De kleine bakkerij aan het strand
Roman

De kleine bakkerij aan het strand – Jenny Colgan

Jenny Colgan heeft er in ieder geval een fan bij. Sinds een jaartje kan ik zo enorm genieten van haar boeken. Toen De kleine bakkerij aan het strand op de deurmat viel, was ik dan ook direct enthousiast.

Waar gaat De kleine bakkerij aan het strand over?

In De kleine bakkerij aan het strand staat het leven van Polly Waterford op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en haar bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze móét weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt.

De relatie van Polly is kapot gegaan, haar bedrijf gaat failliet en dit alles leidt er ook nog eens toe dat ze niet meer in haar huis kan wonen. Haar hoofd loopt over in de drukke stad en ze móet weg. Tijdens haar zoektocht naar een ander (klein) appartementje komt ze uit op Mount Polbearne. Een eiland dat ontzettend moeilijk te bereiken is. Het appartement ziet er slecht uit, maar het is toch maar even! Toch? Polly trekt in, in het (vreselijke) appartement en bouwt langzaam haar leven weer op. Ondertussen leert ze de bevolking kennen, maar vooral: zichzelf.

Oh, echt waar. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik mega, super, enthousiast was toen Polly een papegaaiduiker als (soort van) huisdier kreeg. Wat vind ik die vogels tof zeg! Alvast een groot pluspunt in het boek! En dan nu terug naar de inhoud. Wat heb ik enorm genoten van dit boek. De schrijfstijl van Jenny Colgan is ontzettend fijn, waardoor je er in een rap tempo doorheen leest. Het fijne van de personages is ook dat ze allemaal wel iets herkenbaars hebben. Iets tastbaars. Ik denk dat iedereen zich weleens een beetje zoals Polly heeft gevoeld. Iedereen denkt er weleens aan om ver weg te aan, weg van je leventje, weg van het drukke bestaan… Alleen niemand (of jij wel?) doet dit. Het idee dat je gewoon weg gaat, is heel fijn. Alleen Polly deed het ook daadwerkelijk. In een verzonnen boek, dat wel. Maar toch voelt het meelezen als een overwinning. “Zie je wel, het kan wel gewoon! Gewoon doen.”

‘Dit moet verfilmd worden’

Het boek is een beetje voorspelbaar, maar kent ook zijn ups en downs. Het is niet een romantisch boek waarin werkelijk alles goed gaat. Het geeft je een dosis humor, liefde, en een soort tederheid. Maar ook een deel verdriet. En dit laatste maakt de boeken van Jenny Colgan zo sterk. Ergens weet je dat er zo’n moment komt. Zo’n verdrietig moment. Maar wanneer? De kleine bakkerij aan het strand geeft echt een goede inleiding voor de vervolgen die gaan komen. En wát ben ik blij dat die komen. Ik ben nu al fan van Polly en kan niet wachten om meer over haar leventje te gaan lezen.
Dit is zo’n boek waarvan ik achteraf direct dacht: dit moet verfilmd worden. Echt, ik zou de film zo vaak kunnen kijken denk ik. Mocht je, net zoals ik, fan zijn van Under the Tuscan Sun (een vrij oude film en boek), dan is dit boek ook zeker weten iets voor jou. Het gevoel dat je bij die film en het boek krijgt, kreeg ik ook bij dit boek. Een heerlijk roman voor deze zomer. Kruip op je handdoekje op het strand, op de bank in je woonkamer of waar je dan ook zit, en lees dit boek!

Colgan

Titel: De kleine bakkerij aan het strand
Auteur: Jenny Colgan
Verschenen: 27 juni 2019
Pagina’s: 368
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Originele titel: Little Beach Street Bakery
bol-button

Rating: 5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *