Popcorn
Netflix

Deze 17 documentaires op Netflix moet je gezien hebben!

Documentaires, love it! Want eerlijk, ik ben geen fanatieke serie-volger. Ik kan het gewoon niet. Waar het in whatsapp-groepen (en op feestjes) altijd gaat over ‘Heb je die serie al gezien?!’, antwoord ik bijna altijd met: ‘nee (nog) niet gezien’. Maar iets dat ik wél heel goed kan kijken, zijn documentaires. Deze documentaires op Netflix zijn dan ook zeker het kijken waard!


Jeffrey Epstein: Filthy Rich
In de aanloop naar zijn arrestatie in 2019 werd de mysterieuze magnaat Jeffrey Epstein beschuldigd van het decennialang misbruiken van vrouwen en minderjarige meisjes. Hij gebruikte daarbij een netwerk van mensen om te helpen bij het uitvoeren en verdoezelen van zijn misdaden. Hij verwierf uiteindelijk enorme rijkdom en macht terwijl hij een internationale ring voor sekshandel leidde. Met verhalen uit de eerste hand zijn de aanklagers van Epstein de leidende stemmen in de vierdelige docuseries. Door met hun verhaal naar buiten te komen, sommigen voor het eerst, proberen de slachtoffers te voorkomen dat mensen als Epstein – en het Amerikaanse rechtssysteem – de volgende generatie het zwijgen oplegt.


History 101
Infographics en archiefmateriaal bieden hapklare geschiedenislessen over wetenschappelijke doorbraken, sociale bewegingen en wereld veranderende ontdekkingen.


Trial by Media
Trial by Media verkent de vele manieren waarop de pers heeft bijgedragen aan het hervormen van de publieke perceptie over schuld of onschuld voor, tijdens of na een rechtszaak. De serie bevat zaken die zich uitstrekken over verschillende rechtsgebieden, waaronder de moordzaken tegen Jenny Jones, het verhaal over de politieke val van Rod Blagojevich en de zaak over Amadou Diallo, een ongewapende Afrikaanse immigrant die 41 keer is geraakt door politiekogels in New York City.


Don’t F**k with Cats
Als er een video online wordt gezet van een mysterieuze man die twee kittens doodt, komen internetgebruikers wereldwijd snel in actie om de dader te vinden. De dierenbeul voelt zich aangemoedigd door alle aandacht en plaatst nog meer verontrustende video’s, die uiteindelijk zelfs overlopen in moord. Maar op het internet is er één ongeschreven regel, regel 0: Don’t fuck with cats.


The Staircase
In 2001 wordt het lichaam van Kathleen Peterson bebloed gevonden onderaan de trap van haar woning. Het leven van haar echtgenoot, schrijver Michael Peterson, wordt vervolgens in een rechtszaak onder de loep genomen.


Dope (3 seizoenen)
In een ruige buurt van Oakland gaat de politie op zoek naar een mysterieuze camper waarvan de bestuurder mogelijk een belangrijke drugsdistributeur is. In Baltimore praten verslaafden, dealers en wetshandhavers over de transformatie van Baltimore tot de heroïnehoofdstad van de VS. Ten zuiden van de grens halen drugshandelaars alles uit de kast om grote hoeveelheden marihuana de Verenigde Staten in te smokkelen. Agenten proberen vlak voor Memorial Day-weekend wapens van de straat te halen, terwijl drugdealers zich voorbereiden op een grote stroom kopers.


Murder Mountain
Van heinde en verre komen bezoekers naar Humboldt County in Californië omdat ze geld willen verdienen in de legale marihuanateelt. Sommigen van hen verdwijnen spoorloos. Een van deze verdwenen personen is de negenentwintigjarige Garret Rodriguez. Zijn vader besluit een privé-detective in te huren.


Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
Centraal staat de seriemoordenaar Ted Bundy, die in 2019 precies dertig jaar geleden is geëxecuteerd voor drie moorden uit de jaren zeventig. Er wordt echter gedacht dat Bundy tientallen moorden op zijn geweten heeft. In de documentaire zijn de laatste dagen van de seriemoordenaar te zien. Er zijn beeld- en geluidsopnames te zien en te horen uit de periode waarin Bundy in de dodencel zat, terwijl hij wachtte op de doodstraf.


Our Planet
Dit ambitieuze vierjarige project is gefilmd in 50 landen over alle continenten van de wereld. Meer dan 600 bemanningsleden hebben ruim drieëneenhalfduizend filmdagen vastgelegd, en richt zich op de diversiteit van de habitats rondom de wereld. Van de afgelegen Arctische wildernis en mysterieuze diepe oceanen tot het uitgestrekte landschap van Afrika en diverse oerwouden van Zuid-Amerika.


The Accountant of Auschwitz
Tientallen jaren na de Tweede Wereldoorlog staat voormalig SS-officier Oskar Gröning terecht in zijn thuisland Duitsland voor medeplichtigheid aan de moord op Joden in Auschwitz. Gröning zegt zelf wel getuige te zijn geweest van de oorlogsmisdaden, maar beweert daar niet schuldig aan te zijn. Wie was deze boekhouder van Auschwitz?


Dark Tourist
De Nieuw-Zeelandse documentairemaker David Farrier is professioneel ramptoerist. Tijdens zijn reizen naar onconventionele toeristische trekpleisters, verkent hij de meest morbide bestemmingen ter wereld. Van het rondhangen met de huurmoordenaar van Pablo Escobar tot het bijna schieten van een koe met een raketwerper. Honderden kilometers afleggen om de voetstappen van een seriemoordenaar te traceren, tot het getuigen van een “echte” vampiervoeding. Waarom zijn we zo gefascineerd door de macabere?


Street Food – Asia
Street Food onderzoekt de wereldkeuken en de chef-koks achter verbazingwekkende gerechten en eetgewoontes. Seizoen 1 brengt negen Aziatische landen waar straatvoedsel niet alleen ongelooflijk populair is, maar ook als een van de beste ter wereld wordt beschouwd. Hoewel het een etalage voor het eten is, komt de serie ook dichtbij en persoonlijk met de verkopers, inclusief de Jay Fai van Bangkok – die een Michelin-ster verdiende voor haar innovatieve kijk op Thaise straatvoedselgerechten zoals dronken noedels, krabomelet en tom yum-soep – en de 100-jarige Mbah Lindu, een van ’s werelds oudste straatkoks die al meer dan 86 jaar dagelijks geniet.


Numbered
“Numbered” geeft een intiem beeld van de meest schrijnende herinneringen aan de Shoah: de in Auschwitz – en alleen in dát concentratiekamp – getatoeëerde nummers op de armen van hen die het overleefd hebben. Voor de film zijn een aantal van de Shoa-overlevers bij elkaar gebracht. Ze vertellen hun verhaal, waarna hun naam en nummer in beeld komen. Drie mannen, die als jongetjes op een rij stonden voor het tatoeëren en dus drie opeenvolgende nummers kregen, hebben elkaar in de VS weer ontmoet. Een dochter wilde het nummer van haar overleden vader op haar enkel laten tatoeëren, maar liet het verkeerde nummer zetten.


Tiger King: Murder, Mayhem and Madness
Joe Exotic is een eigenzinnige countryzanger en tevens eigenaar van een park voor katachtigen in de staat Oklahoma. Charismatisch maar misplaatst, Joe en een ongelooflijke cast van personages, waaronder drugsbaronnen, oplichters en sekteleiders, delen allemaal een passie voor grote katachtige en de status en aandacht die hun gevaarlijke menageries vergaren. Maar de zaken nemen een duistere wending wanneer Carole Baskin, een dierenactivist en eigenaar van een groot kattenreservaat, dreigt om zijn bedrijf stop te zetten. Hieruit ontstaat een rivaliteit die uiteindelijk leidt tot Joe’s arrestatie.


The Trials of Gabriel Fernandez
In 2013 stierf de achtjarige Gabriel Fernandez aan de gevolgen van langdurige mishandeling. Hij werd thuis zwaargewond aangetroffen en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Zijn moeder en haar vriend werden aangehouden en vervolgd. Deze docuserie werpt een blik op de rechtszaken en het onderzoek naar overheidsinstanties. Ondanks meerdere waarschuwingssignalen zijn zij er niet in geslaagd om Gabriel te beschermen.


Night on Earth
Night on Earth gaat over de natuur tijdens de nacht. Wat doen dieren tijdens de uren dat wij aan het slapen zijn? Dat vraagstuk leverde een hoop uitdagingen voor de makers op. Met zonlicht is het al lastig om dieren te filmen, laat staan als het compleet donker is. Hiervoor gebruiken ze peperdure videotechnologie inclusief hypermoderne infraroodcamera’s en speciale technieken waarmee ook in het donker onder water gefilmd kan worden. In elke aflevering wordt een andere habitat verkend, om te laten zien hoe dieren op hun eigen unieke manier omgaan met de uitdagingen die de nacht met zich meebrengt.


Explained (2 seizoenen)
Genetische manipulatie, de aandelenmarkt, popmuziekrages en meer: duik in de fascinerende fenomenen die bepalend zijn voor de wereld van vandaag en morgen. Explained is een documentatieserie die zich bezighoudt met de grote vragen vandaag. De documentaire is in samenwerking met Vox gemaakt en brengt actuele trends, politiek, wetenschap en cultuur aan het licht.

Welke documentaires op Netflix raad jij aan?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *