Boekrecensies, Jeugd, Young adult

De schreeuwende wenteltrap (Lockwood & Co #1) – Jonathan Stroud

De schreeuwende wenteltrap (Lockwood & Co #1) - Jonathan StroudTitel: De schreeuwende wenteltrap
Auteur: Jonathan Stroud
Verschenen: 17 juli 2015
Pagina’s: 368
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Oorspronkelijke titel: The Screaming Staircase

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn…
Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co.
Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle.
De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

Mening over De schreeuwende wenteltrap

Het verhaal van De schreeuwende wenteltrap sprak mij aan, maar in mijn achterhoofd hield ik toch het idee dat dit boek geschreven was voor de jongeren onder ons. Ik denk dat je dit boek moet plaatsen tussen YA en jeugd in. Echter, toen ik eenmaal was begonnen in het boek, had ik helemaal niet het idee dat het geschreven was voor het jongere publiek. Wat kan Jonathan Stroud schrijven zeg. Hij pakte mij vanaf de eerste paar bladzijdes al vast en ik heb het boek écht met moeite weg kunnen leggen. Elk vrij momentje pakte ik het boek er weer even bij om weer een aantal bladzijdes verder te lezen en in de avond moest ik mij zelf verplichten om het boek weg te gaan leggen omdat ik hem anders in één keer had uitgelezen (en geen slaap had gehad).
Het onderwerp is leuk, spannend en origineel. Ook had ik telkens niet echt het idee dat de hoofdpersonen in het verhaal zo jong waren. Ja, soms werd het tussendoor weer even verteld en dat waren vrijwel de enige momenten dat ik weer besefte dat de hoofdpersonen nog kinderen waren.

De schrijfstijl van Stroud is origineel. In het begin moest ik heel erg denken aan de Efteling. De manier van vertellen leek een klein beetje op de verhaaltjes die je van te voren wel eens te horen krijgt bij de attracties. Het enige verschil was dan dat dit een boek was en het eigenlijk een stuk spannender is. Heel af en toe was ik zelfs verbaasd dat dit geen boek voor volwassenen was. De spanning kan soms zó hoog oplopen. En geesten zijn nou ook niet bepaald een onderwerp dat je aan kleine kinderen verteld, al helemaal in deze vorm.

Ja, echt wauw. Ik ben enthousiast over dit verhaal en dat had ik écht niet zien aankomen. Ik kan niet wachten om binnenkort het tweede deel te gaan lezen.

Rating: 4/5

bol-button

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Sifra Vos september 14, 2015 at 20:27

  Hai! Ik heb je genomineerd voor one lovely blog award op https://sifravos.wordpress.com/2015/09/14/one-lovely-blog-award/

 • Reply Jet september 15, 2015 at 14:21

  Klinkt als een heel tof boek, toen ik de achterflap in je recensie las dacht ik even van: Klinkt een beetje suf. Maar als ik je mag geloven, is het heel spannend, dus ik hoop dat ik het snel kan lezen (mijn leeslijst is nogal lang…)

 • Reply hetboekenik september 15, 2015 at 18:54

  Dit lijkt mij een boek die ik graag zou lezen. Bedankt voor de tip zeg

 • Reply Desiree september 16, 2015 at 08:01

  Wat leuk! Dezelfde auteur schreef een eeuwigheid geleden de Bartimaeus trilogie, die boeken zijn ook echte aanraders. Helaas is het derde deel nooit vertaald in Nederland. Ook dit boek klinkt weer ontzettend spannend!

 • Reply Vivian september 16, 2015 at 14:43

  Leuk dat je zo enthousiast was! Het lijkt me niet echt heel erg een boek voor mij.

 • Reply Esther september 16, 2015 at 20:12

  Ik wil dit boek echt zo graag lezen. Ik ben er echt heel benieuwd naar! 🙂

 • Leave a Reply