Dertien
Boeken,  Thriller

Dertien – Steve Cavanagh

Ik ben gek op thrillers! Toen dit boek voorbij kwam, sprak het onderwerp mij dan ook direct aan. Vooral omdat een klein tipje al wordt weggegeven op de cover. De moordenaar zit namelijk in de jury.

Waar gaat Dertien over?

Het beroemdste koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt Hollywoodster Robert Solomon veroordeeld voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? En wat als de moordenaar een van de juryleden is?

In Dertien lees je vanuit verschillende personages. Het ene deel lees je vanuit Kane, de moordenaar in het verhaal. Je weet dat hij íets gedaan heeft. En blijkbaar een fantastisch plan daarvoor heeft uitgedacht. Maar wat hij precies heeft gedaan? Daar kom je pas veel later in het verhaal achter. Verder lees je het verhaal vanuit Eddie, de hoofdpersoon in het boek. Hij is advocaat (en voormalig oplichter) en neemt de zaak aan van Robert Solomon: een Hollywoodster die wordt veroordeeld voor het vermoorden van zijn vrouw.
Door het verhaal heen kom je beetje bij beetje te weten wat Kane heeft gedaan. Maar ook hoe Eddie zijn leven in elkaar zit. Wie hij is en waarom hij zo goed is met dit soort zaken. Doordat het verhaal zich constant en snel afwisselt, blijft de vaart heel goed in het verhaal zitten. Al helemaal doordat ik de stukjes vanuit Kane echt fantastisch geschreven vond. Ik werd bijna bang van die man, zo realistisch is het geschreven. Zijn gedachtengang is zo apart om te lezen, maar ook heel fascinerend én nogal eng.

‘Dertien zit geweldig goed in elkaar’

Dertien is geen thriller die je zo eventjes uitleest. Het is niet per se een thriller die je in een middagje op de bank erbij pakt en waar je ontzettend snel doorheen gaat. Maar dat is ook juist het fijne van dit boek. Je duikt er écht in. Je moet het boek wel aandachtig lezen, omdat je anders niet meer goed weet waar het over gaat. De situaties worden uitgebreid besproken en zelfs op de helft van het boek weet je nog niet zo goed welke kant het nu eigenlijk op gaat.
Nadeel van het boek is dat er wat bijzaken aan te pas komen. Zo lees je veel vanuit het privé leven van Eddie, iets dat van mij niet per se hoefde in het verhaal. Hoewel dit ook ergens een logisch punt is, doordat de hoofdpersoon Eddie uit een serie komt van Steve Cavanagh. Die je overigens prima allemaal apart van elkaar kunt lezen.
Wat mij betreft is dit zeker een goede thriller. Ik heb enorm genoten van de schrijfstijl en vooral van de stukjes van Kane. En als je de laatste pagina omslaat: het zit geweldig goed in elkaar.

Meer recensies lezen van de boeken van Steve Cavanagh? Klik dan hier.

Dertien

Titel: Dertien
Auteur: Steve Cavanagh
Verschenen: 13 februari 2019
Pagina’s: 373
Uitgever: Luitingh Sijthoff

bol-button

Rating: 4/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *