De Da Vinci Code
Boekrecensies,  Young adult

De Da Vinci Code – Dan Brown (YA editie)

Wie kent het boek De Da Vinci Code van Dan Brown nou niet? Ik weet niet precies wie er met het idee kwam, maar dit is in ieder geval een jeugdeditie geworden. Iets korter gemaakt, makkelijker beschreven en eventueel te behandelen op de middelbare school (inclusief lesmateriaal). Volgens sommige overbodig en iets te veel van het goede, maar misschien zorgt juist dit boek er wel voor dat het lezen weer leuk wordt!

Waar gaat De Da Vinci Code over?

De Da Vinci Code van Dan Brown is het razend spannende boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol. Een verhaal vol verrassende feiten over kunst, religie en wetenschap. Dit is de verkorte versie van het oorspronkelijke verhaal.
Tijdens een werkbezoek aan Parijs krijgt Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, ’s avonds laat te horen dat in het Louvre de conservator bruut is vermoord. Naast het lijk heeft de politie merkwaardige codes gevonden.
Samen met de Franse cryptologe Sophie Neveu begint Langdon een speurtocht naar de reden van de moord. Als ze de bizarre raadsels beginnen te doorgronden, raken ze via de werken van Leonardo Da Vinci op het spoor van een eeuwenoud mysterie en een verbijsterend geheim dat dreigt verloren te gaan…

Mijn eerste reactie toen ik zag dat er hier een Young Adult versie van zou uitkomen was vooral: ‘Aah wat vet!’ Pas later begon ik er over na te denken en kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat het eigenlijk onzin was. Ik las op mijn ‘young adult’ leeftijd al dit boek en ik had daar geen problemen mee. En zover ik wist, mijn vrienden die lazen ook niet. Waarom zou er dan zo’n boek moeten uitkomen? Toch bleef het boek een beetje in mijn hoofd hangen en toen hij uiteindelijk op de deurmat lag en ik de prachtige cover zag, was ik direct al een beetje verkocht.
Het verhaal is bijna hetzelfde als het origineel. Het grote verschil is vooral dat sommige dingen worden uitgelegd en juist de lastige dingen worden weggelaten. Wat ik een enorm vet pluspunt vind van het boek is dat er foto’s binnenin zitten. Echt wauw! De foto’s verwijzen naar de schilderijen die in het boek voorkomen. Het boek leest ontzettend snel en makkelijk weg en voor mijn gevoel las ik gewoon een versnelde versie van De Da Vinci Code. Ik moest wel heel erg in mijn achterhoofd houden dat het een jeugdeditie was, anders vond ik het boek waarschijnlijk iets te simpel beschreven.

‘Eventjes kon ik weer genieten van Langdon en zijn speurwerk in De Da Vinci Code’

Vooral voor jongeren die het toch lastig vinden om een boek op te pakken, denk ik dat dit boek echt perfect is. Het hele verhaal interessant een hoop mensen, maar door het boek heenkomen kan toch een stuk lastiger zijn. Vooral als je niet gewend bent om een boek op te pakken en deze rustig te gaan zitten lezen. Dat ze er lesmateriaal bij hebben gestopt laat al direct zien wat de eigenlijke intentie is van deze uitgave.

Deze jeugdeditie is zeker niet verkeerd. Ik heb genoten van dit boek en las hem zelfs binnen een paar uur uit. Eventjes kon ik weer genieten van Langdon en zijn speurwerk, maar dan op een makkelijkere manier. Dit is zeker geen fout geweest van Sijthoff om dit boek uit te geven. Ik denk dat het erg positief kan uitpakken op de middelbare scholen tijdens de Nederlandse lessen. O, en voor degene die natuurlijk gewoon even Dan Brown zijn verhaal willen lezen op een makkelijkere manier 😉

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Dan Brown.

De Da Vinci Code YATitel: De Da Vinci Code
Auteur: Dan Brown
Verschenen: 8 september 2016
Pagina’s: 336
Uitgever: Luitingh Sijthoff

bol-button

Rating: 3.5/5

7 Comments

 • Anneke

  Ik kon eerst niet geloven dat er écht een versimpelde editie van De Da Vinci-code werd uitgegeven, zo’n stom idee vond ik het. Na het lezen van jouw recensie snap ik er al wat meer van, maar ik denk toch nog steeds dat de uitgeverij jongeren enorm onderschat als hij denkt dat ze de gewone editie niet zullen begrijpen. De Da Vinci-code wordt al jaren als crossover-literatuur beschouwd en veel jongeren lezen Dan Browns boeken al als ze vrij jong zijn. Voor moeilijklezenden lijkt het me geschikt, maar de ‘gewone’ lezer kan volgens mij toch beter de gewone versie erbij pakken.

 • Eveline Fleur

  Ik begrijp het wel, want deze cover ziet er erg flitsend uit en het is een YA uitgave. YA liefhebbers (die het origineel nog nooit gelezen hebben) zullen dan (denkelijk) sneller naar dit boek grijpen dan naar het origineel. Ik had vroeger ook nooit problemen met het lezen van het origineel, maar het verhaal krijgt op deze manier wel even een opfrisser en wordt weer wat actueler voor de echte jonge lezer. Ik vind het een leuk idee! x

 • Madelon

  Toen ik dit hoorde dacht ik idd ook echt van dat is onzin! Waarom zou je een boek gaan aanpassen voor een bepaalde doelgroep en het dan uitgeven? Ik vraag het me nog steeds af, maar stiekem ben ik dan ook wel weer benieuwd naar dit boek.

 • Inge

  Ik hoor altijd over dit verhaal dat het een verhaal is wat je gelezen moet hebben. Ik ben daarom erg benieuwd waar vroeger iedereen zo van achterover geslagen van was! Ik denk dat ik dit boek dus ook eens aan zal schaffen 😀

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *