De-overlevenden
Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

De overlevenden (The Darkest Minds #1) – Alexandra Bracken

Sinds kort draait de film The Darkest Minds in de bioscoop. Omdat ik mega benieuwd ben naar deze film, wilde ik graag eerst even het boek waarnaar de film is verfilmd lezen: De overlevenden (The Darkest Minds #1). Benieuwd wat ik van deze Young Adult vond? Lees snel mee!

Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land…

In Amerika verdwijnen alle kinderen naar een ‘heropvoedingskamp’ zodra er een ziekte is uitgebroken onder jongeren tot 13 jaar die gevaarlijk kan zijn. Wanneer Ruby op haar verjaardag iets vervelends meemaakt door haar bovennatuurlijke krachten, wordt zij ook meegenomen en naar Thurmond gestuurd. Dit zwaarbewaakte kamp deelt kinderen in verschillende groepen in: blauw, geel, groen, oranje en rood. Een ding is duidelijk: oranje of rood wil je niet tot behoren. Wanneer Ruby wordt ingedeeld, weet ze het zo te regelen dat ze in de groene groep terechtkomt. Jaren verstrijken, totdat Ruby een kans krijgt om aan het kamp te ontsnappen. Maar zodra ze buiten is, weet ze niet wat de juiste keuze zal zijn. Gelukkig leert ze Zu, Liam en Chubs kennen, bij wie ze zich direct thuis voelt. Met z’n vieren zijn ze op zoek naar een uitweg, maar of dat de juiste zal zijn?

Het was een lange tijd geleden dat ik weer een dystopische young adult las. Ik was namelijk even ‘dystopie moe’ geworden omdat ik alle verhalen zoveel van elkaar weg vind hebben. Gelukkig zat ik bij De overlevenden meteen weer in het verhaal. Het boek is een dikke pil (416 bladzijde), maar leest ontzettend goed door. Het boek zit vol avontuur en is mega spannend. Steeds komt Ruby weer voor een nieuw probleem te staan. Als je eindelijk denkt dat alles goed komt, blijkt er toch weer een addertje onder het gras te zitten. Ik vind de personages in dit boek goed uitgewerkt, waardoor je echt het idee hebt dat je de personen heel goed leert kennen. Ik moet zeggen dat ik stiekem ook wel een beetje verliefd werd op Liam.

‘Mocht je fan zijn van boeken zoals De Hongerspelen en Divergent, dan weet ik zeker dat je een boek als De overlevenden kunt waarderen’

Het einde van dit boek kwam totaal onverwachts voor mij en vond ik ook alles behalve leuk. Ik had gehoopt op een happy end, maar het eind liet me met ontzettend veel vragen achter. Niet gek, want ik weet dat er nog een tweede en derde deel zijn. Alexandra Bracken doet dat goed, want ze weet je wel nieuwsgierig te maken.

Mocht je fan zijn van boeken zoals De Hongerspelen en Divergent, dan weet ik zeker dat je een boek als De overlevenden kunt waarderen. Ik ben ontzettend benieuwd geworden naar de film, dus daar ga ik zeker naartoe.

The Darkest Minds

Titel: De overlevenden (The Darkest Minds #1)
Auteur: Alexandra Bracken
Verschenen: november 2017
Pagina’s: 416
Uitgever: Karakter Uitgevers
Originele titel: The Darkest Minds

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *