Column: Een digitale schijf of de heerlijke geur van papier? - Adorable Books

Column: Een digitale schijf of de heerlijke geur van papier?

sdg

Elke maand schrijft Céline een column voor ons. Lees mee wat zij ons deze maand te vertellen heeft!

Een digitale schijf of de heerlijke geur van papier?

Ik ben er nog steeds niet zo een liefhebber van. Je kan het niet eens aanraken, laat staan dat je je neus erin kan droppen en de heerlijke geur kan opsnuiven. Je kan niet eens beoordelen of de pagina’s wel van goede kwaliteit zijn of dat het misschien eerder om gerecycleerd papier gaat. Nee, geef mij maar een papieren versie dan kan ik me lekker zorgen maken over verkreukelde blaadjes.
Ebooks zijn de dag van vandaag helemaal in, maar helaas passen ze niet in je boekenkast. Zoals ik jullie vorige keer al vertelde, ben ik nu de trotse eigenaar van mijn nieuwe boekenkast. Ik zie niet echt in hoe ik daar een ebook in kwijt kan. Tenzij je natuurlijk je gehele e-reader erin plaatst, maar laat ons met z’n allen eerlijk zijn: mooi is het niet. Zo’n platte digitale schijf hoort niet thuis in een boekenkast en wat is een boekenkast zonder papieren boeken? Niets.
Later wanneer ik gerimpeld en oud ben, zullen ze wellicht geen papieren boeken meer produceren. Dan zeg (of zaag) ik tegen iedereen die het niet horen wil hoe mooi de tijden wel niet waren toen je boeken nog op je nachtkastje kon leggen. Hoe je ze mee kon nemen naar het toilet en je geen zorgen hoefde te maken dat je alles inclusief je dure e-reader doorspoelde. Hoe ze allemaal mee in je reiskoffer konden en je bij thuiskomst diezelfde avond nog een hartstikke leuk verhaal had waar iedereen hard om moest lachen. Je kon toch niet op voorhand weten dat je koffer zou bezwijken onder de voorraad boeken en je helaas niet naar Djerba mocht vliegen.
Nu ga ik heel eventjes een geheimpje vertellen dat je zo snel mogelijk weer moet vergeten. Goed, hier komt het:
Spannend hé
Ik ga het nu zeggen:
Ik lees zelf ebooks!
Oeps, schaamtelijk. Heel soms laat ik me verleiden door een ebook. Niet omdat ik ze leuk vind, nee hoor, maar soms is het inderdaad beter om wel naar Djerba te kunnen vertrekken en toch al je boeken bij je te hebben. Ik heb zelf geen e-reader en ik ben ook nog lang niet van plan er eentje aan te schaffen. Via via kan ik er altijd wel eentje lenen in noodgeval, maar er zelf een kopen no thanks. Ik zweer het je: het laatste papieren boek wordt het mijne. Hopelijk komt die tijd er nooit. Hopelijk blijven de rimpeltjes nog even weg.

– Door Céline Ruysschaert

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Lieke maart 4, 2014 at 09:38

  Wauw, mooi geschreven! Zelf vind ik echte boeken toch wel fijner dan eBooks, ze staan ook zo mooi in de kast! En ja, wat je zelf ook al zegt, een boekenkast zonder papieren boeken is dan ook niks.

 • Reply Ilse maart 4, 2014 at 16:40

  Ha, ik hoop met je mee! Geen geheimpjes te verklappen voor mij, en dat is niet omdat ik wat te verbergen heb. Ik durf te wedden dat ze gewoon niet bijdragen aan de boekensfeer. Maar ik denk wel dat je gelijk gaat hebben. Later zullen we mogen mijmeren tegen onze (klein)kinderen: “Vroegaaaah. Toen alles betaaah waaaash. Toen deden we nog moeite voor plek in de boekaahkaaaass.”

 • Reply Mathilde maart 4, 2014 at 16:40

  Leuk stukje. Mij maakt het eigenlijk niet uit of ik een papieren boek lees of een e-boek. Het gaat mij eigenlijk om het verhaal.

 • Reply Hesteranne maart 6, 2014 at 21:11

  Ik houd het voorlopig bij fysieke boeken. Ik heb zelfs nog nooit een e-reader in mijn handen gehad. Ik ben een beetje ouderwets misschien 😛

 • Reply Mandy maart 7, 2014 at 17:02

  Erg leuke collumn! Zelf lees ik niet heel veel boeken, maar áls ik lees wil ik het liefst een ‘echt’ boek. Tijdschriften lees ik wel heel veel, en deze lees ik zowel online als op echt papier zegmaar 😛

 • Reply Kimberly maart 17, 2014 at 18:35

  E-readers lijken me aan de ene kant enorm handig, maar aan de andere kant enorm vervelend. Zit je net lekker te lezen bam accu leeg.. Nou nee dankje.. Ik houd het voorlopig ook nog bij fysieke boeken en droom nog even lekker verder over een mooie boekenkast die ik ooit ga hebben (past helaas niet waar wij nu wonen) :’D

 • Leave a Reply