De wezens
Boeken

De wezens – Matt Haig

Het boek De wezens heeft lange tijd op mijn leeslijst gestaan en lange tijd heb ik het boek niet aangeraakt. Inmiddels heb ik het boek gelezen en vertel ik je er meer over in deze recensie!

Waar gaat De wezens over?

Nog voor het boek begint gaat professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een op het eerste gezicht perfecte held voor dit verhaal, dood. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich bedient van Andrews lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo’n aardige man.
Vlak voor zijn dood loste professor Martin een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waarna de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, over zijn familie en over ‘de wezens’ op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw dreigt te vallen, en zijn eigen zoon aardig dreigt te gaan vinden – zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is – moet hij kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie of een nieuw thuis vinden op onze wereld.

In De wezens volgen we de ‘indringer’; een alien die het leven van professor Andrew Martin overneemt. De professor heeft een belangrijke uitvinding gedaan die de mensheid en het leven op aarde kan veranderen en de indringer moet dit voorkomen. Hij moet alle sporen uitwissen en zorgen dat de uitvinding geheim blijft. Dat betekent: al het bewijs vernietigen en alle mensen vermoorden die er vanaf weten. Dit omdat de mensen nog niet klaar zijn voor de uitvinding van Andrew Martin.

De alien komt heel blanco aan op aarde; hij heeft geen idee hoe het leven op onze planeet is en hij verafschuwt de mensheid. Hij doet hierdoor hele ongemakkelijke dingen . Wat dacht je van mensen bespugen om hen te begroeten? Naakt over straat gaan… Dit levert hilarische gebeurtenissen op! Het leukste aan dit verhaal is de hond van Andrew – die heet Newton. In het begin vindt Newton Andrew afschuwelijk; hij heeft door dat de alien een indringer is en dat Andrew er niet meer is. Maar na verloop van tijd worden de twee goede maatjes.

Terwijl de alien zijn werk doet en alle sporen langzamerhand uitwist, komt de alien er achter dat Andrew helemaal geen goed mens was. Hij behandelde

Deze alien weet alleen helemaal niets van het leven op Aarde, en dat zorgt voor een aantal hilarische gebeurtenissen, zoals naakt (en onbedoeld) een tankstation overvallen en als begroeting naar andere mensen spugen. Bovendien wordt onze alien beste vrienden met Andrews hond, Newton. Hoewel deze alien een simpele (maar toch zware) taak heeft, merkt hij dat Andrew Martin eigenlijk helemaal niet zo’n goed mens was. Zijn vrouw en zijn zoon verdienen eigenlijk veel beter. Ze verdienen in ieder geval beter dan de dood, en dat is juist precies wat ze te wachten staat. Is de alien in staat zijn menselijke emoties de baas te zijn en de klus te klaren, of gooien die emoties juist roet in het eten?

De wezens heeft een mooie onderliggende boodschap’

De wezens is een speciaal boek dat me lang is bijgebleven. Wat ik mooi vind is dat het thema compleet anders is: sci-fi! Iets wat ik niet vaak lees en ook niet had verwacht van Matt Haig. Toch bevat dit boek een mooie boodschap die ik iedere keer weer zie terugkeren in de boeken van Haig. Het boek gaat over het leven op aarde en de verwachtingen die wij als mens hebben. Het laat ons zien dat het leven op aarde het waard kan zijn – zelfs voor een buitenstaander.

Ik heb regelmatig gelachen tijdens het lezen van De wezens. Je vliegt als een speer door het boek, niet alleen door de hoeveelheid humor maar ook door de hoeveelheid witte ruimtes in het verhaal. Matt Haig heeft een prettige schrijfstijl en de vertaler heeft goed haar werk gedaan. Wat ik erg fijn vind aan dit boek: de boeken van Matt Haig worden vertaald door dezelfde vertaler. Dat zorgt voor een consistente stijl, wat ik kan waarderen.

Pluspunten:
+ Bijzonder verhaal door de sci-fi elementen (niet teveel sci-fi, erg fijn)
+ Hilarisch en emotioneel tegelijkertijd
+ Het verhaal heeft een mooie onderliggende boodschap
+ Leest als een speer

Minpunten: 
– Je moet wel van sci-fi houden als je dit boek wilt lezen

Klik hier om De wezens te bestellen via Bol.com!

De wezens

Titel: De wezens
Auteur: Matt Haig
Verschenen: november 2019
Pagina’s: 320
Uitgever: Lebowski

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *