De testamenten
Boeken

De testamenten – Margaret Atwood

Onlangs kreeg ik het boek De testamenten voor mijn verjaardag, en dat zonder Het verhaal van de dienstmaagd te hebben gelezen. Ik besloot om eerst te beginnen met Het verhaal van de dienstmaagd en heb net het vervolg uit (dat je ook los kunt lezen). In deze recensie lees je er meer over!

Waar gaat De testamenten over?

De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman. Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen. Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent.

Het was niet zo lang geleden dat ik Het verhaal van de dienstmaagd had gelezen, daarom zat ik nog helemaal in het verhaal. Toen dat verhaal eindigde had ik tienduizend vragen die onbeantwoord bleven: hoe kwam het dat Amerika destijds ten val was gekomen en hoe is Gilead ontstaan? Veel van mijn vragen, waaronder bovenstaande, werden beantwoord in De testamenten. Dit boek speelt vijftien jaar na Het verhaal van de dienstmaagd af en in de tussentijd heeft er veel plaatsgevonden.

Mocht je Het verhaal van de dienstmaagd niet hebben gelezen: het verhaal draait om de voormalig Verendigde Staten dat gevallen is en gevormd is tot Gilead. Vrouwen zijn niets meer dan huisvrouwen of broedmachines en mannen hebben alle macht. Je leest in dit boek continu vanuit de perspectieven van een van de drie verhaallijnen en continu heb je de vraag ‘Hoe gaat dit samenkomen?’. Gilead komt op een heel belangrijk punt in haar geschiedenis terecht en de drie hoofdpersonen hebben een belangrijke bijdrage hieraan. Een van de personages is tante Lydia, die ken je wellicht nog uit het eerste boek. Zij is een van de grondleggers van Gilead. Ook draait het om Daisy, die in Canada woont en alle gebeurtenissen meekrijgt in Gilead. Tenslotte draait het om Agnes, die opgevoed is in Gilead.

‘Je moet er even in komen, maar als je eenmaal bezig bent kan je De testamenten onmogelijk neerleggen’

Ik wil niet teveel spoilers weggeven over het verhaal, de verhaallijnen en hoe deze op den duur samenkomen, maar het viel me enorm op dat de schrijfstijl anders is. Logisch, er zijn andere vertalers aan te pas gekomen en we zijn toch weer 30+ jaar verder. Desondanks vond ik het wel echt een fijn boek om te lezen en had ik moeite het boek neer te leggen als ik er eenmaal goed in zat. Probeer je te focussen op alleen dit boek, en niet op andere boeken, want anders is het lastig inkomen.

De testamenten vond ik een ontzettend goed verhaal dat me veel inzichten gaf en vragen beantwoordde uit het vorige boek. Het einde vond ik redelijk voorspelbaar maar toch zat er redelijk veel vrije invulling in. Goed gedaan! De testamenten is een boek dat prima te lezen is als op zichzelf staand verhaal. Echter zou ik wel aanraden om ook Het verhaal van de dienstmaagd te lezen, omdat het verhaal dan een stuk completer wordt.

Meer recensies lezen van de boeken van Margaret Atwood? Klik dan hier.

De testamenten

Titel: De testamenten
Auteur: Margaret Atwood
Verschenen: 2019
Pagina’s: 438
Uitgever: Prometheus

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.