Een ballade van slangen en zangvogels
Boeken,  Boekrecensies

De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins

De ballade van slangen en zangvogels is het nieuwste boek van de bekende auteur Suzanne Collins: het vervolg op The Hunger Games! Dit boek speelt zich af voor de hongerspelen verhalen die je kent en draait om president Snow in zijn jonge jaren.

Waar gaat De ballade van slangen en zangvogels over?

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.

Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Het was een koude kerstvakantie in het jaar 2010 toen ik The Hunger Games las. Ik las tijdens deze vakantie alledrie de boeken en mijn liefde voor Young Adult boeken was geboren. 10 jaar later is nu De ballade van slangen en zangvogels verschenen en ik was hysterisch enthousiast. The Hunger Games was destijds een enorm succes en ik denk dat dit ook wel zorgde voor de toename van populariteit onder Young Adult boeken.

De ballade van slangen en zangvogels loopt voor op de drie Hunger Games boeken, het speelt zicht 64 jaar af voor de Hongerspelen 1 en het boek draait om Coriolanus Snow. Dit is, inderdaad, de president Snow die je kent van de Hongerspelen. In dit boek is hij 18 jaar oud, hij is arm en woont in het capitool met zijn nicht en oma. Voor de tiende keer worden de hongerspelen georganiseerd en Coriolanus Snow mag, met zijn klasgenoten, een groep tributen mentoren. Hij wordt gekoppeld aan Lucy Gray – een meisje uit district 12. Het minst goede district uit Panem. Snow ontwikkelt een bijzondere band met Lucy en probeert haar zoveel mogelijk te beschermen.

De ballade van slangen en zangvogels is een must read voor alle liefhebbers van de Hongerspelen

De schrijfstijl van Collins blijft erg prettig, je vliegt door het boek heen. Je leert Coriolanus Snow heel goed kennen en dat vond ik heel fijn. Ik had door alle boeken en de films een bepaald beeld ontwikkelt van president Snow en in dit boek leer je een andere Snow kennen. Je snapt ook hoe hij de persoon is geworden in de Hongerspelen-boeken.

Behalve het feit dat je Snow beter leert kennen, leer je ook het land Panem beter kennen en haar geschiedenis. Hoe de hongerspelen zijn ontstaan, wat voor effect dit op het land heeft maar ook hoe het Capitool werkt. De hongerspelen, zoals je ze kende, waren vroeger heel ‘saai’. Niemand keek er naar, niemand had belangstelling. Snow en zijn klasgenoten bedenken het concept van de hongerspelen zoals wij ze ook kennen uit de boeken en films.

Het verhaal is goed uitgewerkt en voedde mijn verslaving. Je ziet de transities die Coriolanus doorloopt en hoe hij anders wordt door de hongerspelen. Je ziet de nieuwe president geboren worden. De band die hij met Lucy heeft is bijzonder en haar personage is dan ook goed neergezet. Als je de laatste pagina van dit boek uit hebt, zal je alleen maar smachten naar meer.

Al met al heb ik heel erg genoten van dit boek. Als fan van de Hongerspelen, maar ook als ‘nieuw’ boek. Heerlijk om me weer in die wereld van de Hongerspelen te wagen én te genieten van dit nieuwe verhaal. Aanrader!

Klik hier voor meer recensies van Suzanne Collins.

De ballade van slangen en zangvogels

Titel: De ballade van slangen en zangvogels
Auteur: Suzanne Collins
Verschenen: juli 2020
Pagina’s: 592
Uitgever: Van Goor

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.