Algemeen

De heerschappij van de maskers (Vuur en as #1) – Sabaa Tahir

Vuur en as 1

Fleur, van de Adorable Bookclub, las het boek De heerschappij van de maskers, Vuur en as 1. In deze recensie lees je wat ze van het boek vindt!

In een wereld waarin Krijgers van het Imperium de macht hebben en genadeloze Maskers de dienst uitmaken, woont Laia als Geleerde samen met haar grootouders en broer Darin. Als op een avond de Maskers hun huis binnenvallen en Darin gevangennemen, weet Laia te ontsnappen en het Verzet te vinden. Samen met hen bedenkt ze een plan om haar broer vrij te krijgen: als spion infiltreren in Blackcliff, de militaire academie waar de Maskers opgeleid worden. Hier ontmoet ze Elias, een Masker die nooit een Masker heeft willen zijn en niets liever zou willen dan zijn vrijheid. Helaas denkt zijn moeder, de commandant van Blackcliff, daar anders over. Lukt het Laia en Elias, als gezworen vijanden, om elkaar te helpen?

Sabaa Tahir heeft een zeer geloofwaardige, maar duistere wereld neer weten te zetten waarin geweld, verminking en bloeddorstigheid niet vreemd zijn. Maar laat je hier zeker niet door afschrikken! Het is een verhaal waarin liefde en loyaliteit aan elkaar voorop staat, een verhaal waarin de personages van Laia en Elias groeien en interessanter worden.

Het is een verhaal dat je vastgrijpt, rond laat draaien door emoties en uiteindelijk met een open einde teruggooit in de realiteit. Verfrissend is dat het vrouwelijke hoofdpersonage van Laia een keer niet meteen al een ruige chick is die meteen weet wat ze moet doen, maar angstig en op haar hoede, iets wat ik veel geloofwaardiger vind. Elias is een personage waar je al meteen verliefd op wordt: hij blijft trouw aan zijn opleiding tot Masker, maar is het in zijn hart absoluut niet eens met al het geweld en de brutaliteit van Blackcliff.

Het kan voor sommigen lastig zijn om in het verhaal te komen, zeker aangezien er in het begin veel namen worden genoemd, wezens en demonen worden benoemd en de wereld van het Imperium vorm krijgt. Gelukkig helpen de uitgebreide landkaarten aan het begin van het boek daar erg mee!
Wat mij erg aansprak was dat ik het verhaal vanuit zowel Laia’s als Elias’ perspectief kon lezen en zo dus ook twee kanten van het Imperium leerde kennen. Naarmate het verhaal vormde, kreeg je voor beide kanten begrip en was het lastig om iemand echt als vijand te zien.

“Vuur en as 1 is nu al mijn favoriete boek van 2017 geworden!”

Naast actie is er ook genoeg liefde en trouw in het verhaal, met hier en daar zelfs een dubbele love triangle (love square misschien zelfs?). Ook hieraan dus zeker geen gebrek! Al met al een boek dat ik in al mijn vrije tijd heb opgeslokt. Ik kan dan ook niet wachten tot ik aan deel 2 begin, want dat open einde van deel 1, dat kan ik echt niet aan…

Vuur en as 1

Titel: De heerschappij van de maskers (Vuur en as 1)
Auteur: Sabaa Tahir
Verschenen: oktober 2015
Pagina’s: 459
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

bol-button

Rating: 5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *