de kluts kwijt vannessa thuyns
Feelgood

De kluts kwijt – Vannessa Thuyns

Heb jij het boek De kluts kwijt van Vannessa Thuyns al gelezen? Verovert stunteljournalist Naomi het hart van topchef Jonas of wordt het herrie in de keuken? Hier lees je de recensie van De kluts kwijt.

Waar gaat De kluts kwijt over?

Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch? Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken. Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen. Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen…

Naomi’s vader is dementerend. Haar ex Terence is restauranteigenaar én wil het huis van haar ouders verkopen. Dat betekent dat haar ouders moeten verhuizen en dat is in de situatie van haar vader alles behalve ideaal. Terence vraagt aan Naomi of ze een artikel over zijn restaurant wil schrijven. Zo krijgt hij meer klanten en zal hij het huis niet in de verkoop zetten. Naomi moet een interview houden met chefkok Jonas, die daar helemaal niet blij mee is en zo gesloten als een oester is. Maar Naomi zet alles op alles om zijn vertrouwen te winnen.

‘Een laagdrempelig feelgood boek met een diepere laag’

Je leest het boek in het perspectief van Naomi in korte, afwisselende hoofdstukken. Je kunt natuurlijk al raden waar het verhaal heen gaat, maar naast dit romantische aspect gaat Thuyns ook de diepte in. Naomi’s vader heeft Alzheimer en gaat heel erg achteruit. Het lijkt me zo verschrikkelijk als je hersenen je zo in de steek laten. De vader van Naomi belt haar om de haverklap op over puzzelwoorden die hij niet meer weet. Ook de familieband wordt beschreven in De kluts kwijt: de zus van Naomi heeft niet zo’n goede band met hun ouders nadat ze op jonge leeftijd besloot haar kind te houden en op te voeden… Maar hoe ga je daarmee om als je vader dementerend is?

Het verhaal leest lekker weg, maar heeft hier en daar wel ongeloofwaardige dialogen en situaties. Extra leuk is het uitstapje naar Parijs (warning: na het lezen van dit boek heb je zin om een citytrip te boeken!) en de culinaire aspecten van het verhaal. De titel van het boek is goed bedacht; je kunt hem op meerdere manieren interpreteren. Dit boek is een typische feel good en helemaal voor jou geschikt als je zin hebt in verstand op nul, maar toch ook wat diepgang in een boek.

Pluspunten
+ Leest lekker weg
+ Diepgaande thema’s zoals dementie en familieruzie

Minpunten
– Soms ietwat ongeloofwaardige dialogen en situaties

Bestel hem hier op Bol.com!

de kluts kwijt

Titel: De kluts kwijt
Auteur: Vannessa Thuyns
Verschenen: september 2022
Pagina’s: 304
Uitgeverij: VBK Lab

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *