Column: ‘Het boekenbeursfiasco’ - Adorable Books
Column

Column: ‘Het boekenbeursfiasco’

sdg

Elke maand schrijft Céline Ruysschaert een column voor Adorable Books. Lees mee wat zij ons deze maand te vertellen heeft.

‘Het boekenbeursfiasco’
Nog niet zo heel lang geleden was het weer zover. Sneeuw? Veel te vroeg donker? Gestruikeld op de bus voor de ogen van 50 anderen? Neen, dat was het niet. Wat het dan wel was? Ik draai graag rond de pot (geen idee of ze dit spreekwoord ook in Nederland kennen, maar ik waag het er even op) dat heb je waarschijnlijk al mogen ondervinden. Maar mensen, ik ben in een goede bui dus ik zal maar meteen zeggen waarover ik het deze keer zal hebben: de enige echte Vlaamse boekenbeurs.
Mijn vriend was in alle staten toen het reclamespotje voor de eerste keer op de radio werd afgespeeld. Niet omdat hij heeeeel erg blij was, het was eerder, hoe zal ik het zeggen, een reactie uit pure wanhoop. Mocht je een film willen maken over wat er toen in hem omging dan zou het er als volgt uitgezien hebben: je ziet een man tussen een hoop boeken staan. Zijn ogen zoeken een uitweg maar wanneer hij tot het besef komt dat die er helemaal niet is begint hij als een krijsende baby te gillen. Het dringt tot hem door dat hij de boeken allemaal een voor een zal moeten lezen, een onbegonnen werk voor iemand die nog niet eens de ondertitels op tv leest maar liever luistert naar wat er gezegd wordt.
Goed, als het beeld op je netvlies staat gebrand, kan ik verder met mijn verhaal. Zijn reactie luidde dus als volgt: “Zeg me alsjeblieft dat we er dit jaar niet heen gaan”. Ja ik weet het, hij is niet bepaald een boekenwurm. Helaas, maar eigenlijk had ik ook niet echt veel zin om erheen te gaan. Kijk me nu niet aan met van die vuurspuwende ogen, want tegen de tijd dat je mij hoort zeggen dat ik geen boeken meer lees, is er een nieuwe ijstijd uitgebroken (en hopelijk duurt dat nog heel erg lang). De enige echte reden waarom ik niet geneigd was om naar de boekenbeurs te trekken, was omdat het er veel te druk is.
Het lijkt misschien wel een flauw excuus, maar misschien begrijp je me beter als ik het wat nader verklaar. Ik ben niet echt een held in de drukte en dat is eigenlijk nog een understatement. Als je met mij naar de cinema gaat dan moet je er rekening mee houden dat ik in die drukte nogal vaak eens de hele popcornemmer omstoot en bijgevolg iedereen ons begint aan te staren alsof ik net hun kostbaarste bezit heb vernield. Dat was een van de vele voorbeelden en als je wil kan ik je er nog een paar geven maar weet je, ik zal het je besparen. Ik kan dus niet tegen de drukte.(punt) Nu moet ik eventjes nog een paar redenen bedenken waarom ik dit jaar niet naar de boekenbeurs ging.

Ik moest natuurlijk hard studeren.

Ik had geen boekenbeurspartner

Maar bovenal (en dit is na de drukte de belangrijkste reden): de auteurs die ik wel eens in levenden lijve zou willen ontmoeten, nemen niet eens de moeite ernaartoe te gaan. Zo stonden er vorig jaar een aantal namen op de lijst van signeersessies die me overtuigden om er misschien toch eens heen te gaan. Na kilometers te hebben verzet (met de trein uiteraard) kwam ik uiteindelijk aan in Antwerpen. Ik had niet kunnen voorspellen dat half Vlaanderen en Nederland ook op die dag van de partij zou zijn. Bijgevolg mocht ik dus al eerst een dik uur aanschuiven en dat werkte allesbehalve goed in op mijn humeur. Als ik dan uiteindelijk de binnenkant van de expo te zien kreeg (en die leuke workshop al had gemist), waren de auteurs verdwenen. Of ze er ooit waren geweest, weet ik niet, maar tegen de tijd dat ik het boekenbeursplan ontcijferd had om te zien bij welke stand ik net moest zijn, waren ze al allemaal al zeker hun avondmaal gaan nuttigen.
Je ziet het, ik ben niet echt de perfecte persoon om naar zo’n beurs te gaan die zich eigenlijk ook veel te ver van mijn huis bevindt. Ik hoop dan ook dat jullie meer geluk hadden, mochten jullie geweest zijn. En misschien probeer ik het over een aantal jaren nog eens. Heel misschien…

– Door Céline Ruysschaert

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Joanydvv december 4, 2013 at 13:34

    Wat jammer dat je de laatste keer de auteurs bent misgelopen. Ik ben dit jaar geweest samen met Joanne van Storyhunters, en wij hebben gelukkig wel de auteurs kunnen ontmoeten die we wilden zien. (ook hielp het dat we onze tickets al vooraf in huis hadden, want daarom hoefden we niet in de rij te wachten)

  • Leave a Reply