Circe Madeline Miller
Boeken,  Roman

Circe – Madeline Miller

In deze recensie lees je meer over het boek Circe, geschreven door Madeline Miller. Is dit boek het lezen waard? Ik vertel het je in deze recensie, zonder spoilers. Lees snel verder!

Waar gaat Circe over?

Van de met de Orange Prize bekroonde auteur van Het lied van Achilles verschijnt nu het indrukwekkende verhaal van de mythologische heks Circe, geïnspireerd door de Odyssee van Homerus. In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt. De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden. Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal van goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

Al een langere tijd zag ik Circe in de boekhandel liggen en hoewel het omslag me niet direct aansprak, intrigeerde het verhaal me wel. Toen ik onlangs een collega over het boek hoorde, dacht ik: “ik moet dit boek lezen!”. Na het lezen van het boek was ik helemaal van mijn sokken geblazen. Wat een ijzersterk verhaal!

Madeline Miller schrijft vaker over de Griekse Goden. Haar eerste boek, Een lied voor Achilles, werd heel positief ontvangen. Circe is haar tweede boek en draait om de nimf Circe. Ze wordt geboren als buitenbeentje en gedraagt zich anders. Wanneer ze een actie uitvoert die haar vader (de god Helios) teleurstelt, wordt ze verbannen naar een eiland. Een onbewoond eiland. In haar eentje. Circe is, zoals ik al zei, anders. Ze bouwt een relatie op met de dieren die op het eiland leven, zodat ze niet alleen is. Ook legt er regelmatig een schip aan, met allerlei mannen. Op een van die schepen zit Odysseus – een Griekse held. Odysseus speelt een belangrijke rol in dit verhaal.

Circe is een laagdrempelig boek om meer te leren over Griekse mythologie’

Om zichzelf staande te houden en om zichzelf te vermaken gaat Circe zich bezighouden met hekserij. Ze leeft op een eiland en gebruikt de natuur om de spreuken uit te oefenen. Ze brouwt drankjes en is jarenlang aan het oefenen tot ze perfect zijn. Ze is zo sterk dat ze zelfs bepaalde goden van haar eiland kan weghouden.

Circe is een meeslepend verhaal dat je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt. Je leeft mee met Circe en de omstandigheden waar zij zich bevindt. En het allerbeste is dat je veel leert over Griekse mythologie, zeker als je nog niet veel ervaring met de Griekse goden hebt. Achterin het boek staan alle namen uitgelegd die binnen de Griekse mythologie een belangrijke rol hebben, wat het heel handig maakt als je meer wilt leren over de Griekse goden. Na het lezen van dit boek wilde ik alleen maar meer leren over de Griekse goden en ik kan niet wachten tot het volgende boek dat dit thema bevat.

Pluspunten:
+ Een heel toegankelijk boek om kennis te maken met Griekse mythologie.
+ Op een verhalende wijze wordt het verhaal van Circe verteld. Het lijkt net fictie, maar is een heel oud verhaal dat opnieuw verteld wordt.
+ Spannend en goed neergezet.

Minpunten:
– Na het lezen van dit boek heb je nog veel vragen over de Griekse mythologie en zal je alleen maar meer boeken over dit thema op willen pakken.

Meer recensies lezen van de boeken van Madeline Miller? Klik dan hier.

Circe

Titel: Circe
Auteur: Madeline Miller
Verschenen: december 2018
Pagina’s: 384
Uitgever: Orlando
bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *