De bronzen stad
Fantasy,  Young adult

De bronzen stad (Daevabad #1) – S.A. Chakraborty

Onlangs las ik het boek De bronzen stad, deel 1 in de Daevabad-serie van S.A. Chakraborty. Ik vertel je meer over dit boek!

Waar gaat De bronzen stad over?

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

Hoofdpersonage Nahri woont in Caïro en steelt en bedriegt om te kunnen overleven. Ze kan zichzelf en anderen helen maar dit is voor haar normale gang van zaken: ze geeft er weinig aandacht aan omdat ze niet in magie gelooft. Op een gegeven moment roept ze per ongeluk een djinn op. Ze heeft geen idee wat ze gedaan heeft maar één ding is duidelijk: Nahri en de djinn moeten vluchten voor hun leven, want er komen enge wezens achter hen aan. De djinn heet Dara en besluit Nahri naar een veilige plek te brengen genaamd Daevabad. Het is een vrij lange reis en dit is meteen het moment waarop Nahri meer te weten komt over de djinn Dara en zijn verleden, haar eigen afkomst en over Daevabad.

De bronzen stad bleef continu in mijn achterhoofd aanwezig’

De bronzen stad is een boek boordevol fantasie. Van magische wezen tot magie, je dompelt je onder in een magische wereld. Het is bijzonder om dit boek te lezen. De auteur heeft veel tijd genomen om de wereld uit te werken en de karakters te introduceren. Hierdoor komt het verhaal ook best langzaam op gang: tot zeker de helft van het boek draait het om introductie. Na de helft van het boek begint het verhaal en de spanning eigenlijk echt. En dat is niet zo gek – gezien dit boek onderdeel is van een trilogie. Hierdoor worden ook verschillende soorten woorden gebruikt, van magische woorden tot Arabische woorden. Het is fijn om te weten dat er aan het eind van het boek een woordenlijst zit – ik heb die er regelmatig even bijgepakt om het verhaal goed te snappen. Je kunt dus ook wel stellen dat je je hoofd er goed bij moet houden.

Dit verhaal draait om drie personages: Nahri, Dara en Ali. Je leest afwisselend tussen de verhalen van Nahri en Ali – waardoor je hen heel goed leert kennen en het verhaal meer diepgang krijgt. Nahri is een heel krachtig personage dat weinig over haar verleden weet. Dara is een Daeva-djinn met een heftig verleden. Ali is een prins en hij wordt aangestuurd door zijn vader en broer en merkt dat hij zich niet goed op zijn plek voelt. Hij wil graag breder en verder kijken dan zijn familie.

Ik kon De bronzen stad onmogelijk neerleggen. Het is een dik boek maar het bleef continu in mijn achterhoofd aanwezig. Je vraagt je steeds af hoe het verhaal zal aflopen, wat ik heel leuk vond aan het boek. Het einde was voor mij een enorme cliffhanger en ik kan niet wachten tot deel 2 verschijnt in het Nederlands. Dat duurt helaas nog even, dus ik moet nog geduld hebben.

Pluspunten:
+ Mooi dat er meerdere politieke belangen langs komen. Dit is heel goed uitgelegd. De culturen, de wereld en de geloven zijn echt goed uitgedacht.
+ Er is veel tijd genomen om dingen uit te leggen, wat het een bijzonder en uniek verhaal maakt.
+ Het verhaal vindt plaats in het Midden-Oosten, waar je niet zo heel snel boeken over leest.
+ Wat mij betreft is dit een heel uniek verhaal

Minpunten:
– Het verhaal bouwt best langzaam op: tot de helft van het boek zit je in het begin van het verhaal.
– Nahri is een mooi personage maar soms vond ik haar wat naïef. Zeker voor iemand die lang voor zichzelf heeft moeten zorgen.

De bronzen stad

Titel: De bronzen stad
Auteur: S.A. Chakraborty
Verschenen: november 2021
Pagina’s: 616
Uitgever: Boekerij
bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *