Adorable Bookclub,  Roman

Chocolat – Joanne Harris

Chocolat

Femke van de Adorable Bookclub mocht het boek Chocolat lezen van Joanne Harris. Dit boek dateert al uit 1999 en heeft anno 2017 een nieuw jasje gekregen. En wat voor een! Wij kregen meteen trek in chocolade door het zien van het prachtige omslag. In deze recensie lees je wat Femke van het boek vindt.

Wanneer Vianne Rocher met haar dochtertje Anouk in een klein Zuid-Frans dorpje neerstrijkt, lijken er magische krachten tot leven te komen. Met lede ogen moet de starre dorpspastoor Reynaud aanzien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd de dorpelingen verleidt met onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid. Wanneer Vianne aankondigt dat ze met Pasen een chocoladefestival wil organiseren, raakt père Reynaud buiten zichzelf van woede, en stevent de strijd in het dorp af op een dramatisch hoogtepunt.

De klassieke roman Chocolat, geschreven door Joanne Harris, is in een nieuw jasje gestoken. Het boek heeft en harde kaft en ziet er al uit als een doosje bonbons. Ik zou je dan ook aanraden een grote mok chocolademelk erbij te pakken en niet met een lege maag te beginnen met lezen.

Wat een heerlijk boek was dit. Letterlijk en figuurlijk. De schrijfstijl van Harris leest heel vlot en makkelijk weg, waardoor ik door het boek gevlogen ben. Het verhaal gaat over Vianne Rocher die met haar dochter in een Frans dorpje terecht komt en daar een chocolaterie opent. Door de uitgebreide en rijke beschrijvingen van alle heerlijke dingen die Vianne maakt, is het bijna alsof je zelf in haar winkel staat en de chocola kan proeven. De hoofdstukken worden afgewisseld tussen Vianne en de dorpspastoor Reynaud, die helemaal niet blij is met haar komst. Hij doet er dan ook alles aan om de bewoners van het dorpje weg te houden uit de chocolaterie. Maar al snel voelen steeds meer bewoners zich aangetrokken tot Vianne en al haar lekkers.

‘Een heerlijk boek, letterlijk en figuurlijk!’

Wat ik leuk vond aan het boek, waren alle verschillende personages die Vianne leerde kennen. Zo heb je bijvoorbeeld de koppige oudere vrouw Armande die het eerst bevriend raakt met Vianne en zich afzet tegen de strenge regels die gelden in het dorp en Roux, één van de zigeuners die in het dorp neerstrijkt en Vianne helpt met het organiseren van haar chocoladefestival.

De komst van Vianne en haar chocola doet heel wat met alle dorpsbewoners die vastgeroest lijken te zitten in hun saaie leventje. Er zit een licht magisch tintje aan het verhaal wat het nog boeiender maakt, want er lijkt meer aan de hand te zijn met Vianne’s verleden en waar zij nu precies vandaan komt. Hier kom je tijdens het lezen steeds meer over te weten. Door de Franse setting heeft het boek een hele zomerse sfeer. Het is alsof je zelf op vakantie in een klein Frans dorpje terecht gekomen bent.
Ik heb erg van het boek genoten en zou het zeker aanraden. De nieuwe uitgave is ook heel handig om mee te nemen en voor zo’n klein prijsje kun je hem bijna niet laten liggen!

Chocolat

Titel: Chocolat
Auteur: Joanne Harris
Verschenen: maart 2017
Pagina’s: 368
Uitgever: Fontein

bol-button

Rating: 4/5

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *