Boekrecensies,  Young adult

De hemel begint bij je voeten – Jandy Nelson

De hemel begint bij je voetenTitel: De hemel begint bij je voeten
Auteur: Jandy Nelson
Verschenen: september 2015
Pagina’s: 304
Uitgever: Blossom Books
Originele titel: The Sky is Everywhere

Lennie Walker is zeventien als haar zus Bailey plotseling overlijdt. Vanaf dat moment staat ze er alleen voor, terwijl Lennie gewend is veilig in de schaduw van haar tempe¬ramentvolle zus te blijven. Daarbij zijn er, ondanks haar niet-bestaande voorgeschiedenis met de liefde, opeens twee jongens die haar aandacht vragen. Toby was het vriendje van Bailey, en ze lijken als enigen elkaars verdriet écht te begrijpen. Joe is nieuw, komt uit Parijs en heeft een magische grijns en een ongelooflijk muzikaal talent. Lennie worstelt met haar nieuwe plaats in het middelpunt van de belangstelling én met de aandacht van Toby en Joe. Bij de een vergeet ze haar verdriet, maar alleen de ander kan haar troosten. Voor Lennie zijn de jongens als de zon en de maan. En ze weet dat als die botsen, de hele wereld explodeert.

Mening over De hemel begint bij je voeten

Ik las dit jaar mijn favoriete boek EVER: Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Toen bekend was dat De hemel begint bij je voeten zou verschijnen was ik enthousiaster dan ooit. Jandy Nelson schreef het beste boek dat ik ooit las, dit boek zou waarschijnlijk heel erg in de buurt komen van Ik geef je de zon. Vandaag geef ik mijn mening over het boek!

De hemel begint bij je voeten is het debuut van Jandy Nelson, en wat een knaller van een boek! Jandy Nelson weet je zeker diep te raken met het overlijden van Bailey en hoe de familie met dit rouwproces omgaat. Lennie en Bailey waren altijd twee handen op één buik, maar naarmate de tijd voorbij raast komt ze er achter dat Bailey veel dingen geheim hield voor Lennie. Bailey had een relatie met Toby en zodra Lennie met Toby is dan gebeuren er dingen waar ze geen controle over hebben. De magische nieuwe Joe Fontaine uit Frankrijk weet veel indruk te maken op Lennie en blaast nieuw leven in de familie van haar. Ik ben zelf helemaal gek geworden op Joe, wat een leuke jongen is dat!

Het verhaal bouwt langzaam maar zeker op naar een hoogtepunt waarbij je echt met je oren gaat klapperen. Je leert het rare gezin van Lennie goed kennen. Geen moeder, een overleden zus, een oma en een oom die voor Lennie zorgen. Van deze gezinssamenstelling ga je houden, ook al is het ook weer heel aandoenlijk. Daarnaast nog Lennie’s liefdesleven: terwijl Toby helpt om Bailey te herinneren, is Joe juist degene die Bailey doet vergeten (op een positieve manier!). Wat moet Lennie hiermee doen? Zoals we gewend zijn van veel boeken komt hier de bekende liefdesdriehoek naar boven. Is dit irritant? Nee, ik vind dat het hier heel verfrissend wordt aangepakt. Zoals ik al zei heb ik een lievelingsjongen ontwikkeld: Joe. Gedurende het hele boek heb ik gejuicht als Joe iets goed deed en boe geroepen als Toby weer aan bod kwam.

Eerlijk is eerlijk, Ik geef je de zon staat nog steeds op nummer 1. De hemel begint bij je voeten kwam (helaas, maar ook gelukkig) niet in de buurt van Ik geef je de zon. Wel vond ik het een heel fijn verhaal dat lekker weg las en zeker een aanwinst zal zijn in je boekenkast. Hij is namelijk niet alleen onwijs mooi, maar het verhaal weet je diep te raken. Je weet je precies in te leven in elke situatie die Lennie door moet maken en je hebt hier niet alleen begrip voor, ook ga je van haar houden. En van haar gekke gezin. More Jandy Nelson, please.

Meer recensies lezen van de boeken van Jandy Nelson? Klik dan hier.

Rating: 4,8/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *