Boekrecensies,  Roman

De Zamperini Legende – Laura Hillenbrand

De Zamperini Legende - Laura Hillenbrand Titel: De Zamperini Legende
Auteur: Laura Hillenbrand
Verschenen: april 2012
Pagina’s: 459
Uitgever: Kok

Op een middag in mei 1943 stort een Amerikaanse bommenwerper in de Stille Oceaan. Het vliegtuig verdwijnt onder de oppervlakte. Er rest alleen een stofwolk en een vlek van olie en bloed. Dan verschijnt het lichaam van een man boven water. Het is Louis Zamperini, een jonge luitenant. Hij grijpt een kleine reddingsboot en klimt aan boord. Het is het begin van een uitzonderlijke overlevingstocht. Als jongetje is Louis een kleine crimineel die regelmatig van huis wegvlucht. Als tiener ontwikkelt hij zich tot een sterke langeafstandsloper. Hij kwalificeert zich voor de vijfduizend meter op de Olympische Spelen in Berlijn, waar Hitler hem de hand schudt. Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wordt de atleet een luchtmachtofficier die na een gedoemde vlucht op een klein bootje naar een onbekend lot drijft. Voor Zamperini strekken zich duizenden kilometers open oceaan uit. Hij krijgt te maken met cirkelende haaien, een lekkend bootje, dorst en honger. En dan moet de grootste beproeving nog komen. De grenzen van zijn uithoudingsvermogen worden getest, maar Zamperini reageert met vernuft en verzet, hoop en humor op wanhoop en lijden. Zijn lot wordt bepaald door zijn ijzeren wil.

Mening over De Zamperini Legende

De Zamperini Legende, ook wel bekend als Unbroken in het Engels, is het boek van de verfilming Unbroken. Veel kennen deze film doordat Angelina Jolie de regie van de film in handen had. Ook wij schreven over de film een recensie. Nadat ik de film had gezien kon ik het niet laten om ook aan het boek te beginnen.
Het boek begint redelijk traag. Je krijgt een volledig overzicht van het leven van Louis. Wat heeft hij gedaan, wie is hij, waarom is hij zo geworden als dat hij nu is. Deze introductie vergt ruim 100 pagina’s waar je eigenlijk wel echt even doorheen moet kruipen. Na deze pagina’s kom je bij het echte verhaal, het verhaal waarom je dit boek bent gaan lezen. Het verhaal is enorm indrukwekkend. Nadat ik de film had gezien wist ik natuurlijk al wat ik kon gaan verwachten. Maar het boek brengt het zo duidelijk, meer emotie en ik kon meteen begrijpen waarom hier een film van was gemaakt. Het uithoudingsvermogen wordt constant getest en op deze manier weet Louis zijn leven nog een beetje op de rails te houden in de bizarre tijden in Japan, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leest hoe Zamperini op de zee rond drijft, hoe hij terecht komt in een krijgsgevangenkamp in Japan en hoe het daar aan toe gaat.

Dit deel was nog wel het meest interessante. Natuurlijk weet iedereen wel een beetje hoe het er in Europa aan toe ging. Maar veel mensen vergeten dat het een wereld oorlog was, en dat ook in Japan zulke kampen bestonden. Natuurlijk waren ze anders, maar Laura weet ook hier de verschikkingen van de kampen aan de andere kant van de wereld duidelijk te maken. Ook zij hadden het zwaar, heel zwaar zelfs. Het was oorlog, een wereldoorlog, en Laura Hillenbrand maakt dit erg goed duidelijk met haar boek.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ik vond het speciaal. Het begin is moeilijk in te komen, maar daar moet je zeker even doorheen lezen. Het is die 100 pagina’s inkomen zeker waard. Een boek dat je laat nadenken en een boek dat je nog iets leert. Ook als je de film al hebt gezien is dit boek zeker weten een aanrader.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *