Roman

De Goldbaum dynastie – Natasha Solomons

In mei 2020 kreeg ik het boek De Goldbaum Dynastie binnen en ik moet zeggen dat dit boek me enorm intrigeert . Het omslag sprak me aan, de achterflaptekst ook. Vandaag vertel ik je of het boek het lezen waard is.

Waar gaat De Goldbaum Dynastie over?

1911. De uit de steenrijke familie Goldbaum afkomstige Greta verruilt tegen haar zin het mondaine Wenen voor druilerig Engeland om te trouwen met haar achterneef Albert. De familie Goldbaum verstevigt op deze manier de familiebanden, want ze weten dat ze – omdat ze Joods zijn – altijd buitenstaanders blijven. De familieband is hun grootste kracht.
De tegendraadse Greta heeft niets met de zachtmoedige Albert: ze voelt zich eenzaam, maar vindt haar passie in tuinieren. Met toewijding creëert ze een paradijselijke tuin, en ook haar liefde voor Albert komt uiteindelijk tot bloei. Maar zelfs de invloedrijke familie Goldbaum kan de naderende Eerste Wereldoorlog niet tegenhouden. Voor het eerst in tweehonderd jaar komen de Goldbaums recht tegenover elkaar te staan. Greta moet kiezen: het gezin dat ze stichtte, of de familie die ze achterliet.

De familie Goldbaum weet me meteen te interesseren. Dit verhaal is gebaseerd op de rijke bankiersfamilie Rothschild. Natasha Solomons heeft veel onderzoek gedaan om dit boek te schrijven en dat merk je meteen: hoewel je een roman leest, zitten er veel feiten in verwerkt die gebaseerd zijn op de Rothschild familie. Een bijzondere combinatie, als je het mij vraagt. In de familie wordt huwelijkspolitiek toegepast: neven en nichten worden uitgehuwelijkt om ervoor te zorgen dat het bedrijf binnen de familie blijft.

Dit boek draait om Greta Goldbaum uit Oostenrijk, die ervan droomt om haar eigen leven te leiden. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Albert in Engeland. Dit verhaal vindt plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. Greta emigreert naar Engeland om te trouwen met Albert en als ze net in hun woning intrekt en begint te wennen, start de oorlog. Albert wordt naar het front gestuurd (net als alle andere Goldbaum mannen). Greta blijft achter en heeft het zwaarder dan ooit: ze is Oostenrijkse en iedereen wantrouwt haar

De Goldbaum Dynastie is een prachtig verhaal, vol historie’

Er zijn meerdere tijdsprongen in het verhaal. In het verhaal word je ook meegenomen in het leven van de broer van Greta, Otto, en haar neef Henri. Zij bevinden zich op andere locaties in Europa. Tegen het einde van het verhaal heb je nog geen idee hoe dit kan aflopen, de spanning wordt erin gehouden. Toch heb ik het idee dat het soms vrij lang duurt. Het verhaal komt traag op gang en ook de ontknoping duurt erg lang. De Goldbaum dynastie is een prachtig verhaal, vol historie. Hoewel je weet dat het een roman is, voelt het alsof dit boek waargebeurd kan zijn. Als je graag historische romans leest, dan is dit boek echt wat voor jou.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier via Bol.com.

Goldbaum Dynastie

Titel: De Goldbaum Dynastie
Auteur: Natasha Solomons
Verschenen: mei 2020
Pagina’s: 512
Uitgever: AmboAnthos

bol-button

Rating: 3.5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.