De wilde stilte
Boekrecensies

De wilde stilte – Raynor Winn

De wilde stilte is het vervolg op Het zoutpad, geschreven door Raynor Winn. Het zoutpad heeft me lang in zijn greep gehouden en ik kon niet wachten op dit vervolg. Ik vertel je er meer over.

Waar gaat De wilde stilte over?

Sinds Raynor en haar man Moth hun huis kwijtraakten en alleen met een rugzak en een tentje de bijna duizend kilometer aflegden van het South West Coast Path, en ze maanden lang leefden aan de wilde en winderige kustlijn van Engeland, voelen de kliffen, de lucht en de rotsachtige bodem aan als hun thuis. Moth had een terminale diagnose, maar tegen elke medische verwachting in lijkt hij in de natuur te zijn opgeleefd. Zo ontdekken Raynor en Moth op de ruige strook tussen land en zee dat alles mogelijk is. Als ze uiteindelijk terugkomen in de bewoonde wereld, blijkt een dak boven je hoofd nog geen thuis. De terugkeer naar een normaal bestaan blijft moeilijk – totdat een ongelooflijk gebaar van iemand die hun verhaal heeft gelezen alles anders maakt. De kans nieuw leven te blazen in een prachtige, oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall en het door landbouw verarmde land stukje bij beetje terug te geven aan de natuur, wordt hun redding. Het wordt het nieuwe pad dat zij volgen.

Na het lezen van Het zoutpad wist ik het meteen: ik ben fan van Raynor Winn. Wat een fijne schrijfstijl heeft ze, wat een inspirerend verhaal en wat heeft ze het goed neergezet. Ik kocht direct het vervolg en ik vertel je er meer over. De wilde stilte gaat verder waar het zoutpad eindigde. Moth en Raynor hebben onderdak en hebben een toekomst. Moth volgt een studie aan de universiteit en hoopt dat hij aan het werk kan gaan.

Maar: na het lezen van Het zoutpad  weet je dat Moth dood zal gaan. Hij heeft een ziekte die hem langzamerhand kapot zal maken. Hij heeft het zwaar en kan soms niet uit bed komen. Hij vergeet veel dingen en hij wordt steeds dunner. Een toekomst is niet meer zo vanzelfsprekend. Raynor neemt je mee in het leven dat ze vroeger met Moth heeft gehad: hoe ze elkaar hebben ontmoet en wat hen vroeger bij elkaar bracht. Ze laat je hun gezamenlijke passie voor de natuur zien. Heden en verleden wisselen elkaar continu af en je leert de hoofdpersonages nog beter kennen Dat brengt je ook meteen bij de wandeling die ze in Het zoutpad heeft gemaakt – de wandeling die zoveel impact heeft gehad op hun leven.

‘De wilde stilte is een meeslepend verhaal’

In De wilde stilte  ga je weer op wandeling, deze keer door IJsland. Het gaat steeds slechter met Moth en Raynor besluit om hem mee te nemen. Samen met twee vrienden gaan Moth en Raynor weer op pad en deze keer gaat het veel moeizamer dan de wandeling in Engeland. Na deze wandeling is alles anders.

Raynor neemt je mee in een meeslepend verhaal dat hun eigen leven is. Dat vergeet je soms, dat maakt het zo’n bijzonder verhaal. Het is zo goed beschreven, dat het fictief voelt. Heden en verleden wisselen elkaar af en het verhaal heeft een fijn ritme. Het verhaal draait om de toekomst die Moth en Raynor tegemoet gaan: in hun boerderij, die ze net hebben opgeknapt. Je weet alleen wel dat het einde van Moth er steeds sneller aan komt.

Ik hoop heel stiekem nog op een derde boek. Dat zou de serie echt afmaken. Raynor en Moth zijn een bijzonder stel en hun verhalen weten veel mensen te raken!

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Raynor Winn.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier via Bol.com.

De wilde stilte

Titel: De wilde stilte
Auteur: Raynor Winn
Verschenen: juni 2020
Pagina’s: 320
Uitgever: Uitgeverij Balans

bol-button

Rating: 5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *