Column

Column: Door alle bomen je favoriete boek (niet) kunnen kiezen

Boeken

Ken je dat? Dat je een boek leest en denkt: “Wow, dit is echt het aller- aller- allerbeste boek ever!”? Ik heb maar al te vaak het gevoel dat ik veel goede boeken lees, maar soms zie ik door de bomen niet meer mijn favoriete boek. Laatst vroeg een vriendin: “Yaar, wat is je favoriete boek? Welke zou je me nou écht aanraden? Welk boek moet ik echt hebben als ik op vakantie ga?”, ik keek haar aan alsof ik in een zombie-modus belandde en dook mijn boekenarchief in. Shit. Ik wist het echt even niet meer.

Het begon denk ik in november, toen ik Eleanor & Park las, van Rainbow Rowell. Ik las het boek Fangirl, ook van Rainbow Rowell. Ik geef je de zon, van Jandy Nelson. Waar het licht is, van Jennifer Niven. De boeken van de Selectie-trilogie vond ik helemaal het einde, maar ook Het Legioen van Kami Garcia. De Hongerspelen, Divergent, Het programma. Ik was het helemaal kwijt.

Ik besloot het drastisch aan te pakken. Me te richten op boeken die ik leuk vind, in plaats van een top 10 selecteren. Een top 3. Of het allerleukste boek ever kiezen. Ik heb zo mijn voorkeuren (Waar het licht is of Ik geef je de zon doen het erg goed, net als de Divergent serie). Nu heb ik een plank gemaakt in mijn boekenkast waar ik al mijn leukste boeken ever heb neergezet. Als ik überhaupt naar mijn kast kijk, zie ik alleen maar fantastische boeken. Lastig hoor, om zo je boeken te selecteren. Vraag me nog eens naar leuke boeken, en ik geef je per genre allerlei verschillende antwoorden.

Hoe doe jij dat? Kies jij een lievelingsboek uit? Heb je een top 3? Een top 10?

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Rowan II My Pink Fairytale mei 21, 2015 at 09:28

  Haha, ik kan ook echt geen lievelingsboek kiezen. Er zijn gewoon té veel goede boeken. Daarnaast zijn de verhalen ook zo uiteenlopend dat je ze niet echt met elkaar kan vergelijken (bijvoorbeeld The Hunger Games vs. Eleanor en Park? Dat is gewoon onmogelijk te vergelijken haha!)

 • Reply beautifulday4makeup mei 21, 2015 at 10:14

  Er zijn dan ook zoveel goede boeken he!

 • Reply Nicole mei 21, 2015 at 10:36

  een favoriet kan ik echt niet kiezen en een top 3/5/10/etc/ heb ik ook niet.
  op mijn goodreads houd ik wel een lijst bij met boeken die ik als favoriet bestempel, maar hier staan ondertussen 89 boeken op.. misschien noem ik een boek iets te snel favoriet? 😛

 • Reply Nynke-Boudien mei 21, 2015 at 11:10

  Ik vind het ook erg moeilijk om bijvoorbeeld een top 3 uit te kiezen. Het mooiste boek allertijden is voor mij The fault in our stars van John Green en het mooiste boek dat ik dit jaar (tot nu toe) heb gelezen is Eleanor & Park van Rainbow Rowell. Maar ik ben erg vaak enthousiast over boeken, dus ik vind het moeilijk te bepalen welke ik dan beter dan de ander vond.

 • Reply Marcia mei 21, 2015 at 13:03

  Ik heb één all time favorite: Veronika besluit te sterven van Paulo Coelho, maar voor de rest blijven mijn favorieten altijd maar veranderen.. Vaak staan boeken die ik onlangs heb gelezen hoog op mijn favorietenlijst (die zich in mijn hoofd bevindt), omdat ik me die nog het beste kan herinneren^^ En verder heb ik ook favorieten per genre inderdaad.

 • Reply Dieuwke mei 21, 2015 at 13:22

  Zooo herkenbaar! Ik dacht op een gegeven moment echt ‘Na dit boek kan ik vast niet meer genieten van andere boeken, die zullen vast niet zo goed zijn als deze’. Toch bleef mijn favoriete stapel groeien en groeien.

  Nu staat er wel 1 heel hoog, en dat is nog steeds Sterrenhemel van Colleen Hoover. Denk dat jij die ook wel kunt waarderen 😉 Om het je nog even makkelijker te maken haha

 • Reply Jessica mei 21, 2015 at 14:52

  Een lievelingsboek uitkiezen is echt heel lastig en verschilt ook van tijd tot tijd doordat ik weer nieuwe boeken leer kennen. Ik noem eigenlijk meestal ook een rijtje aan boeken die me op dat moment als eerste te binnen schieten.

 • Reply Madelon mei 21, 2015 at 18:39

  Hahaha, helemaal herkenbaar! Ik kan ook nooit zo goed kiezen. Ik heb daarom ook een beetje m’n boekenkast erop ingericht. Op mijn kast staan alle series die ik helemaal geweldig vind (zoals Divergent en De Selectie). Op een plank bij mijn bureau staan al mijn boeken met een paardentintje en dan heb ik nog een kleine boekenkast waar de overige boeken in staan. Met vooraan de pareltjes en achteraan de ‘wat mindere boeken’.

 • Reply Esther mei 22, 2015 at 08:30

  Ik vind dat altijd zo moeilijk, een favoriete boek uit kiezen. Ook omdat ik niet alleen maar young adult lees, maar ook andere boeken. Ik denk dat ik bij elke genre die ik lees, wel een top 3 heb. Zo lastig kiezen!

 • Reply Paulien mei 22, 2015 at 12:20

  Iedere keer als ik een fantastisch boek lees, komt-ie vanzelf op nummer 1 te staan… Ik heb pas Dansen in de hemel van Michael Pilarczyk gelezen. Erg ontroerend. Dus die mag nu een tijdje bovenaan de lijst. Ik heb nooit serieus geprobeerd een top 5 of 10 te maken, maar dat lijkt me heel moeilijk. Maar binnenkort ga ik het wel een keer proberen!

 • Leave a Reply