Boeken

De quarterlife-opportunity: van Zuidas naar Zuid-Amerika – Heidi Veugen

De quarterlife crisis is een veelgehoord begrip van de laatste jaren. Maar hoe zorg je ervoor dat je de twijfels die je hebt rond je 25e omzet in iets positiefs? Heidi Veugen schreef er een boek over. Lees de recensie van De quarterlife-opportunity: van Zuidas naar Zuid-Amerika hier.

Waar gaat De quarterlife-opportunity: van Zuidas naar Zuid-Amerika over?

Je goedbetaalde baan opzeggen om de wereld over te reizen. Weinig mensen durven de sprong te wagen, maar Heidi Veugen heeft het daadwerkelijk gedaan. In De quarterlife-opportunity deelt zij op humoristische wijze haar visie op het leven. Want als je een relatie, een koophuis, en een goedbetaalde baan hebt, dan hoor je gelukkig te zijn. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend? Met haar inspirerende levensverhaal bewijst Heidi dat het mogelijk is om je eigen geluk te creëren. Aan de hand van herkenbare situaties en geestige anekdotes neemt ze je mee op haar fysieke en mentale reis. Ze stimuleert haar lezers om het leven met een kritisch oog te evalueren, verwachtingen los te laten en dromen na te jagen.

De quarterlife crisis, wat is het eigenlijk? Het wordt wel eens omschreven als een crisis “waarbij angst heerst over de richting en kwaliteit van iemands leven”, die meestal wordt ervaren in een periode die varieert van de jaren twintig tot midden dertig. Iets waar veel over te doen is en ik heb het idee dat er voor- en tegenstanders zijn van dit begrip. De één vindt het onzin, de ander heeft er mee te maken.

Heidi Veugen had een goedbetaalde baan bij een private bank op de Zuidas in Amsterdam, maar gooide haar leven volledig om. In dit boek beschrijft ze waarom ze deze keuzes heeft gemaakt en krijgen we een kijkje in haar persoonlijke leven. Haar frustraties en twijfels zullen ongetwijfeld voor veel mensen herkenbaar zijn. Vind ik deze baan wel leuk? Wil ik eigenlijk wel alleen maar werken? Waarom is het ideaalbeeld dat je een relatie moet hebben, een huis moet kopen en kinderen moet krijgen?

De quarterlife-opportunity leest lekker weg, ik had het boek binnen no time uit. Altijd fijn wanneer de schrijfstijl vlot is! Al vond ik wel dat er veel herhalingen en dubbelingen in het verhaal zitten. Ook is boek in het begin vrij negatief ingesteld, terwijl ik juist dacht dat ik een positief boek ging lezen. Het boek heet niet voor niks de quarterlife-opportunity. Veugen geeft af op haar werkgever, ex-collega’s, haar ex-vriend en op de mensen die allemaal werken en als schapen allemaal om half 8 in de trein stappen, om vervolgens met z’n allen weer in de trein van half 6 terug te gaan naar huis, een relatie en een koophuis hebben. Alsof deze mensen geen dromen hebben. Een beetje kortzichtig wat mij betreft. Niet iedereen heeft de behoefte om het roer om te gooien en een wereldreis te maken, denk ik dan. Ik snap haar beweegredenen hoor en ik denk dat heel veel mensen zich zullen herkennen in haar verhaal, maar de manier waarop ze het verwoordt, hoeft – denk ik – niet zo belerend te zijn.

Desalniettemin is het knap dat Veugen de stap heeft gezet om alles achter zich te laten en te gaan reizen. Wat moet dat een heerlijk leven zijn dat ze nu leidt. Een van haar dromen was om een boek te schrijven, en dat heeft ze toch maar gedaan! Verder vind ik het ook sterk dat ze veel minder waarde hecht aan geld. Ze wilde vroeger rijk worden, dat was haar doel. Nu heeft ze dat totaal losgelaten en wil ze vooral gelukkig zijn. Een mooie les, vind ik. Ze wil gaan werken voor een kwart van haar salaris in Spanje. En het maakt haar niet uit dat ze dan ’te hoog opgeleid’ is. Zo zouden meer mensen moeten denken, vind ik. Heb jij universiteit gedaan maar wil je vrachtwagenchauffeur worden? You go!

Al met al: ik ben niet kapot van het boek vanwege de herhaling en de negatieve uitspraken over het leven dat ze hiervoor leidde en iedereen die daarin voorkwam. Verder kan het wel een eyeopener zijn als je zelf niet zo goed weet wat je wil, graag wil reizen, maar je baan niet durft op te zeggen bijvoorbeeld.

de quarterlife opportunity

Titel: De quarterlife-opportunity: van Zuidas naar Zuid-Amerika
Auteur: Heidi Veugen
Verschenen: januari 2020
Pagina’s: 204
Uitgever: Boekscout

bol-button

Rating: 2,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *