Shawshank Redemption… Maar eigenlijk toch ook gewoon Forest Gump en Schindlers List. Ze zijn gewoon zó verschillend,dat ze niet te vergelijken zijn.

 • Leave a Reply