De gelukkigste man ter wereld
Non-Fictie

De gelukkigste man ter wereld – Eddie Jaku

De gelukkigste man ter wereld is het levensverhaal van Eddie Jaku, een holocaust-overlevende. Hij beschrijft hoe hij dankbaarheid vond in de donkerste periode van zijn leven.

Waar gaat De gelukkigste man ter wereld over?

De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden.

Ik vind het super interessant om dagboeken en verhalen over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Hoe gingen die mensen om met die periode? Was het echt alleen maar narigheid of waren er ook gelukkige periodes? Juist door dagboeken te lezen van overlevenden merk je dat er (gelukkig) genoeg periodes waren waarin zij een stukje geluk meemaakte. Misschien alleen al doordat ze het hebben overleefd, maar ook doordat ze hoop hadden. En doordat ze vertrouwen bleven houden in de mens, de mensen om zich heen. Hun leven werd soms letterlijk in iemand anders handen gelegd. 

Eddie Jaku is een van de overlevenden die zijn verhaal op latere leeftijd doet. Hij groeide op in Leipzig, in Duitsland en is na de oorlog verhuisd naar Australië. Zijn horrorverhaal start al in 1938, op dat moment zaten wij nog veilig en rustig in ons landje, maar veranderde de situatie al aardig in Duitsland. Eddie heeft onder andere de kampen Buchenwald (een verschrikkelijk kamp waar niet veel mensen levend uitkwamen vanwege de omstandigheden), Auschwitz (het kamp dat iedereen kent en waarvan het ook vrij bijzonder is dat hij het heeft overleefd) en de dodenmars (dit was aan het einde van de oorlog waarbij ontzettend veel mensen zijn omgekomen doordat ze de mars vanuit Auschwitz naar Duitsland gewoon niet konden overleven door de omstandigheden).

‘Je leeft écht met Eddie mee’

Eddie heeft werkelijk alles meegemaakt, de dood van vrienden en familie, ontsnappingen, gearresteerd worden, mishandeling, ziekte. En toch bleef hij positief. ‘Hoe kan dit toch?’, vroeg ik mij keer op keer af. Zo veel verschrikkelijke gebeurtenissen en toch blijft hij positief. En juist dat legt hij in dit boek uit. Door zijn instelling heeft hij de oorlog zeker weten overleefd. Hij had hoop en hij hield vertrouwen in de mens. Door het lezen van zijn boek ga je anders kijken naar je eigen leven. Waardeer jij eigenlijk wel wat je hebt? Zorg jij ervoor dat je geniet van het leven in vrijheid? Juist door het lezen van verhalen zoals die van Eddie besef je hoeveel geluk wij eigenlijk hebben.

De gelukkigste man ter wereld is werkelijk prachtig om te lezen. De ups en downs, hoe hij omgaat met de situaties, zijn gedachtes, je leeft écht met Eddie mee. De uitgeverij zei tegen mij toen ik het boek ontving: ‘Ik hoop dat Eddie ook voor jou als een vriend gaat voelen’. En dat voelt het zeker.
Ook als je niks hebt met oorlogsverhalen of dagboeken is dit boek zeker iets voor jou. Een prachtig boek, een prachtig levensverhaal. Ga dit lezen!

Bestel het boek hier of zet hem op je verlanglijstje.

De gelukkigste man ter wereld

Titel: De gelukkigste man ter wereld
Auteur: Eddie Jaku
Verschenen: april 2021
Pagina’s: 224
Uitgever: Uitgeverij Lev

bol-button

Rating: 5/5

Lees hier meer non-fictie verhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.