De vrouw in het raam
Boeken,  Thriller

De vrouw in het raam – A.J. Finn

Lees hier de recensie van het boek De vrouw in het raam van A.J. Finn. Niets is wat het lijkt in deze psychologische thriller…

Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar?

Vol goede zin begon ik in De vrouw in het raam van A.J. Finn. De cover van dit boek sprak me erg aan en ik was wel weer eens toe om een goede thriller te lezen. Het boek draait om Anna Fox en is geschreven in de ik-persoon. Ze heeft als gevolg van een traumatische gebeurtenis – welke weet je nog niet – een ernstige vorm van agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd. Ze woont al tien maanden opgesloten in haar huis in New York. Met haar kat, maar zonder man en dochter. In het souterrain woont een huurder waar ze af en toe contact mee heeft. Anna is psycholoog en helpt mensen online op een forum. Ondanks dat ze zelf psycholoog is, drinkt ze liters wijn in combinatie met haar medicijnen. Als ze niet haar werk aan het uitoefenen is, kijkt ze zwart-witfilms en – het belangrijkste van allemaal – begluurt ze haar buren met haar fotocamera. Ze raakt gefixeerd op het gezin dat tegenover haar komt wonen. Dan ziet ze iets wat ze liever niet had gezien…

Al snel blijkt dat Anna een onbetrouwbare verteller is, en dat is behoorlijk verwarrend als lezer. Het duurt een hele tijd voordat je echt weet wat voor traumatische gebeurtenis Anna mee heeft gemaakt. Het verhaal komt wat langzaam op gang en ik zou het boek ook niet echt scharen onder een thriller, maar meer onder een psychologische thriller. Het boek is met vlagen spannend, maar gaat vooral om de psychologische kant van het verhaal. Pas als je over de helft van het boek bent, begint het een beetje spannend te worden en heb je een idee waar het boek naartoe gaat.

‘Je wil weten hoe De vrouw in het raam afloopt’

De auteur neemt je mee in het trieste en eenzame leven dat Anna leidt, hierdoor krijg je als lezer wel een goed beeld van hoe haar dagen eruit zien. Maar haar dagen zijn saai en eentonig, en dat is het boek in het begin ook. Uiteindelijk wil je het boek wel uitlezen, omdat je benieuwd bent hoe het afloopt. Ik kreeg op driekwart van het boek wel een aardig idee hoe het zou eindigen, en – helaas – was dat ook het geval. De vrouw in het raam is, vind ik, geen thriller van de bovenste plank, maar het is wel weer eens wat anders, en dat kan ook wel eens verhelderend en vernieuwend zijn.

de vrouw in het raam

Titel: De vrouw in het raam
Auteur: A.J. Finn
Verschenen: januari 2018
Pagina’s: 416
Uitgever: Cargo
Oorspronkelijke titel: The woman in the window

bol-button

Rating: 3,5/5

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *