Column

Column: ‘Zelfs diegenen die nooit lezen, lezen elke dag’

Elke maand schrijft Céline een column voor Adorable Books. Deze maand vertelt zij ons over mensen die zeggen dat ze nooit lezen. Maar dat eigenlijk de hele dag door tóch doen.

sdg

‘Zelfs diegenen die nooit lezen, lezen elke dag’

Als je ooit nog eens in een trein zit, moet je er echt eens op letten. Een iPad, een e-reader, een papieren boek, de krant, een laptop, … Ik hoef nog niet eens mijn hoofd 360 graden te draaien om dit allemaal te mogen aanschouwen. Dan denk ik bij mezelf wel eens hoe het komt dat een mens zo veel leest. Eigenlijk hangen we meer af van al die lettertjes op papier dan we wel eens denken.

Als een vriendin me zegt dat ze nooit leest, dan kijk ik haar verdwaasd aan. Nochtans zie ik haar elke morgen, uit verveling maar toch, de krant lezen. We staan er eigenlijk niet echt bij stil omdat het een gewoonte is. Wel ik daag je uit om eens een weekje niet te lezen. Echt totaal niets. Dat lukt je toch nooit?!

Nu ben ik heel even voorbeelden aan het zoeken. Neem nu je bent zoals ik ongelooflijk hard op zoek naar een nieuwe handtas. Je oude heeft het helemaal met je gehad (of is het omgekeerd) en je bent dringend op zoek naar een nieuwe reispartner. Je kan natuurlijk gewoon naar de winkel gaan, een tas nemen, je bankkaart door het bakje schuiven en klaar. Maar als je zoals ik nu net iets te kieskeurig bent en je na 24367 handtassen te hebben gezien nog altijd niet overtuigd bent, dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Hoe in godsnaam ga je dit doen zonder te moeten lezen? Ik weet, het is niet het meest geschikte voorbeeld, maar probeer even met me mee te denken. Wat ik dan doe is even op Google enkele leuke winkels opzoeken in de hoop dat hun webshop me meer te bieden heeft. Als ze te lui zijn om hun handtassen naar de winkel te halen, haal ik ze wel van hun site. Maar stel nu dat ik het woordje ‘handtas’ helemaal niet kan lezen? Goed ja, ik kan natuurlijk blijven zoeken op afbeeldingen, maar toch. Snap je een beetje waar ik naartoe wil?

Een beter voorbeeld is misschien nog wel een persoon met de leesstoornis Dyslexie. Je moet je eigenlijk maar eens voorstellen hoe moeilijk het voor die personen moet zijn om bijvoorbeeld de nieuwste promo’s in de winkel te lezen. Voor ons lijkt dit vanzelfsprekend en meestal ben ik tijdens het lezen al onderweg naar het desbetreffende winkelrek. Voor hen duurt het meestal wel een tijdje alvorens ze beseffen wat er in promotie staat. Goed ja, dit was misschien heel erg logopedisch, maar dat is ook wel niet vreemd natuurlijk als studente logopedie.

Dat het dagelijkse leven uit heel wat letters bestaat dat kan ik nu wel besluiten. O wee, als ik dus ook maar nog iemand hoor zeggen dat ze nooit lezen. En o ja, die handtas heb ik intussen wel al gevonden. Gelukkig maar.

Door Céline Ruysschaert.

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Anneke juni 5, 2014 at 16:51

  Inderdaad. Ik leer dit op mijn opleiding ook: we lezen misschien wel meer dan vroeger, maar veel anders.

 • Reply tamara juni 5, 2014 at 18:58

  leuk geschreven. ja vaak heb je niet door dat je toch meer leest dan je denkt.
  nog een voorbeeld de ondertiteling als je een film of een serie kijkt. is ook lezen maar vaak heb je dat al niet eens meer door.

 • Reply Zina juni 8, 2014 at 14:03

  Hmm, ik vind wel dat er een verschil zit in het lezen van dingen op internet en écht lezen uit een boek. Om me heen hoor ik zo veel dat mensen nooit meer een boek lezen en dat vind ik oprecht jammer.

 • Leave a Reply