De man met zwarte laarzen
Boekrecensies,  Roman

De man met zwarte laarzen – O.G Wilkins

Toen dit boek in onze mail verscheen, trok dat direct mijn aandacht. Een verhaal over de Tweede Wereldoorlog? Natuurlijk wil ik dat lezen! De man met zwarte laarzen is het debuut van Wilkins, en ik was enorm benieuwd.

Waar gaat De man met zwarte laarzen over?

Duitsland, 1943. De nazi-moordfabrieken draaien op volle toeren. De zesjarige Nina leidt samen met haar grote Joodse gezin een teruggetrokken bestaan op een afgelegen boerderij nabij Berlijn. Hun toekomst lijkt veilig, totdat op een koude winternacht de auto van een naziofficier vlak bij hun huis uitvalt.

Frankrijk, 1967. Nina is de enige van haar gezin die Auschwitz overleefd heeft. Ze is dertig en getrouwd, maar wanneer haar man erachter komt dat ze geen kinderen kan krijgen, valt het huwelijk uit elkaar. Nina tuimelt in een zware depressie. Een poging om eruit te klauteren, brengt haar in het plaatselijke rusthuis, waar ze als verpleegster wordt aangenomen. Al snel ontmoet ze daar een geheimzinnige oude man in een rolstoel. Wie is hij en wat probeert hij te verbergen?

Het verhaal deelt zich op in twee stukken. Allereerst lees je het verhaal van Nina, toen zij nog 6 jaar oud was en in Auschwitz zit. Daarnaast lees je het verhaal van Nina, alleen dan tweeëntwintig jaar later. Ze is volwassen en woont in Frankrijk. Deze afwisseling vind ik sowieso altijd al heel erg fijn in een boek. Telkens een sprongetje naar het verleden of het heden maakt een boek zo veel meer interessant om te lezen. Daarnaast is het onderwerp erg fascinerend en eigenlijk ook wat beladen. Je leest niet vaak over kinderen die zich in Auschwitz bevinden, en ook niet vaak hoe dramatisch ze het jaren later nog steeds eigenlijk hebben.

‘Toen ik eenmaal begon met lezen, kon ik ook echt niet meer stoppen’

Wat mij betreft had Wilkins hier nog verder in mogen duiken. Ik had nog veel meer willen lezen over Auschwitz, meer details, meer de diepte in. Hoe was het voor zo’n kind om daar te zitten? En al helemaal: hoe was het voor haar zus? Ook over het heden, in 1967 had ik graag meer willen weten. Zo nu en dan ontbrak er een stukje. Ik voelde een sterke verbintenis met Nina, maar ergens ook nét niet genoeg verbintenis. Hoogstwaarschijnlijk komt dit ook door de dikte van het boek. Als Wilkins het boek het dubbele aantal pagina’s kon maken, was het al heel anders geweest. Dit neemt niet weg dat ik dit boek letterlijk in één ruk heb uitgelezen. Toen ik eenmaal begon, kon ik ook echt niet meer stoppen. De schrijfstijl van Wilkins is enorm fijn, en ze trekt je echt mee het verhaal in. De man met de zwarte laarzen is zeker een must read die gelezen moet worden. Een dun boekje, dus je hebt hem zo uit.

De man met zwarte laarzen

Titel: De man met zwarte laarzen
Auteur: O.G Wilkins
Verschenen: Mei 2020
Pagina’s: 157
Uitgever: Brave New Books

bol-button

Rating: 4,5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *