Boekrecensies,  New Adult,  Roman

Circus Cesaria – Sanne Hillemans


Sanne Hillemans is een schrijfster die zojuist haar eerste échte boek heeft uitgebracht: Circus Cesaria. Ze startte haar eigen uitgeverij en gaf haar eerste boek uit. Iets waar veel mensen alleen van kunnen dromen denk ik. Ik las haar boek en dit is mijn mening.

Een tragisch verlies heeft ervoor gezorgd dat Noah zijn verdriet al wekenlang in alcohol verdrinkt. Als hij een baan aangeboden krijgt bij een reizend circus, ziet hij geen reden om niet te gaan. Deze drastische verandering kan precies zijn wat hij nodig heeft.
Er lopen veel interessante mensen rond op het circusterrein, maar degene die eruit springt, is een meisje van zijn leeftijd dat voor iedereen een glimlach klaar heeft. Terwijl haar aanwezigheid hem uit een donkere put trekt, lijkt zijn nabijheid het tegenovergestelde effect op haar te hebben.

Noah is verdrietig, erg verdrietig. Hij voelt zich zelfs zo verrot dat hij zichzelf een beetje verliest in de alcohol en wiet. Op de een of andere manier besluit hij om samen met zijn vrienden naar het circus te gaan, dat op dat moment in zijn stad staat. Ze verbazen zich erover hoe leuk het circus eigenlijk kan zijn en hoe knap het is wat de mensen allemaal wel niet voor elkaar kunnen krijgen. Die avond weet hij zichzelf weer niet tegen te houden en drinkt een hoop. Als hij wakker wordt ín het circus weet hij niet zo goed wat hij ermee aanmoet. Door de baas van het circus wordt hij gevonden en hij krijgt een baan aangeboden. Vanaf dan begint het avontuur.

Toen ik de achterflap las vond ik het allemaal maar een beetje gek. Een circus? Wie schrijft daar tegenwoordig nou nog over? Ook heeft een circus een beetje een slecht imago vanwege de dieren die er vaak bij betrokken zijn. In het verhaal van Sanne Hillemans is dit echter niet het geval. Dit is echt een circus met menselijke acts. Toch bleef het onderwerp voor mij een beetje bizar. Ik denk ook dat ze hier ergens een risico mee heeft genomen, door een onderwerp te kiezen dat niet altijd direct iemand aanspreekt. Toch is dit aan de andere kant ook weer enorm origineel, want hoe vaak lees je nou een boek over een circus? Dat was voor mij dan ook de reden om toch aan dit boek te beginnen. Ik zou het vanzelf wel zien hoe het verhaal liep.

‘Haar schrijfstijl verraste mij nog het meeste’

Het verhaal is erg mooi opgesteld. Dat het zich in een circus afspeelt komt regelmatig naar voren, maar het is gewoonweg meer de plek waar het zich afspeelt. Alles eromheen komt niet heel erg in het verhaal terug waardoor de problemen van Noah en de circusmensen centraal komen te staan. Als je niet van circusverhalen houdt, stoort dit onderwerp dus echt totaal niet.
Stiekem verbaasde ik mij erover hoe snel ik dit boek had uitgelezen. In het begin is het wel wat trager opgebouwd. Je leert de mensen kennen en het feit dat hij direct een baan kreeg aangeboden komt wat ongeloofwaardig over. Ik denk dat de meeste circusdirecteurs hem er direct hadden uitgeschopt. Maar in boeken kan álles en er zijn natuurlijk altijd goede mensen te vinden op aarde die wel zo zijn. Nadat je door de introductie heen bent, leest het boek als een trein. Sanne heeft het ontzettend goed gedaan door pas later het verhaal van Emily ter sprake te brengen. Dat geeft het verhaal weer een enorme boost waardoor je constant door wil blijven lezen.
Haar schrijfstijl verraste mij nog het meeste. Vaak is de schrijfstijl in een van de eerste boeken nog een beetje zoekend, maar ik had echt het idee dat Sanne Hillemans vrij goed wist wat ze wilde. Ze schrijft duidelijk en is niet te langdradig met de mooie en romantische momenten. Vaak heeft een boek dat in eigen beheer is uitgebracht een bepaald imago. De boeken zouden vaak niet goed zijn en vol spelfouten zitten. Sanne laat daarentegen zien dat het ook anders kan. Zij richtte haar eigen uitgeverij op en geeft haar boek uit volgens de juiste regeltjes. Het uitgeven van een boek is veel meer dan alleen een boek schrijven en dat laat ze duidelijk zien met dit verhaal. Oh enne, haar ebook is nu voor maar 5 euro te koop! Zeker de moeite waard.

Circus Cesaria kwam als een complete verrassing voor mij. Zonder verwachtingen aan het boek begonnen en met enthousiasme ben ik eruit gestapt. Ik kan niet wachten op deel twee want echt, je laat hier een enorme cliffhanger achter Sanne!

Circus Cesaria

Titel: Circus Cesaria
Auteur: Sanne Hillemans
Verschenen: mei 2017
Pagina’s: 272
Uitgever: Sunny Hill Books

bol-button

Rating: 4/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *