Boeken

De Stroopwafelshop – Astrid Harrewijn

Yes! Astrid Harrewijn heeft weer een nieuw boek geschreven: De Stroopwafelshop. Ik ben echt dol op de boeken van Astrid Harrewijn, dus ik kon niet wachten om te beginnen aan haar nieuwe exemplaar. Hier vind je de recensie van De Stroopwafelshop.

Waar gaat De Stroopwafelshop over?

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.

Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

De schrijfstijl van Astrid Harrewijn is heerlijk: je vliegt door dit boek heen. En dat bewijst maar weer dat Astrid een van de leukste chicklitschrijfsters van Nederland is. Ze heeft al een heleboel fijne boeken op haar naam staan, waaronder het Drie vrienden drieluik en de Miss Communicatie serie. De Stroopwafelshop heeft veel verschillende karakters. Zo introduceert Astrid twee oudere dametjes van Italiaanse afkomst, die als immigranten in New York arriveerden om hun dromen te verwezenlijken. En een stuk of zes buurtbewoners die vaste gast zijn bij de koffietent van Suze. Soms vind ik dit wat warrig overkomen. In lange dialogen delen deze personages hun levenslessen. Dat zorgt voor diepgang, maar dat haalt ook de gang uit het verhaal. Dit had dus wel iets minder gemogen van mij, want het voelde niet per se natuurlijk aan. Verder snijdt Astrid thema’s aan als identiteit, keuzes maken, eenzaamheid, geluk, vriendschap en liefde.

‘Met De Stroopwafelshop bewijst Astrid maar weer dat ze een van de leukste chicklitschrijfsters van Nederland is’

Dat neemt niet weg dat het boek heerlijk wegleest en je benieuwd bent hoe het allemaal gaat aflopen. Bovendien krijgt het boek aan het eind nog een verrassend leuke wending die ik écht niet had zien aankomen. En dat zorgde ervoor dat ik het boek met een glimlach dichtsloeg. Want als een schrijfster dát voor elkaar krijgt, verdien je credits. Meestal zie je bepaalde dingen wel aankomen, maar dit scenario – ik ga natuurlijk niks spoilen – had ik niet verwacht.

Ik verwacht dat we binnenkort kunnen genieten van een tweede boek in deze reeks, want ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat we ook het verhaal gaan lezen van haar competitie-ondernemers in Parijs en Rome.

Benieuwd naar andere boeken van Astrid Harrewijn? Lees hier onze recensies! Wil je De Stroopwafelshop meteen bestellen om te lezen? Klik dan hier! Enneh, vergeet niet om een pak met stroopwafels te kopen als je dit boek leest. Want ó, wat krijg je daar zin in als je aan het lezen bent! Je ruikt de versgebakken stroopwafels bijna… Veel leesplezier!

de stroopwafelshop

Titel: De Stroopwafelshop
Auteur: Astrid Harrewijn
Verschenen: januari 2020
Pagina’s: 385
Uitgever: Boekerij

bol-button

Rating: 3,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *