De troostbibliotheek
Boeken,  Boekrecensies

De troostbibliotheek – Sara Nisha Adams

De troostbibliotheek van Sara Nisha Adams is een boek dat lange tijd op mijn leeslijst stond. Het kwam er maar niet van om het boek te lezen. Eind 2023 las ik het boek en het bijzondere verhaal is mijn favoriete boek van het jaar geworden. In deze recensie lees je waarom.

Waar gaat De troostbibliotheek van Sara Nisha Adams over?

Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.

Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld “Voor het geval je het nodig hebt”. Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.

Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.

De troostbibliotheek

Titel: De troostbibliotheek
Auteur: Sara Nisha Adams
Verschenen: 21 februari 2023
Pagina’s: 400
Uitgeverij: The House of Books

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

 

Mijn mening over De troostbibliotheek

De troostbibliotheek is een ode aan lezen en lezers. Een boek over lezen, een boek over boeken. Een boek dat helemaal iets voor mij is! De rode draad in het verhaal is een leeslijst, die is achtergebleven in een bibliotheekboek. Op deze lijst staan allerlei prachtige verhalen en bekende titels. Boven deze leeslijst staat ‘Voor als je het nodig hebt’.

Het verhaal draait om twee personages die elkaar niet kennen en ook niets met elkaar gemeen hebben. De één is een verveelde tiener, de ander is een eenzame bejaarde man. Op de een of andere manier kruizen hun levens met elkaar en ze raken verbonden met elkaar door boeken en lezen. En dat is iets dat natuurlijk voor veel mensen geldt: boeken verbindt!

De troostbibliotheek is een emotionele rollercoaster. Beurtelings lees je vanuit het perspectief van de hoofdpersonages en je gaat van ze houden. Het is een prachtig om te zien hoeveel boeken en lezen de hoofdpersonages heeft gebracht. Ook zie je dat de personages hun bijzondere vriendschap echt nodig hebben gehad om zichzelf weer terug te vinden. Wat ik extra bijzonder aan dit verhaal vind is dat je na het lezen ook een leeslijst hebt die je zelf kunt lezen.

Na het lezen van dit boek was ik overrompeld. Het verhaal heeft me emotioneel gezien geraakt en het verhaal gaat af en toe nog door mijn hoofd heen. Het laat je niet los. Lees het, laat je meeslepen door het verhaal en draag het voor altijd bij je!

Pluspunten:
+ Uniek plot
+ Speelt zich af in een omgeving die draait om boeken.
+ Emotionele rollercoaster

Minpunten: 
– Geen

Klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *