Lijstjes

De nadelen van een ereader

Een tijdje terug maakte ik al een artikel over alle voordelen van een ereader. Een prachtding en zeker een geweldige uitvinding. Maar zoals bij alles heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Daarom hier toch een lijstje van alle nadelen die een ereader met zich meebrengt.

Geen fysiek boek

Wat logisch is want je gebruikt waarschijnlijk expres een ereader. Toch is het wel een minpuntje. Het leukste van boeken lezen is toch ook wel dat je het echt kan vasthouden. Even wennen dus als je die ereader gebruikt als je fysieke exemplaren gewend bent.

Een batterij

Niet dat de batterij van een ereader nou zo kort meegaat, nee zelfs dagen en wekenlang. Maar toch, je zal het maar net hebben. Zit je in die lange treinrit en dan is je batterij ineens leeg!

De prijs van een e-book

Zo heel veel verschilt de prijs ook weer niet van een fysiek boek, terwijl een ebook eigenlijk maar 1 keer gemaakt hoeft te worden.

Geen boekenverzameling meer

Behalve dan in je ereadertje. Je hebt geen mooie verzameling in je huiskamer staan waarmee je kan pronken of stiekem naar kan staren als je op de bank zit.

Een apparaat kan kapot

Hoe zuinig je ook met je ereader kan zijn, het is en blijft een elektrisch apparaat en dat kan helaas altijd kapot gaan. Een boek kan dat natuurlijk ook, maar dat is vaak gewoonweg jouw eigen schuld. Bij een ereader is dit helaas niet altijd het geval.

Geen boekgevoel meer

Het gevoel van een boek in je handen, de bladzijdes omslaan, de geur van een nieuw boek.. dat moet je wel allemaal missen bij een ereader.

Weet jij nog meer nadelen van een ereader?

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply geesje september 8, 2016 at 08:50

  Herkenbaar. Ik vind mijn ereader heel fijn, maar mis die dingen idd wel. Daarom doe ik beide. Ik kan leuke boeken nog steeds niet laten liggen

 • Reply chantal september 8, 2016 at 09:35

  Nog een nadeel: ik leen bijna alles wat ik lees van de bieb! En mijn bieb heeft nog helemaal niet veel eboeken. Als dat ooit komt koop ik wel een e reader, scheelt veel gewicht

 • Reply Evi september 8, 2016 at 09:41

  Ik lees heel graag op mijn e-reader omdat het heel handig werkt. Maar ik mis vooral het hebben van een collectie die zichtbaar is in mijn boekenkast. En e-reader vind ik ook zeker handig bij dikke boeken zo krijg je geen krampen in je handen van te lang lezen 🙂 Maar het gevoel van een echt boek is dan ook weer leuk. Het is zoals je zei elk voordeel heeft zijn nadeel. En deze heb je goed vernoemd in dit artikel.

 • Reply Bettie september 8, 2016 at 09:47

  Alles is zo herkenbaar. Ten eerste is het leuk om een goedgevulde boekenkast te hebben en een echt boek vast te houden.
  Maar ligt er wel aan waar je je boeken koopt, want in Nederland vind ik het aardig prijzig, dus ik bestel altijd online in het buitenland en dan is het meestal wel goedkoper dan een e-book.

 • Reply Madelon september 8, 2016 at 10:33

  precies om al deze redenen ligt die van mij te verstoffen, hihi.

 • Reply Luna september 8, 2016 at 18:18

  Ik kan niet zonder mijn e-reader. De nadelen die je opnoemt heb ik weinig tot geen last van. Ik koop voornamelijk ebooks tijdens actieweken, zoals ebookfestivals, dus sowieso goedkoper dan, daarbij loont het ook om nieuwsbrieven en dergelijke in de gaten te houden en weekaanbiedingen te pakken. Het blijft voor mij hetzelfde boekgevoel en de batterij is nog nooit leeg geweest, simpelweg opletten en op tijd opladen is het antwoord daarop 😉 En als die kapot is, lees ik tijdelijk op de tablet tot ik een nieuwe e-reader heb.

  Ach, misschien denk ik teveel in oplossingen dan in problemen haha

 • Reply Isabelle september 9, 2016 at 16:15

  Wat ik zelf vooral een nadeel vind is als er een kaart van de wereld in het boek zit je niet steeds even kan terug kijken. Dit doe ik wel vaak met een fysiek boek, even kijken waar een plaats ook al weer lag of hoe de landen ten opzichte van elkaar liggen. En op m’n ereader doe ik dat eigenlijk nooit want dat vind ik teveel moeite haha.
  Batterij vind ik niet echt een probleem, die van mij gaat maaaaaaanden mee, ideaal 😀

 • Reply Esther september 16, 2016 at 17:17

  Ik vind een ereader eigenlijk best wel duur om in 1 keer aan te moeten schaffen. 🙁

 • Reply Nessa mei 28, 2017 at 20:06

  Voor mij is het grootste nadeel inderdaad dat ebooks vaak even duur of soms duurder zijn dan een fysiek book. Ik wil wel nog steeds een nieuwe ereader kopen, en dan ga ik waarschijnlijk voor een Kobo (en dan neem ik dat abonnement erbij, denk ik), maar ik denk dat ik altijd wel fysieke boeken zal blijven kopen!

 • Reply Linda mei 29, 2017 at 17:47

  Ik ben dol op mijn e-reader! Maar inderdaad, het is erg jammer om geen fysieke collectie te hebben. Aan de andere kant leende ik heel veel bij de bieb, vooral de boeken waarover ik twijfelde. Nu ik in het buitenland woon ben ik heel blij dat ik naast Engelse boeken ook gewoon Nederlandse boeken kan blijven lezen. Ik las altijd al een mix en dat kan ik blijven doen.

 • Leave a Reply