Boekrecensies,  Non-Fictie

De laatste getuige – Frank Krake

De laatste getuige
Weer een boek over de Tweede Wereldoorlog? Zeker, maar dit is dan ook een heel ander verhaal dan je normaal gesproken gewend bent. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel door.

Liggend op het dak van een trein ontvlucht de twintigjarige Wim Aloserij in 1943 de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer en slaapt maandenlang in een kist onder de grond. Toch wordt hij bij een razzia opgepakt en opgesloten in de beruchte Gestapo-gevangenis aan de Euterpestraat. Hij belandt in Kamp Amersfoort en gaat enkele weken later op transport naar Noord-Duitsland, waar hij acht maanden lang de dodelijke dwangarbeid in de concentratiekampen Husum en Neuengamme overleeft.
Als de oorlog bijna ten einde is, belandt Wim op het luxe cruiseschip Cap Arcona, dat voor anker ligt in de Lübecker Bocht. Terwijl op de wal de geallieerden Duitsland tot overgave dwingen, begaat de RAF boven water een dodelijke vergissing. Jachtvliegtuigen bombarderen meerdere schepen en in een waar inferno verongelukken 7000 gevangenen. Samen met slechts enkele honderden opvarenden overleeft Wim Aloserij een van de grootste scheepsrampen aller tijden.
Op zijn vierennegentigste vertelt hij ons zijn verhaal. Als de laatste getuige.

In de laatste getuige lees je het verhaal van Wim Aloserij. Een man die zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertelt. Een man die in Duitsland aan het werk is gezet, ondergedoken is, opgepakt en daarna verschillende concentratiekampen heeft overleed. Wim deed zijn verhaal bij Frank Krake, waarna hij alles opschreef en het boek maakte. Een jaar lang zijn ze er mee bezig geweest en het resultaat is er zeker. Door de publiciteit trok het boek mijn aandacht, maar niet alleen daarom. Het boek sprak mij aan, zijn verhaal. Ik werd nieuwsgierig.

Doordat er in het boek verschillende foto’s staan, maakt dat het nog duidelijker. Het boek vind ik dan ook zeker geschikt voor mensen die niet zo veel van de Tweede Wereldoorlog af weten. Door de foto’s worden dingen duidelijk, je krijgt een beter beeld. En misschien wel belangrijker, het dringt tot je door dat het geen fictie is. Doordat je ook foto’s van Wim zelf ziet krijg je een nog duidelijker beeld. Spijtig is dan ook dat Wim op 2 mei op 94-jarige leeftijd is overleden. Een maand na het uitkomen van het boek.

‘Je voelt de overlevingsdrang van Wim door de woorden heen’

Bijzonder aan het verhaal is dat het zo goed en makkelijk doorleest. Het is alsof Wim het verhaal aan het vertellen is, terwijl je naast hem zit. Het is boeiend en laat ook de simpele dingen uit het leven zien. Even boodschappen doen, dat ene leuke meisje op straat… Maar ook de verschrikkelijke dingen. Je voelt de overlevingsdrang van Wim door de woorden heen. Zeker dus vooral de complimenten naar Frank Krake toe, die dit boek op deze manier op heeft kunnen schrijven.
Het boek heeft enorm veel indruk op mij gemaakt en is zeker een van de meest bijzondere boeken die ik ooit heb gelezen over dit onderwerp. Ik zou hem dan ook zeker aanraden als jij, net zoals ik, liefhebber bent van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook als je een keer benieuwd bent naar hoe dat nou eigenlijk ging, hoe was het voor deze mensen? Het boek is niet moeilijk opgeschreven en het is ook een boek waar je telkens een klein stukje uit kunt lezen. Het is niet een boek waar je als een razende doorheen leest, maar dat is bij dit verhaal ook helemaal niet de bedoeling of nodig. Neem het langzaam in je op en raak net zoals ik onder de indruk van dit bijzondere verhaal.

Samen

Titel: De laatste getuige
Auteur: Frank Krake
Verschenen:5 april 2018
Pagina’s: 391
Uitgever: Uitgeverij de achtbaan

bol-button

Rating: 5/5

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *