De leesclub
Roman

De leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green

Een boek over een leesclub? Ha, kom maar door! En eerlijk is eerlijk, vooral de kaketoe op de voorkant trok mijn aandacht. Spot jij ‘m?

Waar gaat De leesclub aan het einde van de wereld over?

In de Australische outback wordt het leven beheerst door twee seizoenen: de maanden waarin het regent en de maanden waarin de droogte heerst. Het bestaan op de uitgestrekte boerderijen is hard, en geïsoleerd. Het is 1978, en er bestaan nog geen mobiele telefoons of internet. De bewoners van deze weidse maar onverzoenlijke wereld zijn op zichzelf aangewezen.
Sybil ziet hoe haar schoondochter Kate worstelt met de eenzaamheid, en samen met haar oudste vriendin Rita smeedt ze een plan: een leesclub. De Amerikaanse Della, die op een naburige boerderij werkt, en Sallyanne, die in het stadje ‘verderop’ – ruim een uur rijden – woont, maken de groep compleet.
Twee keer per jaar overbruggen vijf vrouwen de immense afstanden die hen scheiden om samen een boek te bespreken – en daarmee ontstaan vriendschappen die hun levens zullen veranderen.

Het boek speelt zich af in Australië, waar vijf vrouwen in een uithoek wonen. ‘De Australische outback’. De vijf vrouwen verschillen enorm van elkaar, alleen al als je naar de leeftijden kijkt. Sybil is een beetje de hoofdpersoon en de mama van de groep. Haar schoondochter Kate is voor haar zoon van Engeland naar Australië verhuisd en moet haar draai nog aardig vinden op deze afgelegen plek. Dan heb je nog Rita, die de beste vriendin is van Sybil. En de jonge vrouw Della, die uit Amerika is komen overvliegen naar Australië om naar familie te ontvluchten. Als laatste is daar nog Sallyanne, een vrouw met kinderen en een aardig lastige man. Sybil en Rita organiseren een leesclub, zodat Kate en Della wat meer mensen leren kennen en ze zo ook ergens naar uit kunnen kijken tijdens de lange dagen. Door de leesclub ontstaat er een prachtige hechte vriendschap, die door het boek heen steeds hechter wordt.

‘Even terug naar 1978, in Australië, ik zou het zo nog een keer doen’

Het boek is echt prachtig geschreven. Op een hele rustige manier word je door het boek heen getrokken. Langzaam leer je de personen kennen, die elk hun eigen problemen hebben. Wat ik nog mooier vond aan het boek, en wat ik soms ook even vergat, is dat het zich afspeelt in het jaar 1978. Ze hebben dus geen telefoons, geen internet, niks. Alle communicatie gaat via brieven of via een telefoon (die altijd afgeluisterd wordt). Ze zijn zo erg op elkaar aangewezen en juist dat maakt het boek ook zo bijzonder. Je gaat even terug in de tijd, waar internet nog niet dé hoofdrol speelt. Gewoon wegzwijmelen bij een prachtig geschreven roman. Het verhaal speelt zich vrij traag af, maar dit is op geen enkele manier erg om te lezen. Je duikt compleet in het verhaal en als je de laatste bladzijde omslaat kom je er pas weer uit. Even terug naar 1978, in Australië, ik zou het zo nog een keer doen.

Lees hier meer recensies over romans.

leesclub

Titel: De leesclub aan het einde van de wereld
Auteur: Sophie Green
Verschenen: februari 2019
Pagina’s: 368
Uitgever: De Fontein

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *