De dag nadat ik met het verkeerde meisje was
Adorable Bookclub,  Young adult

De dag nadat ik met het verkeerde meisje was – Jesse Browner

Sharona van de Adorable Bookclub las het boek De dag nadat ik met het verkeerde meisje was van Jesse Browner. Het boek wordt de moderne Catcher in the Rye genoemd. Maakt deze Young Adult deze verwachtingen ook waar?

Waar gaat De dag nadat ik met het verkeerde meisje was over?

Wes komt thuis na een urenlange nachtelijke wandeling door New York. Hij is die nacht voor het eerst met een meisje naar bed geweest. Maar met het verkeerde meisje. In de vierentwintig uur die volgen vraagt Wes’ doodzieke moeder hem de zwezerik te bereiden die ze ooit met zijn vader at in Parijs, probeert zijn zusje hem op te beuren met een imitatie van Bobby de biseksuele muis – een van haar zelfbedachte personages – en wil zijn beste vriend James hem de smeuïge details ontlokken van de gebeurtenissen van die nacht.Ondertussen beziet Wes zijn leven met nieuwe ogen. Misschien heeft zijn vriendin Lucy wel gelijk met haar uitspraak: je kunt niet tegelijk volmaakt zijn én volwassen.

Hoewel de titel niet erg pakkend klinkt, omvat het wel precies waar dit boek over gaat. We volgen Wes op de dag nadat hij met het ‘verkeerde meisje’ was. Wes is 17 jaar, intelligent, verliefd op literatuur, zorgzaam voor zijn zusje en moeder, en zit met zichzelf in de knoop zoals alleen een puber dat kan zijn. Hij is er zeker van dat hij de ergste beslissing ooit heeft gemaakt, hoewel hij in de loop van de dag tot nieuwe inzichten komt… was de beslissing wel echt zo erg als hij dacht?

Dit boek heeft geen hoofdstukken, en dat was wel even schrikken voor mij als een echte van hoofdstuk-naar-hoofdstuk lezer! Echter word je hierdoor juist meer in het verhaal gezogen. Het verhaal is karakter gedreven, en je moet ook geen grote gebeurtenissen verwachten. Gebeurtenissen worden dan ook afgewisseld met herinneringen en dagdromen van Wes. Dat maakt dat er weinig dialoog is en vooral veel filosofische gedachten, zoals we dat ook zien in Catcher in the Rye.

De dag nadat ik met het verkeerde meisje was is Een verhaal dat je nog wel even bij blijft’ 

Je leert Wes en zijn wereld zo goed kennen. Het boek is geschreven in de hij-vorm, waardoor je niet het gevoel alsof je zelf Wes bent, die alle gebeurtenissen beleeft, maar meer alsof je hem en zijn gedachten mag schaduwen voor een dagje. Zo leer je dat hij ontzettend veel van zijn zusje houdt, en gaandeweg ging ik dat ook wel een beetje doen. Haar imitatie van Bobby is hilarisch, en je wil direct voor haar zorgen omdat ze zo lief is.

Wes mist wat van het charisma dat Holden (van Catcher in the Rye) heeft, waardoor ik het niet de moderne Catcher in the Rye zou noemen. Echter is het op zichzelf staand een prachtig boek! Het blijft je zeker bij nadat je het hebt gelezen. Met name voor tieners zal dit boek erg herkenbaar zijn!

De dag nadat ik met het verkeerde meisje was

Titel: De dag nadat ik met het verkeerde meisje was
Auteur: Jesse Browner
Verschenen: maart 2017
Pagina’s: 184
Uitgever: Leopold

Rating: 4/5

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *