Daar heb je vrienden voor
Boekrecensies,  Roman

Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

In mijn vakantie las ik Daar heb je vrienden voor van Astrid Harrewijn, het tweede deel in het drieluik over de drie vrienden Noor, Joost en Kiki. Haar vorige boek, Drie vrienden, een huis (en een klusjesman), vond ik erg leuk en ik kon niet wachten om het tweede deel te lezen!

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf? Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Daar heb je vrienden voor is het tweede deel in het drieluik over de vrienden Noor, Joost en Kiki die samen een grachtenpand in Amsterdam delen. Noor is vertrokken naar Parijs, maar ze blijven elkaar zien. Daar heb je vrienden voor, toch? Dit boek gaat over Joost die niet goed weet wat hij met zijn leven aan moet. Je zou kunnen zeggen dat hij in een soort midlife crisis zit. Hij besluit naar Italië te gaan om een boek te schrijven over Romeinse keizers. Zijn uitgever wil dat hij schrijft over het seksleven van Keizer Augustus, maar daar voelt hij zich in eerste instantie niet heel prettig bij. Hij is wetenschapper, geen ‘dokterromanschrijver’. Toch gaat het hem, tot zijn eigen verbazing, redelijk vlot af en dat heeft hij te danken aan de erg aantrekkelijke vrouw die in zijn appartementencomplex woont… Hij past een aantal keer op op haar dochter Noemi en maakt daarom kennis met de moeders van andere kinderen in de klas van Noemi. De moeders vinden dat het tijd is dat Joost een andere look aangemeten krijgt, en dat heeft succes!

Eenmaal terug in Amsterdam valt hij weer in een gat. Hij wordt ontslagen en weet niet goed wat hij met zijn leven moet. Totdat hij op een teken uit de kunstenaarswereld stuit in het Rijksmuseum. Op dit moment neemt het boek een Dan Brown achtige vorm aan en gaat hij op onderzoek uit. Leuk! Dit geeft het boek een hele andere twist, maar maakt het zeker niet minder leuk om te lezen.

“De dialogen in Daar heb je vrienden voor zijn weer ijzersterk, zoals we van Harrewijn gewend zijn”

Astrid Harrewijn heeft een hele prettige schrijfstijl en daardoor vlieg je door dit boek heen. Ik vond het geweldig dat dit boek wordt beschreven vanuit een man, daardoor krijgt het boek net wat extra’s en wordt het een bijzonder verhaal. Ik moest een aantal keer flink glimlachen toen ik dit boek las (dat moest ik later van mijn vriend horen die mij blijkbaar had zitten observeren terwijl ik aan het lezen was). De dialogen in Daar heb je vrienden voor zijn weer ijzersterk, zoals we van Harrewijn gewend zijn. Ook dit boek speelt zich weer af in de cultuurwereld en ze heeft weer heel wat research moeten doen, net als in het vorige boek! Wederom weer erg knap dat ze dit heeft aangedurfd. Wat mij betreft is ze er glansrijk in geslaagd om een geloofwaardige roman neer te zetten met een geloofwaardig mannelijk karakter. Ik heb erg genoten van het boek. Er gebeurt lekker veel waardoor je je geen moment verveelt. Je vraagt je constant af waar het verhaal heen gaat en vooral: hoe gaat het eindigen?

Het derde deel gaat over Kiki en haar verhaallijnen zijn al deels uitgezet in het eerste en het tweede deel. Ik ben heel erg benieuwd naar haar avonturen! Mocht je trouwens het eerste deel niet hebben gelezen: Daar heb je vrienden voor kun je prima als losstaand boek lezen! Mocht je niet van kunst houden: geen nood! Astrid Harrewijn maakt het onderwerp begrijpelijk en behapbaar waardoor het niet ingewikkeld wordt en aantrekkelijk blijft om te lezen.

Meer recensies lezen van de boeken van Astrid Harrewijn? Klik dan hier.

daar heb je vrienden voorTitel: Daar heb je vrienden voor
Auteur: Astrid Harrewijn
Verschenen: Augustus 2016
Pagina’s: 320
Uitgever: Boekerij

bol-button

Rating: 4/5

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *