De roos uit het beton - Angie Thomas
Young adult

De roos uit het beton – Angie Thomas

De roos uit het beton is de prequel op het boek The Hate U Give van Angie Thomas. Het boek lag best een tijd in mijn boekenkast te wachten maar ik heb hem eindelijk gelezen. Ik had geen idee dat ik dit boek nodig had!

Waar gaat De roos uit het beton over?

Er is één ding waar de zeventienjarige Maverick Carter zeker van is: een échte man zorgt voor zijn familie. Als zoon van een voormalig berucht bendelid doet Mav dat op de enige manier die hij kent: hij dealt voor de King Lords. Met het geld kan hij zijn moeder helpen, die zich met twee banen te pletter werkt om voor hen te zorgen terwijl zijn vader in de gevangenis zit.
Zijn leven is niet perfect, maar hij heeft een beeldschone vriendin en een neef die altijd achter hem staat, dus Mav heeft het gevoel dat hij alles redelijk onder controle heeft. Totdat hij erachter komt dat hij vader wordt…
Plotseling heeft hij een baby, Seven, die niet zonder hem kan. En hij komt er al snel achter dat drugs dealen, hard studeren en voor een pasgeboren baby zorgen moeilijker te combineren is dan hij dacht. Dus wanneer Mav de kans krijgt om het rechte pad te bewandelen, grijpt hij die met beide handen aan. Hij zal iedereen die hem bestempelt als hopeloos tuig hun ongelijk bewijzen.
Alleen is weglopen niet zomaar een optie, niet wanneer er King Lord-bloed door je aderen stroomt.

De roos uit het beton draait om Maverick Carter. Als je THUG hebt gelezen weet je al meteen dat dit verhaal dus draait om de vader van Starr, alleen is hij in dit verhaal jonger. In The Hate U Give heeft hij een belangrijke rol, maar je leert hem nog niet zo heel goed kennen. Je weet wel globaal wat er plaatsvindt, maar je krijgt veel nieuwe inzichten. Dit boek brengt daar verandering in. Maverick is in dit verhaal onderdeel van een bende en hij volgt precies het pad dat zijn vader doorliep: hij dealt drugs. Met een reden, want zijn moeder heeft geen cent te makken en werkt zich uit de naad. Ondanks deze negativiteit wil hij graag het goede pad bewandelen en studeren. Toch wordt heel zijn leven anders als hij erachter komt dat hij vader wordt.

De roos uit het beton leest als een trein’

Wat mij meteen opviel is dat dit verhaal een heel andere wending kreeg dan ik gewend ben. Het draait om een man (normaal draaien veel YA-verhalen om vrouwen) én hij wordt tienervader. Ik heb nog niet eerder een boek gelezen over een tienervader en samen met de fijne schrijfstijl van Angie Thomas wilde ik door blijven lezen. Je snapt goed wat Mav doormaakt en krijgt mee hoe hij zijn beslissingen neemt en het moeilijk heeft met zijn nieuwe leven. Op een overtuigende manier weet Angie Thomas dit nieuwe leven als tienervader goed neer te zetten.

Angie Thomas heeft met De roos uit het beton weer een geweldig boek geschreven. Het boek leest als een trein en ze bespreekt thema’s als racisme, armoede en neemt je mee in de Amerikaanse rassenongelijkheid. Ondanks deze zware onderwerpen komt er genoeg humor aan bod in het verhaal en zorgt ze er voor dat je het boek onmogelijk kunt neerleggen. Hoewel dit een prequel is op The Hate U Give zou je het boek prima los kunnen lezen.

Meer recensies lezen van de boeken van Angie Thomas? Klik dan hier.

De roos uit het beton

Titel: De roos uit het beton
Auteur: Angie Thomas
Verschenen: juni 2021
Pagina’s: 320
Uitgever: Moon
bol-button

Rating: 5/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *