Boeken,  Boekrecensies,  Roman

De vijfde brief – Nicola Moriarty

De vijfde brief van Nicola Moriarty lag al een hele tijd op mijn to read stapel. Afgelopen maand heb ik er eindelijk tijd voor kunnen maken, want ik had al een heleboel lovende recensies gelezen over dit boek.

Al op de middelbare school waren Joni, Deb, Eden en Trina de beste vriendinnen. Ze deelden altijd alles – roddels, verliefdheden, geheimen. Maar sindsdien zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z’n vieren voelt steeds meer als een verplichting. Dit jaar heeft Joni een plan: eindelijk weer eens écht naar elkaar luisteren. Elk van hen schrijft een brief, met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar gedeeld hebben. De uitkomst maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Dan ontdekt Joni een vijfde brief, een brief waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd, en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen. Wie van hen heeft dit geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?

Het boek gaat over vier vriendinnen die al bevriend met elkaar zijn sinds de middelbare school. Het boek start met Joni, die bij een pastoor is om te biechten in een heus biechthokje. Je weet al dat er dingen zijn gebeurd, maar nog niet wat. Joni vertelt vervolgens het verhaal – hoe het allemaal begon. Vervolgens nemen we weer een sprong terug in de tijd, naar het vriendinnenweekend van een maand geleden. Ze komen op het idee om anonieme brieven naar elkaar te schrijven met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar hebben gedeeld. Het leek zo’n goed plan, maar al gauw ontstaan er ruzies en irritaties. De problemen verergeren wanneer blijkt dat er een vijfde brief is. Maar van wie zou die zijn?

Nicola Moriarty weet je aandacht tot de laatste hoofdstukken vast te houden. Ze bouwt de spanning goed op, je wil blijven doorlezen. Af en toe lees je passages uit de vijfde brief en als lezer tast je volledig in het duister. Je hebt geen idee wie de brief heeft geschreven. Wat ik erg sterk vond aan dit boek waren de dialogen. Ze zijn super realistisch en lekker vlot. Ook de karakters gaan steeds meer leven en je kunt je echt een voorstelling maken van de vier vriendinnen. Sowieso leest het boek als een trein door, mede omdat je wil weten wat er nou precies gebeurd is. De enige misser vind ik toch wel de passages met de pastoor. Deze lopen niet zo vlot en vallen een beetje uit de toon. Sommige dingen zijn iet wat ver gezocht. Een roman van de bovenste plank is het niet, maar ik vond het een prettig boek voor zo tussendoor!

de vijfde brief

Titel: De vijfde brief
Auteur: Nicola Moriarty
Verschenen: september 2017
Pagina’s: 304
Uitgever: De Fontein
Oorspronkelijke titel: The Fifth Letter

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *