De acht bergen
Boeken

De acht bergen – Paolo Cognetti

De acht bergen van Paolo Cognetti is een populair boek dat al een lange tijd op mijn leeslijst stond. Ik las het onlangs en vertel je er meer over in deze recensie!

Waar gaat De acht bergen over?

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

De acht bergen draait om Pietro, geboren in Milaan. Hij is graag op zichzelf en heeft geen vriendjes op school. Zijn vader is ingenieur en haat zijn baan. Haat is misschien wel zacht uitgedrukt. Daarnaast is zijn vader een echte bergman: geboren in een klein dorpje in de bergen en hij hoort eigenlijk niet thuis in een grote stad als Milaan. Pietro zijn vader is ook graag op zichzelf, dus dat heeft Pietro niet van een vreemde. Pietro zijn vader is geobsedeerd met bergbeklimmen. Zo snel mogelijk wil hij de top bereiken.

Pietro zijn vader en moeder hebben een voorliefde voor de bergen. Ze komen er vandaan en ze hadden altijd daar willen wonen. Ieder jaar gaat Pietro, samen met zijn vader en moeder, op vakantie en op een dag komen ze op een plek die hun hart steelt. Het fictieve bergdorp Grana, waar een handjevol mensen woont. En vanaf dat moment komen ze ieder jaar terug. In Grana heeft Pietro geen vriendjes, maar hij ontmoet Bruno en de twee worden beste vrienden. In De acht bergen word je meegenomen in de vriendschap tussen Pietro en Bruno door de jaren heen. Het is een vriendschap waarbij de twee elkaar soms lange periodes niet spreken of zien, maar toch blijft hun vriendschap bestaan.

De acht bergen is op een hele visualiserende manier beschreven’

Behalve de vriendschap staat ook de band tussen het gezin centraal. Pietro heeft het altijd lastig gehad met zijn vader en naarmate hij ouder wordt kom je er steeds meer achter hoe de relatie precies in elkaar steekt. Hoe Pietro zich echt voelt. Behalve al deze relaties speelt natuurlijk ook de natuur en de omgeving een hele grote rol. Cognetti weet op een heel bijzondere manier de omgeving te schetsen. De omgeving wordt zodanig gevisualiseerd dat het lijkt alsof je er zelf bent. Je kunt de bergdorpjes zo voor ogen halen en ziet de prachtige wandelingen voor je.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier via Bol.com.

De acht bergen

Titel: De acht bergen
Auteur: Paolo Cognetti
Verschenen: 2017
Pagina’s: 240
Uitgever: De bezige bij

bol-button

Rating: 4,7/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *