Boeken,  Roman

De Rozentuin – Tracy Rees

De Rozentuin is het nieuwste boek van Tracy Rees. Saskia van de Adorable Bookclub las het boek. Hier lees je wat zij van De Rozentuin vindt. De rozentuin van Tracy Rees is een wervelende roman vol onverwachte wendingen en warmte. Voor de lezers van Lucinda Riley, Anne Jacobs en Karen Swan.

Waar gaat De Rozentuin over?

Londen, 1895. Olive Westallen leidt een zorgeloos maar vrij eenzaam leven in de majestueuze stadsvilla van haar ouders. Ze heeft grootse plannen voor haar toekomst, waar niet iedereen het mee eens zal zijn. Haar vroegere buurmeisje Ottilie Finch geniet van haar nieuwe leven in Londen. Haar enige zorg is haar moeder, die aan een mysterieuze ziekte lijdt. Ondertussen is hun nieuwe dienstmeisje Mabs opgetogen over haar baan, die haar redt van een ruig leven op de werf. Door een gevaarlijke ontdekking over Otillies moeder worden Olive, Ottilie en Mabs onverwachte bondgenoten, en raken ze verstrikt in de geheimen die de familie Finch naar Londen hebben gejaagd. Ze zullen samen moeten werken om zichzelf en hun geliefden te beschermen…

‘De Rozentuin’ volgt de drie hoofdpersonages wonend in Londen, alle drie afkomstig uit verschillende lagen van de bevolking in de hoofdstad. Hun levens kruisen elkaar wanneer Olive in het park Ottilie tegen het lijf loopt en zij gaandeweg een vriendschap opbouwen, en Mabs als dienstmeisje van de familie van Ottilie haar naar deze afspraken vergezelt. Ondanks hun verschillen in leeftijd en komaf, sluiten zij een hechte band en steunen elkaar door dik en dun. Helemaal wanneer er meer aan het licht komt over mevrouw Finch, de moeder van Ottilie, voor wie Mabs voor zorgt. Hierdoor moeten ze nauw samenwerken om de mensen die hun lief zijn te beschermen.

‘De Rozentuin leest heerlijk vlot weg’

Doordat je vanuit verschillende personages, met verschillende leeftijden en verschillende achtergronden het verhaal volgt, krijg je een heel divers beeld van de tijd waarin ze leven. Alle drie hebben ze hun eigen zorgen, uitdagingen en toekomstplannen. Ondanks deze afwisseling is het verhaal goed te volgen en leest het heel makkelijk weg.

Het thema dat toch wel redelijk als rode draad door heel het boek terugkomt, is de positie van de vrouw in 1895. Ook dit komt weer mooi terug in alle drie de verhalen op hun eigen manier, maar schept wel een heel duidelijk beeld. De vriendschap van de drie hoofdpersonages is aandoenlijk en hartverwarmend en versterkt ook de kracht van de vrouw in dit boek. Her en der zijn er wel wat voorspelbare situaties of juist wat onrealistische gebeurtenissen, maar dat doet gelukkig niks af aan de algemene indruk die het boek geeft.

Een klein minimaal minpuntje wat betreft de vertaling: in de tekst op de achterflap (die ook hierboven beschreven staat) zit een kleine fout. Ottilie is namelijk niet het vroegere buurmeisje van Olive, maar het jongere buurmeisje. Foutje in de vertaling van de eerste druk, heel begrijpelijk, maar ik heb me het hele boek lang wel afgevraagd of daar nog een plottwist over zou komen. Die bleef uit, dus ik neem aan dat dit een vertaalfoutje is.

Pluspunten:

+ Leest makkelijk weg
+ Verschillende hoofdpersonages wat de verhaallijn verrijkt
+ De positie van de vrouw in 1895 is heel mooi verwerkt in het boek

Minpunten:
– Soms wat voorspelbaar/onrealistisch

Bestel hier het boek bij Bol.com.

de rozentuin

Titel: De Rozentuin
Auteur: Tracy Rees
Verschenen: Februari 2022
Pagina’s:  432
Uitgever: Xander Uitgevers
bol-button

 

De Adorable Bookclub is een onderdeel van Adorable Books en bestaat uit Sanne, Laura, Sophie, Saskia, Nikki, Emma, Sara en Emily. Zij schrijven regelmatig recensies voor de website. Dit clubje staat los van de redactie van Adorable Books.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.