Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Circus der wonderen – Elizabeth Macneal

Emma van de Adorable Bookclub las het boek Circus der wonderen van Elizabeth MacNeal. Een historische roman die een inkijkje geeft in de wereld achter een circus. Ben jij benieuwd wat ze ervan vond? Lees dan snel verder!

Waar gaat Circus der wonderen over?

Wanneer Jasper Jupiters Circus der Wonderen in een kustplaatske in Zuid-Engeland arriveert, verandert get leven van Nell voorgoed. Haar vader verkoopt haar aan de circusbaas als luipaardmeisje vanwege haar vele moedervlekken. Nell leeft noodgedwongen verder als deel van het circus, maar wanneer haar roem groeit en ze vriendschap sluit met Jaspers zachtaardige broer Toby, vindt ze haar levenslust langzaam terug.

Het duurt niet lang voordat de kranten Nell omschrijven als het achtste wereldwonder. Maar wie vertelt haar verhaal eigenlijk? En wat gebeurt er als ze Jasper en het circus dreigt te overschaduwen?

Vergeet alles wat je kent over het vaak verheerlijkte circusleven, want in dit boek krijg je een duister kijkje achter al het pracht en praal. In het boek volgen we door middel van korte hoofdstukjes drie personages; Nell, verkocht door haar vader en onwennig met haar lichaam, Jasper, die alles, maar dan ook echt alles over heeft voor zijn circus en Toby, die zijn leven spendeert in adoratie en de schaduw van zijn broer, terwijl hij een groot geheim meetorst.

Het begin van het boek heeft een fijn tempo, waarbij zowel de wereld van Nell als de wereld van de broers goed wordt opgebouwd. We leren de drijfveren van de personages kennen en krijgen de ruimte om ons hiermee te identificeren. Ook lezen we een paar belangrijke flashbacks, die later in het boek nog aan de orde komen. Daarna zakte het voor mij helaas wat in. Het verhaal sleepte zich voort en er ontstond voor mij een anticlimax. Gelukkig trok dit daarna weer bij en kwam het door middel van verschillende schokkende gebeurtenissen tot een heel goed uitgedacht einde.

‘Een historische roman die zowel de voorstelling als de behind the scenes van een Victoriaans circus levensecht weergeeft’

Voor mij waren de drijfveren van Jasper heel interessant om te lezen. Hij is echt het ultieme ‘alles of niets’ personage, wat hem onvoorspelbaar, maar intrigerend maakt. Aan Toby kon ik mij bij tijden best wel ergeren. Hij bracht zoveel mineur met zich mee, dat zijn hoofdstukken als een zwart gat konden aanvoelen. Tussen deze twee uitersten was Nell een hele fijne, lichte middenweg, die zich door het verhaal heen mooi ontwikkelde.

De personages zijn door Elizabeth MacNeal bedacht, maar in het slotwoord worden er nog wat feiten aan het licht gebracht over hoe de vertaalslag van de feiten is gemaakt naar het boek, waardoor het een heel mooi afgerond geheel is.

Oftewel, een heel intrigerend, bij tijden wat traag, maar verbijsterend verhaal wat echt een podium verdiend.

circus der wonderen

Titel: Circus der wonderen
Auteur: Elizabeth Macneal
Verschenen: juni 2021
Pagina’s: 400
Uitgeverij: The House of Books

bol-button

Rating: 3,5/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *