Daar waar de rivierkreeften zingen
Roman

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Daar waar de rivierkreeften zingen is een boek dat geschreven is door Delia Owens. Ik las het boek en vertel je er meer over in deze recensie!

Waar gaat Daar waar de rivierkreeften zingen over?

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Al langere tijd had ik Daar waar de rivierkreeften zingen op mijn leeslijst staan maar het kwam er niet van. Meermaals heb ik ermee in mijn handen gestaan, maar dan dacht ik: ik heb nog genoeg boeken. Dus toen ik op vakantie ging en alleen mijn e-reader mee nam, dacht ik: ik ga er gewoon voor. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan, want dit is een enorm bijzonder verhaal.

Het verhaal draait om Kya, een zesjarig meisje. Haar moeder verlaat haar gezin op een dag en keert nooit meer terug. Ook haar broers lopen weg en nu blijft het kleine meisje achter in de hut met haar vader, die een alcoholist is en ook zijn handen niet kan thuishouden en regelmatig zijn kinderen in elkaar mept. Haar vader heeft in het leger gevochten en is toen gehandicapt geraakt en leeft nu van een uitkering. Zo nu en dan gaat hij er tussenuit en dan blijft de jonge Kya achter in hun hut, helemaal alleen. Kya weet zich op jonge leeftijd al te redden met het eten dat ze maakt.

Daar waar de rivierkreeften zingen is een heel droevig verhaal over een jong meisje dat alleen wordt gelaten en niemand heeft die voor haar zorgt. Ze gaat niet naar school toe, al wordt ze wel door de leerplichtambtenaren achterna gezeten. Wel sluit ze een vriendschap met een volwassen man en zijn vrouw, die een oogje in het zeil houden.

Daar waar de rivierkreeften zingen is een verhaal zoals je hem nooit eerder hebt gelezen

Langzamerhand groeit Kya op. Ze wordt een volwassen vrouw die in haar eentje alles voor elkaar heeft gekregen. Ze is ontzettend slim en heel zelfstandig. Ze leeft in het moeras, wat warm is en vol insecten zit. Maar: dat zorgt er wel voor dat ze heel veel over het moeras leert. Op den duur ontmoet Kya een jongen die haar regelmatig bezoekt met zijn bootje. Al snel denk je: dit zit allemaal niet goed. De problemen worden steeds erger tot we op het punt uitkomen waarop Kya verdacht wordt van moord. De politie pakt haar op. Maar… Hoe zit dat eigenlijk? Wie heeft de persoon in kwestie vermoord? Was het Kya? Of toch niet? En: zal Kya ooit een partner vinden en gelukkig worden?

Daar waar de rivierkreeften zingen is een heel zielig, emotioneel verhaal maar ook een heel mooi verhaal over een jonge vrouw die haar eigen leven op de rit heeft gekregen. Helemaal alleen. Kya is een heel slimme vrouw die veel over het moeras weet, wat zo haar voordelen heeft. In dit boek wordt de spanning er heel lang ingehouden, tot de laatste bladzijde. Dan weet je eindelijk hoe het zit. En geloof me: dit boek heeft je van het begin tot het einde in zijn greep. Een heel apart verhaal, zoals je hem nooit eerder hebt gelezen.

Meer recensies lezen van de boeken van Delia Owens? Klik dan hier.

Daar waar de rivierkreeften zingen

Titel: Daar waar de rivierkreeften zingen
Auteur: Delia Owens
Verschenen: januari 2020
Pagina’s: 384
Uitgever: The House of Books
bol-button

Rating: 5/5

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *