Films

De mooiste huilfilms aller tijden

Op zoek naar een mooie huilfilm? Soms heb je gewoon zin om een potje te janken. In dit artikel bundelen we de mooiste huilfilms die je gezien moet hebben.

Laatste update: april 2024

P.S. I Love You

Holly (Hilary Swank) en Gerry (Gerard Butler) vormen een gelukkig, jong stel. Wanneer Gerry plotseling overlijdt, is Holly dan ook ontroostbaar. Ze gaat niet meer naar buiten en verwaarloost zichzelf. Haar moeder (Kathy Bates) en vriendinnen kunnen niet meer tot haar doordringen en het lijkt erop dat Holly een hele tijd nodig zal hebben om haar verdriet te verwerken. Totdat er op een dag een verrassing voor haar bij de post zit: een brief van Gerry waarin hij haar opdrachten geeft. Bij deze film heb ik echt non-stop moeten huilen. Ja, ook de tweede en de derde keer dat ik hem zag. Een prachtige film! Misschien wel de nummer één onder deze lijst met huilfilms.

Tissue alert: 5/5

A Walk to Remember

De film gaat over twee jonge tieners, Jamie Sullivan (Mandy Moore) en Landon Carter(Shane West). Deze twee verschillen compleet van elkaar. Zo is Jamie erg gelovig, Landon is het tegenovergestelde en valt op door zijn slechte gedrag. Wanneer Landon te ver gaat, worden er vanuit zijn school maatregelen genomen om zijn gedrag onder controle te houden. Hij komt in contact met Jamie. Dit is geen voorspelbare, romantische film. Deze film heeft een paar wendingen die je niet verwacht… Bij het zien van de trailer krijg ik alweer tranen in mijn ogen!

Tissue alert: 4/5

The Notebook

Het verhaal gaat over tieners Noah Calhoun en Allie Hamilton. Noah is een arme jongen die werkt bij een houtbedrijf. Allie is een meisje uit een ontzettend rijke familie, haar toekomst ziet er rooskleurig uit: ze gaat studeren in New York. Ze ontmoeten elkaar op de kermis waar Allie op vakantie is. Ze worden verliefd, het is een echte summer romance. De ouders van Allie accepteren de relatie van het jonge stel niet. Een van mijn favoriete films aller tijden!

Wist je dat The Notebook een boekverfilming is? Bestel The Notebook van Nicholas Sparks hier!

Tissue alert: 4/5

One Day

Twintig jaar lang kijken we op 15 juli hoe het gaat met Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess). 15 juli 1988 ontmoeten ze elkaar en er ontstaat een vriendschap voor het leven. Emma is idealistisch en ambitieus, Dexter is een rijke charmeur die het leven als een feest ziet. Hun relatie verschuift in de loop der jaren. Meer ga ik niet verklappen, deze film moet je echt kijken.

Tissue alert: 4/5

My Sisters Keeper

Wanneer Kate leukemie krijgt op jonge leeftijd, nemen Sara (Cameron Diaz) en pa Brian er nog een kind bij, Anna, om als bloed en beenmerg donor te dienen. Anna ligt daardoor zelf ook vanaf jonge leeftijd in het ziekenhuis voor alle nodige transfusies en operaties. Maar op een dag heeft zij er genoeg van en weigert ze haar nier af te staan. Ondanks dat ze pas elf is, stapt ze naar een advocaat en begint een rechtszaak. Ondertussen gaat het familieleven ‘gewoon’ door. Kate ligt op sterven en Anna blijft stug haar zaak voortzetten, met als uitgangspunt dat ze de baas wil zijn over haar eigen lichaam. Een ontzettend heftige en tranentrekkende film.

Tissue alert: 5/5

Komt een vrouw bij de dokter

Komt een vrouw bij de dokter is een film waar ik misschien wel het hardst om heb moeten huilen. Ik heb de film nu denk ik twee of drie keer gezien, en ik houd het nog steeds niet droog. Deze film raakt je diep in je hart, omdat het (vaak) zo herkenbaar is, en dan word je er weer aan herinnerd hoe oneerlijk het leven is. Ik heb het boek ook gelezen en daar moest ik ook ontzettend om huilen. Wat een droevig verhaal is en blijft dit. Zelfs bij het kijken van de trailer houd ik het niet droog.

Bestel Komt een vrouw bij de dokter van Kluun hier. 

Tissue alert: 5/5 

Just Like Heaven

David vindt een meisje in het appartement dat hij net heeft gehuurd. Het probleem is dat alleen hij haar kan zien; ze is namelijk de geest van Elizabeth, een arts in opleiding die in coma ligt in een nabijgelegen ziekenhuis, en het appartement is van haar. David wordt verliefd op haar en doet er alles aan om Elizabeths zus te stopen om het leven van Elizabeth te beëindigen. Geen enorme huilfactor, maar op een bepaald moment moet ik toch altijd een traantje wegpinken.

Tissue alert: 2/5

La Vita è Bella

Wanneer een Joodse Italiaanse man samen met zijn zoontje in WOII door de nazi’s wordt opgepakt, wordt hij naar een concentratiekamp gebracht. Hij wil voor zijn zoon de schijn ophouden dat het allemaal maar een grap is en maakt een spel van alle dingen die ze moeten doen in het kamp. Ze moeten punten verdienen. De regisseur geeft er een hele grappige draai aan, maar het is natuurlijk een dramaverhaal.

Tissue alert: 4/5

Haar naam was Sarah

In de zomer van 1942 werden ruim dertienduizend Joden naar het Parijse wielrenstadion Vélodrome d’hiver gedreven. Dit zal altijd een inktzwarte pagina in de Franse geschiedenisboekjes blijven. Het stadion bleek slechts een voorportaal naar de concentratiekampen. Slechts vierhonderd Joden overleefden het gevangenschap. Een verfilming van het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay. In de nacht van 16 juli 1942 wordt de tienjarige Sarah opgepakt samen met haar ouders. Ze weet haar kleine broertje nog te verstoppen in een kast en smokkelt de sleutel mee het wielerstadion in, in de naïeve veronderstelling dat ze gauw naar huis kan om haar broertje te bevrijden. Dit is nog maar het begin van een spannende en emotionele film. Een prachtige film.

Bestel het boek Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay hier. 

Tissue alert: 4/5

Marley & Me

Het pasgetrouwde stel John en Jenny Grogan besluit de strenge winters van Michigan de rug te keren en naar het zuiden te verhuizen om een nieuw leven te beginnen in Florida.  John weet nog niet of hij wel kinderen wil en vriend en collega Sebastian weet de perfecte oplossing: John moet een puppy kopen voor Jenny. Dierenliefhebbers opgelet, want bij deze film houd je het écht niet droog!

Tissue alert: 3/5

Me Before You

Louisa ‘Lou’ Clark (Clarke) woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige en creatieve 26 jarige van baan naar baan, voornamelijk om het hoofd boven water te houden. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld, wanneer ze weer eens switched van baan. Ze wordt ingehuurd om de zorg op zich te nemen van Will Traynor (Claflin), een welgestelde jonge bankier wiens leven na een ongeluk compleet is veranderd. Me Before You (naar het boek Voor Jou van Jojo Moyes) is een echte tranentrekker en ik heb zó hard moeten huilen bij deze film. Het is een prachtige film die je diep in je hart raakt!

Tissue alert: 5/5

Still Alice

Alice is bijna vijftig, leidt een druk leven en haalt veel voldoening uit haar wetenschappelijke carrière. Totdat de gaten in haar geheugen niet langer afgedaan kunnen worden als symptomen van de overgang. Uiteindelijk moet ze de diagnose vroege alzheimer onder ogen zien. Ze moet het aan haar man vertellen, en aan haar kinderen, die wellicht hetzelfde te wachten staat. Ik las eerst het boek Ik mis mezelf en daarna zag ik de film. Het boek had erg veel indruk op me gemaakt. De film iets minder, maar al met al blijft het een heftig onderwerp waar je misschien een klein traantje bij moet wegpinken!

Tissue alert: 2/5

Sophie’s Choice

Sophie is een overlevende van de concentratiekampen van de Nazi’s. Ze heeft haar zin in het leven terug weten te krijgen met dank aan Nathan, een sprankelende maar labiele Amerikaanse Jood die geobsedeerd is door de Holocaust. Ze raken bevriend met Stingo, een jonge Amerikaanse schrijver die nieuw is in New York. Maar het geluk van Sophie en Nathan wordt bedreigd door hun verleden. Een echte filmklassieker die je gezien moet hebben! Sophie moet een keuze maken die geen enkele ouder wil en durft te maken. Heftig!

Tissue alert: 4/5

The Boy in the Striped Pajamas

De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Ik heb deze film nu een aantal keer gezien en iedere keer grijpt hij me weer zo erg aan. Leg je zakdoekjes maar klaar en bereid je voor op een heftige film waar ik altijd buikpijn aan over houd als de film is afgelopen.

Tissue alert: 5/5

About Time

De jonge advocaat Tim Lake (Domhnall Gleeson) krijgt van zijn vader (Bill Nighy) te horen dat de mannen in zijn familie over een zeer bijzondere gave beschikken. Wanneer hij verliefd wordt op de mooie, maar onzekere Mary (Rachel McAdams) besluit hij om deze gave te gebruiken om haar voor zich te winnen. Hij ontdekt al gauw dat dit gave niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft. Een prachtige film met een lach, maar ook zeker met een traan.

Tissue alert: 4/5

Room

Room vertelt het verhaal van Jack (Jacob Tremblay), een energiek jongetje van vijf dat liefhebbend wordt opgevoed door zijn ‘Ma’ (Brie Larson). Net als elke goede moeder probeert Ma haar zoon op een normale manier, veilig groot te brengen. Ze overlaadt hem met warmte en liefde, speelt spelletjes met hem en leest hem verhaaltjes voor. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter, zonder ramen, die door Ma eufemistisch ‘Kamer’ wordt genoemd. Ik heb een aantal keer mijn adem ingehouden terwijl ik naar Room keek. Wat een spannende en indrukwekkende film!

Tissue alert: 3/5

If I Stay

Mia Hall dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Alles verandert als een zorgeloos familie-uitje eindigt in een tragedie. Zwevend tussen leven en dood, is er nog maar één beslissing over voor Mia, die niet alleen haar toekomst maar ook haar lot bepaalt. Je zou maar als enige overblijven uit je gezin; je bent nu wees. Heel zielig. If I Stay is gebaseerd op het boek Als ik blijf.

Tissue alert: 2/5

The Best of Me

In het romantische The Best of Me zien schoolgeliefden Dawson (James Marsden) en Amanda (Michelle Monaghan) elkaar na twintig jaar terug tijdens de begrafenis van een oude vriend. Dawson (Marsden) en Amanda (Monaghan) waren onafscheidelijk op de middelbare school, smoorverliefd en beste vrienden. Wanneer de relatie abrupt eindigt, omdat Dawson gedwongen wordt de relatie te verbreken, gaan ze ieder hun eigen weg en verbreken ze elk contact.Ruim twintig jaar later, wanneer ze elkaar zien bij een begrafenis, bloeit de liefde weer hevig op. Als je het hierbij droog kunt houden, ben je echt een tough cookie! Wat een mooie film is dit, echt en aanrader! The Best of Me is gebaseerd op het boek Het beste van mij van Nicholas Sparks.

Tissue alert: 5/5

Now is Good

Tessa Scott (Dakota Fanning) weet zeker dat ze haar achttiende verjaardag niet haalt. Ze lijdt aan de ongeneeslijk zieke vorm van kanker: leukemie. Tessa besluit een lijstje te maken met dingen die ze nog wil doen voordat ze doodgaat: een jointje roken, de hele nacht feesten, dronken worden, gearresteerd worden en seks hebben.

Voor ik doodga is een ontzettend mooie, emotionele film over een 17-jarig meisje dat vecht tegen haar ziekte. Een film (gebaseerd op het boek van Jenny Downham) met een lach, maar zeker ook een heleboel tranen. Houd tissues bij de hand, want ik moest nog een kwartier nasnotteren.

Tissue alert: 5/5

You’re Not You

Het perfecte leventje van Kate stort als een kaartenhuis in elkaar als ze de diagnose ALS krijgt, een vernietigende en ongeneselijke spierziekte. Samen met haar man Evan gaat ze op zoek naar een geschikte verzorgster en ontmoet zo de chaotische studente Bec. Die heeft nul ervaring maar heeft iets nodig om haar stuurloze leven richting te geven. Het onwaarschijnlijke duo, de keurige pianiste en de dolende losbol, vormen ondanks de afkeuring van Evan al snel een perfect team.

Mijn god, wat een emotionele film is dit! Ik heb zeker nog een kwartier na moeten snotteren, net als bij Now is Good. Wat een mooie film met steengoede acteurs. Aanrader als je zin hebt om een potje keihard te janken.

Tissue alert: 5/5

The Fault in Our Stars

The Fault In Our Stars is gebaseerd op de bestseller Een Weeffout in onze sterren van John Green en gaat over de meeslepende, grappige, spannende en tragische reis door het leven en de liefde.

Voor deze film heb je een hele doos tissues nodig. Ik begon al met huilen toen de film drie kwartier bezig was en ik ben niet meer opgehouden. Ik wist niet dat een mens zoveel kon huilen, maar het tegendeel is bewezen. Wat een prachtige, ontroerende, maar ook oneerlijke film is dit. Toch zitten er ook hele grappige fragmenten in waar ik echt om moest lachen. Hazel en Gus hebben humor!

Tissue alert: 5/5

12 Years a Slave

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden.

Ik vond dit een ontzettend ontroerende film en ik heb het ook zeker niet droog kunnen houden. Je kunt niet heen om het verstikkende leed waarmee 12 Years a Slave vol zit. Het is een lawine aan droefenis, maar zo doeltreffend neergezet dat het nooit aanvoelt als geknutseld.

Tissue alert: 3/5

Dear John

Een jonge soldaat John Tyree (Channing Tatum), is met verlof en wordt verliefd op de schitterende, maar conservatieve studente Savannah Lynn Curtis (Amanda Seyfried). De twee beleven een mooie tijd en wanneer John weer op uitzending gestuurd wordt, beloven ze elkaar brieven te schrijven om hun liefde levend te houden. Maar de lange afstand tussen beiden lijkt voor meer problemen te zorgen dan verwacht. Niet zo’n erge tranentrekker als andere Nicholas Sparks-films zoals The Notebook, maar toch kan ik hier altijd wel een traantje laten hoor.

Tissue alert: 2/5

Love, Rosie

Rosie (Collins) en Alex (Claflin) delen sinds hun jeugd alles met elkaar, van de eerste kus tot ‘de eerste keer’. De twee willen niets liever dan Londen ontvluchten en samen studeren in Amerika. Wanneer Rosie onverwachts zwanger wordt, valt dat plan echter in duigen. Alex besluit in zijn eentje naar Amerika te gaan en in eerste instantie lijkt er niets tussen de vriendschap van Rosie en Alex te kunnen komen. Echter dreigt de afstand na loop van tijd hen toch uit elkaar te drijven, zeker wanneer het niet altijd lukt om de belangrijke momenten in het leven met elkaar te kunnen delen. Is vriendschap voor eeuwig? Na een half uur konden de zakdoekjes al tevoorschijn gehaald worden.. Huilfilm op en top. Bestel het boek Love, Rosie van Cecelia Ahern hier. 

Tissue alert: 4/5

Up

Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. Vooral het begin is zo ontzettend zielig met de opa en de oma, maar tegelijkertijd ook zo ontzettend mooi! Pff.. Dat animatiefilms zo ontroerend kunnen zijn! De rest van de film brengt een enorme dosis humor met zich mee en het sluit weer af met een klein traantje.

Tissue alert: 2/5

Spijt!

Ik heb alle boeken van Carry Slee gelezen, waaronder ook Spijt. In 2013 werd dit boek verfilmd en het gaat over Jochem die gepest wordt en zichzelf uiteindelijk verdrinkt omdat hij zo ongelukkig is. Meeloper David heeft spijt omdat hij nooit opkwam voor Jochem. Wederom kon ik het hier weer niet droog houden. Snik!

Tissue-alert: 3/5

Achtste groepers huilen niet

Achtste Groepers huilen niet, maar ik wel! Akkie, het opvallendste en stoerste meisje van de klas, heeft leukemie. Wat een heftige film is dit en ik vind het zo bijzonder en knap dat Jacques Vriens, schrijver van het gelijknamige boek, dit onderwerp aanhaalt. Een enorme huilfilm in deze lijst met huilfilms!

Tissue-alert: 4/5

De gelukkige huisvrouw

Ook deze film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Heleen van Royen. De gelukkige huisvrouw gaat over Lea (Carice van Houten) die onderdeel wordt van een langdurige bevalling die wel een hel lijkt. De baby is gezond, maar moeder Lea niet. Ze belandt in een psychose. Deze film is erg ontroerend en je wordt helemaal meegezogen in het verhaal.

Tissue-alert: 3/5 

De ontsnapping

Ik had niet zoveel van deze film verwacht, maar toch greep De Ontsnapping me echt heel erg aan op een moment dat ik het niet verwachtte. De film gaat over Julia (Isa Hoes) die naar Portugal ‘vlucht’ omdat ze hoopt dat ze daar geluk vindt. Dit is een verfilming naar de gelijknamige roman van Heleen van Royen.

Tissue alert: 3/5

Hachi: A Dog’s Tale

Dierenliefhebbers opgelet! Parker neemt een achtergelaten puppy mee naar huis. Zijn vrouw zit allerminst op zo’n diertje te wachten, maar als ze ziet hoe snel haar man en dochter verknocht zijn aan de pup gaat ze overstag. De hond, Hachi, wijkt niet meer van de zijde van Parker. Ook niet als deze een hartaanval krijgt.

Tissue alert: 2/5

Intouchables

Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. De verlamde miljonair woont in hartje Parijs in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden en leeft van een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe.

Tissue alert: 1/5

The Impossible

Maria en Henry gaan tijdens de kerstvakantie naar Thailand, waar zij samen met hun drie zoontjes genieten van dit tropische paradijs. Maar op 26 december, de dag na kerst, verandert een rustige ochtend aan het zwembad plotseling in een nachtmerrie. Door een aardbeving in de Indische Oceaan ontstaat er een gigantische muur van water die op hen afkomt en niets dan wanhoop en vernietiging achterlaat. Zakdoekjes bij de hand bij dit waargebeurde verhaal.

Tissue alert: 3/5

Titanic

De rijke Rose ontmoet de armoedzaaier Jack op de Titanic. Ondanks het klasse verschil vallen ze als een blok voor elkaar. Cal, de verloofde van Rose, gaat de strijd aan met Jack en wanneer het schip zinkt wordt het een strijd op leven en dood. Deze klassieker kennen we allemaal. Don’t go, Jack!

Tissue-alert: 3/5

Welke huilfilms ga jij kijken?

Vond je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen: 

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *