huilfilms
Films

De mooiste huilfilms

Soms wil je gewoon lekker in je eentje een potje janken om een film. In dit artikel staan ontzettend veel fijne films die zeker onder het label ‘de mooiste huilfilms’ kunnen worden geschaard.

Laatste update: februari 2024

De mooiste huilfilms

In dit artikel staan allerlei films die je sowieso aan het huilen brengen. We hebben bij iedere film ook geplaatst wat het tissue alert is: hoe erg moet je huilen? We beginnen pas bij tissue alert 2/5.

Tissue alert 2

Dear John

Een jonge soldaat John Tyree (Channing Tatum), is met verlof en wordt verliefd op de schitterende, maar conservatieve studente Savannah Lynn Curtis (Amanda Seyfried). De twee beleven een mooie tijd en wanneer John weer op uitzending gestuurd wordt, beloven ze elkaar brieven te schrijven om hun liefde levend te houden. Maar de lange afstand tussen beiden lijkt voor meer problemen te zorgen dan verwacht.

Niet zo’n erge tranentrekker als andere Nicholas Sparks-films zoals The Notebook, maar toch kan ik hier altijd wel een traantje laten hoor.

Tissue alert: 2/5

Up

Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur.

Vooral het begin is zo ontzettend zielig met de opa en de oma, maar tegelijkertijd ook zo ontzettend mooi! Pff.. Dat animatiefilms zo ontroerend kunnen zijn! De rest van de film brengt een enorme dosis humor met zich mee en het sluit weer af met een klein traantje.

Tissue alert: 2/5

If I Stay

Mia Hall dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Alles verandert als een zorgeloos familie-uitje eindigt in een tragedie. Zwevend tussen leven en dood, is er nog maar één beslissing over voor Mia, die niet alleen haar toekomst maar ook haar lot bepaalt. Je zou maar als enige overblijven uit je gezin; je bent nu wees. Heel zielig. Yara moest meerdere keren bijna huilen omdat het verhaal haar zo raakte.

Tissue alert: 2/5

Still Alice

Alice is bijna vijftig, leidt een druk leven en haalt veel voldoening uit haar wetenschappelijke carrière. Totdat de gaten in haar geheugen niet langer afgedaan kunnen worden als symptomen van de overgang. Uiteindelijk moet ze de diagnose vroege alzheimer onder ogen zien. Ze moet het aan haar man vertellen, en aan haar kinderen, die wellicht hetzelfde te wachten staat. Ik las eerst het boek Ik mis mezelf en daarna zag ik de film. Het boek had erg veel indruk op me gemaakt. De film iets minder, maar al met al blijft het een heftig onderwerp waar je misschien een klein traantje bij moet wegpinken!

Tissue alert: 2/5

Tissue alert 3

Just Like Heaven

David vindt een meisje in het appartement dat hij net heeft gehuurd. Het probleem is dat alleen hij haar kan zien; ze is namelijk de geest van Elizabeth, een arts in opleiding die in coma ligt in een nabijgelegen ziekenhuis, en het appartement is van haar. David wordt verliefd op haar en doet er alles aan om Elizabeths zus te stopen om het leven van Elizabeth te beëindigen. Geen enorme huilfactor, maar op een bepaald moment moet ik toch altijd een traantje wegpinken.

Tissue alert: 3/5

12 Years a Slave 

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij een Canadees (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert.

Ik vond dit een ontzettend ontroerende film en ik heb het ook zeker niet droog kunnen houden. Je kunt niet heen om het verstikkende leed waarmee 12 Years a Slave vol zit. Het is een lawine aan droefenis, maar zo doeltreffend neergezet dat het nooit aanvoelt als geknutseld. De slavernij komt in deze film verontrustend dichtbij.

Tissue alert: 3/5

Room

Room vertelt het verhaal van Jack (Jacob Tremblay), een energiek jongetje van vijf dat liefhebbend wordt opgevoed door zijn ‘Ma’ (Brie Larson). Net als elke goede moeder probeert Ma haar zoon op een normale manier, veilig groot te brengen. Ze overlaadt hem met warmte en liefde, speelt spelletjes met hem en leest hem verhaaltjes voor. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter, zonder ramen, die door Ma eufemistisch ‘Kamer’ wordt genoemd. Ik heb een aantal keer mijn adem ingehouden terwijl ik naar Room keek. Wat een spannende en indrukwekkende film!

Tissue alert: 3/5

Marley & Me

Het pasgetrouwde stel John en Jenny Grogan besluit de strenge winters van Michigan de rug te keren en naar het zuiden te verhuizen om een nieuw leven te beginnen in Florida.  John weet nog niet of hij wel kinderen wil en vriend en collega Sebastian weet de perfecte oplossing: John moet een puppy kopen voor Jenny. Dierenliefhebbers opgelet, want bij deze film houd je het écht niet droog!

Tissue alert: 3/5

Tissue alert 4

A Walk To Remember

De film gaat over twee jonge tieners, Jamie Sullivan (gespeeld door Mandy Moore) en Landon Carter(gespeeld door Shane west). Deze twee verschillen compleet van elkaar. Zo is Jamie erg gelovig, Landon is het tegenovergestelde en valt op door zijn slechte gedrag. Wanneer Landon te ver gaat, wordt er vanuit zijn school maatregelen genomen om zijn gedrag onder controle te houden. Hij komt in contact met Jamie Sullivan. Dit is geen voorspelbare, romantische film. Deze film heeft een paar wendingen die je niet verwacht… Bij het zien van de trailer krijg ik alweer tranen in mijn ogen!

Tissue alert: 4/5

The Notebook

De film begint met een oude man die een liefdesverhaal uit de jaren ’40 voorleest aan een oude vrouw in een verpleeghuis. Het verhaal gaat over de tieners Noah Calhoun en Allie Hamilton. Noah is een arme jongen die werkt bij een houtbedrijf. Allie is een meisje uit een ontzettend rijke familie, haar toekomst ziet er rooskleurig uit: ze gaat studeren in New York. Ze ontmoeten elkaar op de kermis waar Allie op vakantie is. Ze worden verliefd, het is een echte summer romance. De ouders van Allie accepteren de relatie van het jonge stel niet. Noah heeft geen toekomst, ze verschillen teveel van elkaar. Aan het einde van de zomer worden ze gescheiden en Noah schrijft haar iedere dag van het komende jaar een brief.

Tissue alert: 4/5

Sophie’s Choice

Sophie is een overlevende van de concentratiekampen van de Nazi’s. Ze heeft haar zin in het leven terug weten te krijgen met dank aan Nathan, een sprankelende maar labiele Amerikaanse Jood die geobsedeerd is door de Holocaust. Ze raken bevriend met Stingo, een jonge Amerikaanse schrijver die nieuw is in New York. Maar het geluk van Sophie en Nathan wordt bedreigd door hun verleden. Een echte filmklassieker die je gezien moet hebben! Sophie moet een keuze maken die geen enkele ouder wil en durft te maken. Heftig!

Tissue alert: 4/5

One Day

Twintig jaar lang kijken we op 15 juli hoe het gaat met Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess). 15 juli 1988 ontmoeten ze elkaar en er ontstaat een vriendschap voor het leven. Emma is idealistisch en ambitieus, Dexter is een rijke charmeur die het leven als een feest ziet. Hun relatie verschuift in de loop der jaren. Meer ga ik niet verklappen, deze film moet je echt kijken.

Tissue alert: 4/5

La Vita è Bella

Wanneer een Joodse Italiaanse man samen met zijn zoontje in WOII door de nazi’s wordt opgepakt, wordt hij naar een concentratiekamp gebracht. Hij wil voor zijn zoon de schijn ophouden dat het allemaal maar een grap is en maakt een spel van alle dingen die ze moeten doen in het kamp. Ze moeten punten verdienen. De regisseur geeft er een hele grappige draai aan, maar het is natuurlijk een dramaverhaal.

Tissue alert: 4/5

Elle s’appelait Sarah (Haar naam was Sarah)

In de zomer van 1942 werden ruim dertienduizend Joden naar het Parijse wielrenstadion Vélodrome d’hiver gedreven. Dit zal altijd een inktzwarte pagina in de Franse geschiedenisboekjes blijven. Het stadion bleek slechts een voorportaal naar de concentratiekampen. Slechts vierhonderd Joden overleefden het gevangenschap.Een verfilming van het gelijknamige boek. In de nacht van 16 juli 1942 wordt de tienjarige Sarah opgepakt samen met haar ouders. Ze weet haar kleine broertje nog te verstoppen in een kast en smokkelt de sleutel mee het wielerstadion in, in de naïeve veronderstelling dat ze gauw naar huis kan om haar broertje te bevrijden. Dit is nog maar het begin van een spannende en emotionele film. Een prachtige film.

Tissue alert: 4/5

Love, Rosie 

Rosie (Collins) en Alex (Claflin) delen sinds hun jeugd alles met elkaar, van de eerste kus tot ‘de eerste keer’. De twee willen niets liever dan Londen ontvluchten en samen studeren in Amerika. Wanneer Rosie onverwachts zwanger wordt, valt dat plan echter in duigen. Alex besluit in zijn eentje naar Amerika te gaan en in eerste instantie lijkt er niets tussen de vriendschap van Rosie en Alex te kunnen komen. Echter dreigt de afstand na loop van tijd hen toch uit elkaar te drijven, zeker wanneer het niet altijd lukt om de belangrijke momenten in het leven met elkaar te kunnen delen. Is vriendschap voor eeuwig?

Na een half uur konden de zakdoekjes al tevoorschijn gehaald worden..

Tissue alert: 4/5

About Time

De jonge advocaat Tim Lake (Domhnall Gleeson) krijgt van zijn vader (Bill Nighy) te horen dat de mannen in zijn familie over een zeer bijzondere gave beschikken. Wanneer hij verliefd wordt op de mooie, maar onzekere Mary (Rachel McAdams) besluit hij om deze gave te gebruiken om haar voor zich te winnen. Hij ontdekt al gauw dat dit gave niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft. Een prachtige film met een lach, maar ook zeker met een traan.

Tissue alert: 4/5

Tissue alert 5

P.S. I Love You

Holly (Hilary Swank) en Gerry (Gerard Butler) vormen een gelukkig, jong stel. Wanneer Gerry plotseling overlijdt, is Holly dan ook ontroostbaar. Ze gaat niet meer naar buiten en verwaarloost zichzelf. Haar moeder (Kathy Bates) en vriendinnen kunnen niet meer tot haar doordringen en het lijkt erop dat Holly een hele tijd nodig zal hebben om haar verdriet te verwerken. Totdat er op een dag een verrassing voor haar bij de post zit: een brief van Gerry waarin hij haar opdrachten geeft. Bij deze film heb ik echt non-stop moeten huilen. Ja, ook de tweede en de derde keer dat ik hem zag. Een prachtige film!

Tissue alert: 5/5

My Sisters Keeper

Wanneer Kate leukemie krijgt op jonge leeftijd, nemen Sara (Cameron Diaz) en pa Brian er nog een kind bij, Anna, om als bloed en beenmerg donor te dienen. Anna ligt daardoor zelf ook vanaf jonge leeftijd in het ziekenhuis voor alle nodige transfusies en operaties. Maar op een dag heeft zij er genoeg van en weigert ze haar nier af te staan. Ondanks dat ze pas elf is, stapt ze naar een advocaat en begint een rechtszaak. Ondertussen gaat het familieleven ‘gewoon’ door. Kate ligt op sterven en Anna blijft stug haar zaak voortzetten, met als uitgangspunt dat ze de baas wil zijn over haar eigen lichaam. Een ontzettend heftige film, maar dat had je waarschijnlijk al gedacht na het lezen van deze beschrijving.

Tissue alert: 5/5

Komt Een Vrouw Bij De Dokter

Stijn (Barry Atsma) en Carmen (Carice van Houten) leven als god in Amsterdam. Ze hebben allebei hun eigen bedrijf en ze zijn dolgelukkig met hun dochtertje Luna. Ze doen alles wat in hen opkomt. Totdat Carmen borstkanker krijgt. Ze komen in een achtbaan van emoties terecht. Het ene ziekenhuisbezoek naar het andere en Carmen takelt af. Stijn kan er niet tegen en zoekt toevlucht in het uitgaansleven. Hij ontmoet Roos (Anna Drijver) en doet er alles aan om haar zoveel mogelijk te zien. Jullie kennen het verhaal allemaal wel. Ik heb deze film destijds in de bioscoop gezien en ik kon niet stoppen met huilen. Wat een zielige film is dit.

Tissue alert: 5/5

The Fault in Our Stars 

Hazel en Gus zijn twee heel bijzondere tieners. Ze beschikken allebei over een cynisch gevoel voor humor, hebben een hekel aan alles wat gewoon is en zijn stapel gek op elkaar. Hun relatie is op zich al een wonder, omdat ze elkaar hebben ontmoet bij een praatgroep voor kankerpatiënten. The Fault In Our Stars is gebaseerd op de bestseller De Weeffout in onze sterren van John Green en gaat over de meeslepende, grappige, spannende en tragische reis door het leven en de liefde. De film is voor een deel opgenomen in Amsterdam.

Voor deze film heb je een hele doos tissues nodig. Ik begon al met huilen toen de film drie kwartier bezig was en ik ben niet meer opgehouden. Ik wist niet dat een mens zoveel kon huilen, maar het tegendeel is bewezen. Wat een prachtige, ontroerende, maar ook oneerlijke film is dit. Toch zitten er ook hele grappige fragmenten in waar ik echt om moest lachen. Hazel en Gus hebben humor!

Tissue alert: 5/5

The Best of Me

In het romantische The Best of Me zien schoolgeliefden Dawson (James Marsden) en Amanda (Michelle Monaghan) elkaar na twintig jaar terug tijdens de begrafenis van een oude vriend. Dawson (Marsden) en Amanda (Monaghan) waren onafscheidelijk op de middelbare school, smoorverliefd en beste vrienden. Wanneer de relatie abrupt eindigt, omdat Dawson gedwongen wordt de relatie te verbreken, gaan ze ieder hun eigen weg en verbreken ze elk contact.

Ruim twintig jaar later, wanneer ze elkaar zien bij een begrafenis, bloeit de liefde weer hevig op. Het leven heeft hen allebei niet geboden wat ze ervan gehoopt hadden en ze hebben elkaar nooit kunnen vergeten.Wanneer Dawson en Amanda weer veel tijd met elkaar doorbrengen, worden ze echter ook geconfronteerd met de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt en de dromen die ze samen deelden. Kan het verleden herschreven worden en kan echte liefde alles overwinnen?

Als je het hierbij droog kunt houden, ben je echt een tough cookie! Wat een mooie film is dit, echt en aanrader!

Tissue alert: 5/5

Now is Good

Tessa Scott (Dakota Fanning) weet zeker dat ze haar achttiende verjaardag niet haalt. Ze lijdt aan de ongeneeslijk zieke vorm van kanker: leukemie. Tessa besluit een lijstje te maken met dingen die ze nog wil doen voordat ze doodgaat: een jointje roken, de hele nacht feesten, dronken worden, gearresteerd worden en seks hebben.

Voor ik doodga is een ontzettend mooie, emotionele film over een 17-jarig meisje dat vecht tegen haar ziekte. Een film met een lach, maar zeker ook een heleboel tranen. Houd tissues bij de hand, want ik moest nog een kwartier nasnotteren.

Tissue alert: 5/5

You’re Not You

Het perfecte leventje van Kate stort als een kaartenhuis in elkaar als ze de diagnose ALS krijgt, een vernietigende en ongeneselijke spierziekte. Samen met haar man Evan gaat ze op zoek naar een geschikte verzorgster en ontmoet zo de chaotische studente Bec. Die heeft nul ervaring maar heeft iets nodig om haar stuurloze leven richting te geven. Het onwaarschijnlijke duo, de keurige pianiste en de dolende losbol, vormen ondanks de afkeuring van Evan al snel een perfect team.

Mijn god, wat een emotionele film is dit! Ik heb zeker nog een kwartier na moeten snotteren, net als bij Now is Good. Wat een mooie film met steengoede acteurs. Aanrader als je zin hebt om een potje keihard te janken.

Tissue alert: 5/5

Me Before You

Louisa ‘Lou’ Clark (Clarke) woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige en creatieve 26 jarige van baan naar baan, voornamelijk om het hoofd boven water te houden. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld, wanneer ze weer eens switched van baan. Ze wordt ingehuurd om de zorg op zich te nemen van Will Traynor (Claflin), een welgestelde jonge bankier wiens leven na een ongeluk compleet is veranderd. Me Before You is een echte tranentrekker en ik heb zó hard moeten huilen bij deze film. Het is een prachtige film die je diep in je hart raakt!

Tissue alert: 5/5

The Boy in the Striped Pyjamas

De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Ik heb deze film nu een aantal keer gezien en iedere keer grijpt hij me weer zo erg aan. Leg je zakdoekjes maar klaar en bereid je voor op een heftige film waar ik altijd buikpijn aan over houd als de film is afgelopen.

Tissue alert: 5/5

17 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *