Boekrecensies,  Roman

De voorproefster van Hitler – Rosella Postorino

De voorproefster van Hitler
De voorproefster van Hitler… Alleen de titel van het boek maakt mij al nieuwsgierig. Wie was deze vrouw dan? Hoe was het om zo’n voorproefster te zijn? Beelden schoten al door mijn hoofd en ik kon niet wachten om te beginnen in dit boek!

Duitsland, 1943. Rosa Sauer verlaat Berlijn in de hoop een beter leven te vinden bij haar schoonouders in Oost-Pruisen. Haar man vecht aan het front en haar ouders zijn omgekomen.
Maar juist daar komt Hitler dichterbij dan ooit: zijn hoofdkwartier bevindt zich in de bossen van het nabijgelegen Wolfsschanze. En als de burgemeester Rosa voordraagt als voorproefster van de Führer, bevindt ze zich plotseling in het centrum van het nazibolwerk. Daar moet ze zich bewegen tussen de zogenaamde vrijheid die de baan haar geeft en de schaamte bij de Führer te horen.

Bij een boek over de Tweede Wereldoorlog, denk je niet snel aan een onderwerp zoals deze. Rosa is geen slachtoffer, zoals de meeste mensen een slachtoffer zien bij de oorlog. Ze heeft het zelfs best wel goed. Levend bij haar schoonouders, krijgt genoeg te eten elke dag. Hoewel ze wel bij elke hap moet hopen dat het niet vergiftigd is…
En alleen daarom vond ik dit onderwerp erg interessant en vooral bijzonder om te lezen. Je leest een andere kant van de oorlog. Van de Duitse vrouw die ‘gewoon thuis zit’ en op haar eigen manier het land moet bedienen in tijden van oorlog. Haar man is naar het front gestuurd en je voelt zowat de angst van Rosa dat er iets kan gebeuren. Verder lijkt alles heel soepel te gaan voor haar. Maar ook zij krijgt te maken met de onzekerheden. Het dagelijkse leven van de vrouw die wel nog thuis in haar huis zit. En niet alles is zo rooskleurig als dat je zou denken. Daarnaast zit de personage van Rosa erg goed in elkaar. Ze is geen held, ze is ook geen slachtoffer van de oorlog. Nee, ze is gewoon zichzelf en als hoofdpersonage is ze niets meer dan een doodnormale vrouw. Ik denk dat je je daarom zo makkelijk in haar kunt verplaatsen. Als jij in dat jaar had geleefd, had je haar zo kunnen zijn. En dat is zeker weten de kracht van dit personage.

‘Rosella geeft je een stukje geschiedenis mee, maar vertelt tegelijkertijd een prachtig verhaal’

Ik denk dat het erg goed is dat Rosella Postorino deze kant van de oorlog belicht in dit boek. Ze geeft je een stukje geschiedenis mee, maar vertelt tegelijkertijd een prachtig verhaal. De onzekerheden spatten er vanaf, het maakt het verhaal echt en tastbaar en juist daarom wil je graag doorlezen. Alles in dit boek is op een bepaalde manier emotioneel opgeschreven, waardoor het boek je volledig meetrekt in het verhaal. Het is zeker weten een aanrader als je houdt van historische romans, maar de gruwel van de Tweede Wereldoorlog niet zo goed kan hebben. Maar ook als je, net zoals ik, een voorliefde hebt voor oorlogsverhalen. Het toont een keer een andere zijde van de oorlog, een kant die óók enorm belangrijk is. Het boek heeft mij echt geraakt en ik kan het alleen maar aanraden.

de voorproefster van Hitler

Titel: De voorproefster van Hitler
Auteur: Rosella Postorino
Verschenen: 27 juni 2018
Pagina’s: 283
Uitgever: Xander uitgevers

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *