De verhalenvertelster
Boeken,  Roman

De verhalenvertelster – Jodi Picoult

Ik had nog nooit een boek gelezen van Jodi Picoult. Toen ik dit boek voorbij zag komen, trok het dan ook direct mijn aandacht. Het boek komt uit 2013, maar toch wil ik hem graag met je delen.

Sage werkt in een bakkerij. Ze raakt bevriend met Josef, een aardige oude man die vaak met zijn hondje door de buurt wandelt. Tot de dag dat hij haar een foto van zichzelf laat zien in SS-uniform, vertelt dat hij wil sterven en haar vraagt hem daarbij te helpen. Sage weigert. Haar grootmoeder, Minka, met wie ze een sterke band heeft, is een overlevende van de Holocaust. Ooit was Minka een vrolijk meisje dat ervan droomde schrijfster te worden. Maar die dromen vielen in duigen toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd.

Sage is een jonge meid die in een bakkerij werkt. Ze werkt alleen ’s nachts en is daar helemaal prima mee. Zo min mogelijk contact met andere mensen. Dan raakt ze bevriend met een oude man, Josef. Ze kent hem van haar therapiegroep en al snel ontstaat er een gekke vriendschap. Na een tijdje laat hij een foto van zichzelf zien, van vroeger. In een SS-uniform. Sage is joods en hij vraagt haar om hem te helpen sterven. Een heftige vraag, die ze onmogelijk kan uitvoeren. Al helemaal nu ze zijn verleden weet. Naast het verhaal van Sage lees je ook beetje bij beetje het verhaal van haar oma, een overlevende van Auschwitz.

‘Een steengoed verhaal, waar je nog lang over na zal denken’

Jodi Picoult schrijft ontzettend goed. In het begin moest ik even inkomen, maar daarna vlieg je razendsnel door het verhaal heen. De emotie, de afwisseling, het komt zó dichtbij. Je leeft zo erg mee met Minka en eigenlijk ook direct met Sage. De afwisseling in het heden en het verleden is zo goed neergezet. Deze twee verhalen wisselen zich af met het verhaal van Minka, die zij zelf heeft geschreven. De drie afwisselende verhalen zitten zo goed in elkaar. Je duikt in het hoofd van de hoofdpersoon en wordt er langzaam uitgetrokken als je je weer in het volgende verhaal stort. Picoult heeft mij zeker verrast met haar schrijfstijl. Als ik wist dat ik zo erg van dit boek ging houden, had ik hem al veel eerder opgepakt. Er zit zó veel emotie in dit verhaal. Soms kwamen de tranen echt in mij naar boven, puur en alleen door wat voor vreselijke dingen de hoofdpersonen meemaakten. Jodi Picoult legt echt veel gevoel in dit verhaal en dat merk je aan alle kanten. Een steengoed verhaal, waar je nog lang over na zal denken. Vind je oorlogsverhalen ook zo interessant? Of wil je graag een keer een boek lezen over de Tweede Wereldoorlog, maar dan net met een andere twist? Dan krijg je zeker weten geen spijt van dit boek.

Verhalenvertelster Titel: De verhalenvertelster
Auteur: Jodi Picoult
Verschenen: 5 november 2013
Pagina’s: 510
Uitgever: The House Of Books

bol-button

Rating: 5/5

 

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *