boeken uitlenen
Column

De ongeschreven regels van boeken uitlenen

Er zijn een hele hoop ongeschreven regels in het leven. Zo ook als je het gaat om boeken uitlenen. Maar waar moet je rekening mee houden?

Laatste update: januari 2024

Boeken uitlenen: ja of nee?

Jij als boekenliefhebber hebt waarschijnlijk een boekenkast waar je u tegen zegt. En dan wil het waarschijnlijk ook wel eens gebeuren dat iemand een boek van je wil lenen. In de meeste gevallen zal dit een favoriet van je zijn, omdat je dit boek aanraadt – je gaat immers geen boek uitlenen die je niet leuk vond. Wil je geen boeken uitlenen? Zeg dat dan ook gewoon eerlijk. Je moet er vanuit gaan dat mensen niet zo secuur omgaan met boeken als jij. De vraag die je jezelf moet stellen is als je een boek gaat uitlenen: zou ik het erg vinden als ik het boek in een slechtere staat terug zou krijgen?

Boeken zijn er om gelezen te worden

Persoonlijk vind ik dat geen probleem. Boeken zijn er om gelezen te worden. Het is toch zonde als ze in mijn boekenkast staan en nooit meer gepakt worden? Ik vind het leuk om mensen enthousiast te maken over boeken en ze ook boeken te laten lezen waar ik van genoten heb. En als ik de boeken dan terugkrijg met zandkorrels erin en hier en daar een ezelsoor, tsja, so be it. Ik ga zelf ook niet het meest voorzichtig om met mijn boeken. Ik neem ze mee naar het strand en ik stop ze gewoon in mijn tas bij mijn andere spullen.

Ik leen zelf eigenlijk weinig boeken van andere mensen, maar als ik dat doe, zorg ik er wel voor dat ik er voorzichtig mee omga. Als die persoon zelf natuurlijk ook secuur is met zijn of haar boeken, anders ben ik er misschien iets nonchalanter mee. Een ezelsoor moet kunnen, maar als iemand in het boek gaat schrijven – heb ik nog nooit meegemaakt hoor – dat zou ik wel te ver vinden gaan.

Schrijf op welke boeken je uitleent

Wat ik doe als ik boeken uitleen: ik schrijf het altijd even ergens op. Ik heb zoveel boeken, dat ik de uitgeleende exemplaren ook niet echt ‘mis’. Zo weet je in ieder geval altijd waar je boeken zijn. Sommige mensen vinden het irritant dat leners je boeken lang in bezit houden. Ik heb daar zelf minder moeite mee. Iedereen leest op zijn eigen tempo en komt er misschien niet meteen aan toe om het boek te lezen. Het gevaar dat een boek nooit meer terugkomt, is best groot. Je weet niet meer van wie je hebt geleend of aan wie je het hebt geleend.

Tip: zet je naam voorin het boek. Of ook leuk: stop een briefje in het boek – dat ze meteen kunnen gebruiken als boekenlegger – dat de lezer een oordeel wil geven over het boek als het uit is. Een extra motivatie om het boek daadwerkelijk terug te geven. En extra leuk omdat je je eigen mini recensies verzamelt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.