Boekrecensies,  Young adult

Cinder (The Lunar Chronicles #1) – Marissa Meyer

Cinder

Toen wij enige tijd geleden het fantastische nieuws kregen dat Blossom Books de rechten had overgekocht van Cinder, waren wij dan ook dolblij. We wilden zo graag deze boeken in hardcover variant lezen. Onlangs kocht ik hem en ik las hem binnen no-time uit. Of hij leuk was? Dat lees je hier!

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.
Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.

Meyer neemt goed de tijd om je te laten wennen aan de personages. Ik moest er namelijk even aan wennen dat het verhaal ging om een cyborg. Half mens, half robot. Tenminste – dat is wat ik verwachtte. Ik dacht meteen aan een soort Terminator, maar niets is minder waar: Cinder is namelijk niet zomaar een cyborg, maar ze is geboren als mens en is later, na een ongeluk, voor een deel cyborg geworden. Ze is super menselijk en je merkt bijna niets van het cyborg gedeelte. Cinder is monteur en ze is echt een kick-ass personage. Ze is ontzettend lief en slim, maar tegelijkertijd kan ze ook een stoere chick zijn met ballen. Dat kan ook niet anders als monteur, en natuurlijk speelt het tijdperk waarin ze leeft ook wel een belangrijke rol.

Hoewel ik er eventjes over moest doen om te wennen aan het feit dat het verhaal zich enorm in de toekomst afspeelde én het over cyborgs en robots ging, is het verhaal heel erg toegankelijk geschreven. Ik vloog namelijk door de bladzijdes heen! Voor ik het wist was ik alweer 150 pagina’s verder. Heerlijk, zulke boeken.

“Cinder is echt helemaal mijn ding!”

Hoewel Cinder gebaseerd is op Assepoester, merk je hier niet heel veel van. Sommige elementen komen wel terug, zoals de stiefmoeder, de twee stiefzussen en niet geheel onbelangrijk: de prins. Die prins is echt ge-wel-dig. Hij doet me ergens wel denken aan prins charming, maar anderzijds is hij ook heel anders. En dat is maar goed ook! Het verhaal speelt zich af in Azië, in Nieuw-Beijing. En ook echt enorm ver in de toekomst: er zijn al 4 wereldoorlogen geweest. Dat is wat het verhaal zo tof maakt. Je merkt een kloof tussen onze wereld en die van Cinder. Ze vliegen daar met hovers en auto’s zijn helemaal niet meer aan de orde. Ik ben dol op dit soort boeken waarin ik me volledig kan storten!

Cinder is echt helemaal mijn ding. Ik heb het boek in 2 dagen gelezen en elke keer als ik aan het lezen was, vergat ik de tijd. Het is een heerlijk boek en ik kan niet wachten tot ik Scarlet binnen heb. Die heb ik namelijk alweer besteld, ja, echt!

Cinder

Titel: Cinder
Auteur: Marissa Meyer
Verschenen: 23 januari 2017
Pagina’s: 376
Uitgever: Blossom Books

bol-button

Rating: 4,5/5

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *